BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  SAĞLIK

Otistik annesinden otizm merkezi

Otizmli bireylerin ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayan bütüncül hizmetler atölyesi Büyükada'da açıldı.

Abone ol

İstanbul, Büyükada’da açılan Mikado Otizm Spor ve Yaşam merkezi proje yöneticisi, kendisi de 17 yaşında bir otistik annesi olan Psikolog Nüket Diner.

Diner, bütüncül hizmetleri atölye çalışmaları, terapi programı, akademik eğitim, yaşam becerisi kazandırma eğitimi, sosyal ve davranışsal uyum eğitimi olarak belirtiyor.

Atölye çalışmaları el sanatları, resim, müzik, marangoz, seramik atölyeleriyle sera çalışmalarını kapsıyor. Terapi programında konuşma terapisi, duyusal bütünleme, duygu analizi, psikoterapi, ritim terapisi ve uğraş terapisi yer alıyor. Otizmli bireylerin dil becerileri ve kişiler arası diyalog gibi iletişimsel, düşünsel ve duygusal beceriler geliştirmeleri de terapi programı kapsamında ele alınıyor. Akademik eğitimde ise okul öncesi ve okula destek eğitimi veriliyor.

AMAÇ BÜTÜNCÜL HİZMET MODELİ  

Türkiye’de otizm tedavisinin klinik yaklaşımlarla sınırlı olduğuna, konuşma terapisi, aile destek terapisi gibi eğitim ve sosyal destek anlamında bütüncül hizmet veren özel ya da kamusal bir merkez bulunmadığına dikkat çeken Psikolog Nüket Diner, “söz konusu projeyle bu açığın kapatılabilir olduğunu göstererek bütüncül hizmetin önemini ve değerini vurgulayan bir model oluşturmayı amaçlıyoruz” diyor. Psikolog Diner, projenin otizmli çocuk ve gençlerin, gündelik yaşam içinde görünür ve katılımcı olmalarını sağlayacak yaşam becerilerini geliştirmeye destek olacağını vurguluyor. 

Programın hedef grubunu üç yaş ve sonrası otizmli çocuklar ve yetişkin bireyler oluşturuyor. Projenin üst yaş sınırı yok. Ayrıca otizmli bireylerin ailelerine yönelik aile destek programları da uygulanıyor.

OTİSTİKLER DE YALNIZ BAŞINA YAŞAYABİLİR

Psikolog Diner, “otizm, tedavisi olmayan yaygın gelişimsel bir bozukluk olarak bilinmesine rağmen, kişiye özel eğitim verildiğinde ve yaşamı düzenlendiğinde otistiklerin farklı düzeylerde gelişmeler kazanmaları, hatta yalnız başına hayatlarını idame ettirmeleri mümkün” diyor. Psikolog Diner, otistiklerin resim, müzik, spor gibi özel yetenekleri saptandığında verilecek eğitim ve yönlendirmeyle üstün başarılar gösterdiklerini belirtiyor.

BÜYÜKADA SEÇİLDİ ÇÜNKÜ...

Psikolog Nüket Diner, eğitim ve programların içeriği, yöntemi ve uygulama aşamaları kadar mekânın da önemli olduğuna dikkat çekiyor. Psikolog Diner, “Hem şehir yaşamına uyum sağlayabilmek hem de bol oksijenli doğal yaşam koşullarını yaşamak amacıyla Büyükada seçildi” diyor. Psikolog Diner’in verdiği bilgilere göre, otizmli bireyler normal hayatın içinde ada halkıyla iç içe yaşayarak iletişimsel, sosyal ve yaşamsal beceriler kazanırken, farklı eğitimlerle de bireysel gelişim ortamı buluyorlar.

Beş katlı merkez toplam 500 m2., ayrıca çiçek ve meyve bahçeleriyle 90 m2. bir yüzme havuzu bulunuyor.