BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
HABER /  SAĞLIK

Her gün düzenli olarak bir bardak için

Beslenme uzmanları her gün düzenli olarak süt içilmesi konusunda uyarıyor.

Abone ol

Kadınların alabilecekleri önlemler ile osteoporoz riskini azaltabileceklerini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülnur Taşcı Bozbaş, Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara önerilerde bulundu.

Özellikle kadınlarda daha fazla görülen osteoporozun, ilerleyen yaşlardaki kırıkların en önemli nedenleri arasında yer aldığını öne süren Taşçı Bozbaş, “Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen osteoporoz, en yalın tarifiyle kemik yoğunluğunun azalmasıdır. Kemik yoğunluğunun azalması sonucunda kemik yapısı bozulur ve kırılganlık artar. Kırıklar ve sonucunda ortaya çıkan yatağa bağımlılık yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olur. Osteoporoz başlangıcında hastada genellikle hiçbir şikâyet olmaz. Ancak hastalık ilerledikçe kemik dokusunun direnci geri dönüşü olmayacak bir şekilde azalır ve kemiklerde yaygın ağrılar ortaya çıkar. Osteoporozun ileri dönemlerdeki komplikasyonu ise fraktürler yani kemiklerdeki kırıklardır” dedi.

“OSTEROPOROZUN EN ÖNEMLİ NEDENİ; MENOPOZDUR”

Osteoporozun genellikle 45 yaşından sonra görülmeye başladığını ve yaşla birlikte görülme sıklığı arttığını dikkate çeken Taşçı Bozbaş, “Osteoporoz; 50-60 yaş arası bayanlara yüzde 40-55, 60-70 yaş arasında yüzde 75, 70 yaş üzerinde ise yüzde 85-90 olarak görülür. Modern çağın hastalıkları arasında yer alan osteroporozun en önemli nedeni; menopozdur. Kadınlarda, zayıf ve ince yapılı olanlarda, yaşlılarda, ailesinde osteoporoz olanlarda, yeme davranış bozukluğu olanlarda (anoreksiya), kalsiyumdan bakımından eksik olarak beslenenlerde, hareketsiz yaşam sürenlerde ve sigara içenlerde osteoporoz görülme olasılığı daha fazladır”.

“HERGÜN DÜZENLİ OLARAK BİR BARDAK SÜT İÇİN”

Osteoporoz riskini azaltmak için Taşçı Bozbaş, şu uyarılarda bulundu: “Sigarayı bırakın, aşırı alkol almayın, düzenli egzersiz yapın, kalsiyum alımınızı arttırın, hergün düzenli olarak bir bardak süt için, aşırı kahve ve gazlı içecek içmeyin, güneşten yeterince yararlanın, ideal kilonuzu koruyun, şeker alımını azaltın. Aşırı protein tüketimi kalsiyum kaybına ve osteoporoza neden olur. Bu nedenle dengeli beslenin”