BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.239,84

Otel mutfak ve büfeleri nasıl olmalı?

Mutfak ile ilgili tatilcilere önemli ayrıntılar...

Merhabalar,

Bu hafta sizlerle otellerdeki yeme içme alışkanlıkları, otellerin misafirlerine sundukları yemek büfeleri, yiyecek içecek hizmetleri üzerine paylaşımlarda bulunacağım. Özellikle güney yörelerinde herşey dahil otel konseptlerinde açık büfe yemek anlayışı, ala carte mutfaklarında çok çeşitli yemek sunumları tatilcilerle buluşuyor.

   

 Yemeğinin birleştirici ve buluşturucu gücünde peki tatilciler nelere dikkat etmeli? Tatilleri boyunca yeme içme alışkanlıkları ve talepleri ne doğrultuda oluyor? Yemek büfelerinin çeşitliliği mi yoksa lezzetimi daha önemli? Mutfak ekipleri nasıl sunumlar yapıyor? gibi bir çok detayı sizler için mutfağa yaklaşık 30 yıldır gönlünü vermiş iş ahlakı, adabı ve istikrarıyla dikkatleri üstüne çeken deneyimli mutfak şefi Ufuk Beşir’e sordum, onun deneyimlerinde yola çıkarak geldiği noktada otel misafirlerinin mutfak kültürü ile ilgili talepleri ne doğrultuda, en çok tercih edilen yemek büfeleri nelerdir ve nelere dikkat edilmelidir…

   

İşte mutfağın kalbinden gelen yıllardır tatilcilere farklı yemek menüleri, renkli sunumlar hazırlayan Emir Hotels Mutfak Direktörü Ufuk Beşir’den tüyolar…

Tatilciler bir otel mutfağında nelere dikkat etmeli?

               

1986 yılından bugüne kadar ki deneyimlerimiz ve tecrübelerimizden yola çıkarak farklı ülkelerden otelimize gelen yerli yabancı misafirlerimizin büfelerde nelere dikkat ettiğini, beklentilerinin neler olduğunu fazlasıyla fark eder duruma geldik.

  

Bu beklentileri ele alacak olursak ;

1-BÜFELERDE İLK İZLENİMLER ÖNEMLİDİR;İlk defa otelimizde konaklayacak olan misafirlerimiz büfelere geldikleri zaman  dikkatlerini çeken en önemli kriterlerden biriside yemek yenilecek ortamın ve sunum yapılan büfelerin temiz ve hijyenik olmasıdır.

  

2-FARKLI KÜLTÜRLERİN YİYECEKLERİNİN SUNULMASI;Misafirlerimiz üzerinde olumlu izlenimler bırakarak gelecek yıllarda da otelimizi tercih etmelerindeki en önemli etkenler arasında yer alan kendi ülkelerine ait mutfak kültürlerinin dışında , farklı kültürlerinde yiyeceklerinin sunulması son derece önemlidir.

  

3-BÜFELERDEKİ YİYECEKLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ;Yabancı misafirler genel olarak Türk mutfağı gibi farklı mutfak tatlarını denemek isterler.Bu nedenle büfelerde sunulan yiyeceklerin standartlaşmamasına önem verilmelidir.Her gün , her öğün farklı yemekler farklı aksiyonlar yapılmalıdır.

  

4-BÜFELERDEKİ YİYECEKLERİN TAZELİĞİ; Büfelerde sunulan yemeklerin tazeliğini, ısısını, kalitesini ön plana çıkarmak için büyük sunum tabakları ve ekipmanları yerine , küçük sürekli yenilenen tabak ve ekipmanlar çıkarmak her zaman ilgi çekmektedir.

   

5-BÜFELERDEKİ YEMEKLERİN LEZZETİ ;Mevsimsel yiyecekler çıkarılmaya özen gösterilmelidir.Yiyeceklerin hazırlanmasında mutlaka misafirlerin yaş ortalaması göz önünde bulundurulmalıdır.Yiyeceklerin sunumundan daha çok lezzeti ön planda olması gerektiği unutulmamalıdır.

   

6-BÜFELERDEKİ YEMEKLERİN SUNUMU ;Misafirlerimiz büfelerde yemek seçimi yaparken sunumu yapılan her yemeğin yakınında o yemekle ilgili isimliğin bulunması gerekmektedir.Dünya mutfağından farklı lezzetlerin sunulması misafir memnuniyetini arttıracak.Yemekler hem içerik olarak hem çeşitlilik olarak göze hoş hitap etmeli , çok fazla dekorlarla süslenip , büfelerin karışık görünümüne neden olmamalıdır.Yine göz dolgunluğu sağlamak için çok fazla tercih edilmeyen yiyecekler sunulmamalıdır.Show alanlarında yapılan canlı aksiyonlar her zaman ilgi ve merak uyandırdığı gibi , farklı lezzetlerin tadılması da iyi bir izlenim bırakabilir.Örneğin; Çeşitli makarna ve garnitürlerden bir köşe oluşturulup , misafirlerimizin damak zevkine göre tercih ettikleri lezzeti sunmak önemlidir.

7-DİYABETİK YİYECEK BÜFESİNİN OLMASI ;Diyabetik hastalarında otellerde konakladığı unutulmayıp diyabetik hastalara hitap eden yemeklerde sunulmalıdır.