BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.434,42

ÖSS’de hedefe ulaşmanın sırrı

 

Hayatının en önemli sınavına hazırlanan Ali, ‘Hedefine ulaşan insanların nasıl ulaştığını’ merak eder ve bu işin sırrını öğrenmek ister.

Bu işin sırrının çok uzaklarda, bilge bir adamda olduğunu öğrenir. Uzun yolculuklardan sonra o bilge adamı bulur ve “Efendim ben, insanlar nasıl hedefine ulaşır, bu işin yolu, yöntemi, sırrı nedir, bunu öğrenmek istiyorum” der.

Bilge adam, ‘Elbette” der. “Büyük bir mutlulukla öğretirim, bununla birlikte, önce şu tepeye çıkmamız gerekir” diye ekler.

Ali’nin elinden tutar ve bir tepeye çıkarlar.

Manzara muhteşemdir. Tepeden aşağıya doğru bakarlar. Aşağıda bir nehir akmaktadır ve her taraf alabildiğine yemyeşil ormandır.

”Ali” der bilge adam; “Önce şu ağacın altına otur ve bir gözlem yap, etrafını incele ve gözlemini bana anlat....”

Ali bir ağacın altına, çimenlerin üzerine oturur ve gözlem yapmaya ve etrafı incelemeye başlar.

 Ali, nice zaman sonra, bilge adama gözlemini anlatmaya başlar:

“Çocuklar uçurtma uçuruyorlar. Bazı çocukların uçurtmaları çok yüksekte uçuyor,  bazılarının daha aşağıda uçuyor,  bazılarının uçurtmaları uçmuyor. O çocuklar uçurtmalarını uçuramıyor” der.
 Bilge edam:

-  Pekiyi uçurtmalar nasıl uçar?
Ali:

- Rüzgârın desteği ile uçar.

Bilge adam:

- Hayır, uçurtmalar rüzgâra karşı koydukları için uçar. Bir uçurtma rüzgâra ne kadar karşı koyarsa o kadar yüksekte uçar, ne kadar az karşı koyarsa o kadar az yüksekte uçar.

Uçamayan uçurtmalar ise rüzgâra karşı koyamayan, rüzgâra kapılan uçurtmalardır.  İşte hedefine ulaşan insanlar da böyledir.

Bir insan ne kadar çok zorluğa ve engele karşı koyarsa; o kadar çok hedefine ulaşır, ne kadar az karşı koyarsa; o kadar az hedefine ulaşır.

Hedefine ulaşamayan insanlar ise hiçbir zorluğa ve engele karşı koyamayan insanlardır. Onlar, rüzgâra karşı koyamayan, rüzgâra kapılan uçurtmalar gibidir. Oracıkta öylece kalakalırlar....Engelleri aşmanın ve yükseklere ulaşmanın en iyi yolu hedefine odaklanmandır.

Ve bilge adam ekler;

-         Bu nedenle,  gözün daima hedefinde olsun, gözünü hedefinden ayırdığın an engelleri görmeye başlarsın ....

 

Hedefe giden yol

 

1-     Günlük tekrar

 

Günlük tekrar; öğrendiğiniz bilgileri, uzun hafızaya atmak açısından yapabileceğiniz en etkili çalışmadır.

Yeni öğrendiğiniz bilgileri, o gün uyumadan önceki zamana kadar tekrar etmezseniz % 65’i silinir. Bir hafta içerisinde tekrar etmezseniz %85’i silinir.

Böyle bir öğrencinin başarılı olabileceğini düşünebilir misiniz?

 

 

2-     Bol soru

 

Son ÖSS sınavı da gösterdi ki; çok soru çözebilen kişiler, yeni soru kalıpları da çıksa bilgiyi soruda kullanabilme yetenekleri geliştiği için daha çok soru yapabildiler.

Yeni sistemde çok soru çözme çalışması ve çok farklı soru tarzına alışkın olma özelliği daha fazla önem kazanacak.

Çünkü soru sayısı arttığı için, bir konuyla ilgili soruların sorulma tekniği açısından çeşitliliği de artacak. Buna hazırlıklı öğrenciler, daha çok net yapabilecek.

 

3-     Çıkmış ÖSS sorusu

 

Bir konudaki yeterliliğinizi objektif olarak görebileceğiniz en etkili yol; çıkmış ÖSS sorusu çözmektir. Bu nedenle elinizin altında, mutlaka açıklamalı çıkmış ÖSS kitabı olmalı.

Herhangi bir konuyu çalıştıktan sonra, soru bankalarından o konu ile ilgili bol soru çözün ve son olarak da o konunun çıkmış sorularını çözün.

Soruları çözerken, bilemediklerinizi işaretleyin ve çözümlerini öğrenin. Daha sonra o konu ile ilgili soru çözerken bilemeyip işaretlediklerinize bir defa daha bakın.

 

4-     Denemeler

 

Denemeler, ÖSS’de başarının olmazsa olmazıdır.

ÖSS; çalışarak hak edilir; sınav teknikleri ile kazanılır.

Denemeler, daha çok etkili sınav yönetimi açısından önemlidir. Sınavı yönetemeyen bilgisini kullanamaz. Bu nedenle, denemelerde en çok bilip de yapamadığınız sorulara odaklanın.

Bildiğiniz halde bir soruyu neden yapamıyorsunuz?  Bunun çeşitli sebepleri var, ama başka bir yazının konusu.

 

5-     3 saat çalış

 

Günlük ne kadar çalışalım?

Akşamları,  en az 3 saat çalışmalısınız. Tabii her 50 dakikada 10 dakika dinlenerek…

Hafta sonunda da dershane dahil, 9 saat olmalı.

Haftada bir akşamı da tekrarınızı yapmak şartıyla, dinlenmeye ayırabilirsiniz.

Bu üç saat size fazla geliyorsa, o zaman başlangıç olarak 2 saatle başlayabilir; iki hafta sonra, üç saate çıkabilirsiniz.

Bu da, size çok gelirse oturup, bu işin sonunda yaşayacağınız pişmanlığı ve üzüntüyü düşünün. Çünkü şimdiden, başarısızlığı seçmişiniz demektir.

Böyle bir seçeneği kim ister?

Aklı olan hiç kimse, değil mi?

Peki, çok şey mi istiyorum?

Evet, çok şey istiyorum, farkındayım.

Ama sadece sizin başarılı olmanızı istiyorum!