BIST 9.121
DOLAR 32,36
EURO 34,94
ALTIN 2.325,18
HABER /  SAĞLIK

Otizmde erken teşhiş umudu

Belirtilerini iki yaşından itibaren göstermeye başlayan otizm hastalığının beyin taramalarıyla çok daha önceden tespit edilebileceği belirtildi.

Abone ol

Bilim insanları otizmin herhangi bir semptom kendini göstermeden önce teşhis edilebileceğini iddia etti. Nature dergisinde yayınlanan bir makaleye göre bebekler henüz bir yaşını doldurmadan yapılan beyin taramaları otizmin teşhisini sağlayabilir.

Genellikle çocuklar iki yaşına bastığı zamanlarda teşhis edilebilen otizmin semptomlarını göstermeden belirlenebilmesi çocukların psikolojik gelişimi için önem arz ediyor.

Yaşamın ilk yıllarında beynin daha uysal olması nedeniyle terapilerin çok önceden, başlatılabileceği belirtiliyor. Ortalama her yüz insanda bir kişide görülen otizm bireylerin davranışlarını ve sosyal yaşamlarını önemli derecede etkiliyor. Teşhisin geç yapılması, çocuğa uygulanan terapilerin etkisini az göstermesine neden oluyor.

Araştırmaya kendilerinden büyük kardeşlerinde otizm olan 148 çocuk katıldı. Ailede otizmin olması risk faktörünü yükselttiği için katılımcılarda bu kriter arandı. Daha sonra otizm belirtileri gösterecek olan çocukların konuşma gibi karmaşık işlemler sırasında beyinlerinin farklılıklar gösterdiği tespit edildi.

Araştırmanın sonuçları otizmin rehabilitesi ve teşhisi açısında büyük önem taşıyor. Geniş topluluklar üzerinde doğruluğu kanıtlanırsa, yüksek risk grubunda olan çocuklar çok geç olmadan gerekirse tedaviye başlayabilecekler. Ayrıca otizmli çocukların rehabilitesi aynı zamanda ailenin de aynı süreçten geçmesi anlamına geldiği için aileler de bu konuda tedbirlerini alma şansına sahip olacaklar.