BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.428,66

ÖSS ve OKS için son dönem çalışması: Son vuruş

Bir bilge adam derki;

Ben kendimi umutsuz, enerjisi tükenmiş, karamsar ve üzüntülü hissettiğimde bir taş ustası var, onu seyretmeye giderim. Taş ustasının karşısına geçerim ve onun nasıl büyük bir azim ve kararlılıkla taşa vuruşunu izlerim.

Taş ustası taşa vurur vurur ve taşta hiçbir değişiklik olmaz.

Taş ustası taşa vurmaya devam eder.

Ben "Şimdi vazgeçer vurmaktan" diye düşünürüm, ama taş ustası taşa vurmaya devam eder.

Ve yine taşta hiçbir değişiklik olmaz.

Ben yine "Şimdi vazgeçer vurmaktan" diye düşünürüm, ama taş ustası taşa vurmaya devam eder.

Ve yine taşta hiçbir değişiklik olmaz.

Taş ustası taşa tam 100 defa vurur.

Ve yine taşta bir değişiklik olmaz...

Ta ki taşa taş ustası 101. defa vurur

Ve taş tam ortadan ikiye ayrılır.

 

Sınavlara hazırlanırken son bir ayın çok kritik bir önemi vardır. Son bir ay sizin sınavı kazanıp kazanmayacağınızı belirleyen önemli bir süreçtir. Yani sizin 101. vuruşunuzdur.  Bu nedenle bu zamana kadarki çalışmanız ve denemeleriniz nasıl olursa olsun son vuruşunuz harika olsun.

Son bir ayı tamamen hızlı genel tekrara ve çok sayıda soru ve denemeye  ayırmalısınız. Bu dönem artık yeni konu öğrenme dönemi değildir, bildiğimiz bilgileri tam bilme, netleştirme, kullanılabilir hale getirme dönemidir.

Bu nedenle her gün bir deneme çözün.

Denemeleri, özellikle sınav saatine denk getirin ve sınav süresi kadar zaman ayırın.

Denemelerde yapamadığınız soruların çözümlerini mutlaka öğrenin veya konularını tekrar edin.

Deneme yapmaktaki amaç tam olarak “bildiğini neden yapamıyorsun” sorununa cevap aramaktır. Yani sınav performansınızı artırmaktır, sınavda ustalaşmaktır.

Bu dönemde mutlaka bol bol çıkmış soru çözün. Yapamadığınız soruların çözümlerini mutlaka öğrenin.

ÖSS ve OKS, bir maraton koşusudur ve farkı meydana getiren tur, en son turdur. Bu nedenle çalışma performansınızı son bir ayda en üst düzeye çıkartın.

Bu döneme kadar yapılan öğrenme, karmaşa aşaması içerisindedir. Yani, son bir aya kadar yaptığınız çalışmalar, zihninizde karmaşık bir düzen içerisinde bulunur. Bilgiler zihninizde adeta, yukarıdan, aşağıdan, sağdan sola uçuşur. Bilgiler tanıdık gelir, ama net olarak bilgiye ulaşmakta zorluk çekersiniz. Bu nedenle son bir aylık dönem bu karmaşık bilgileri netleştirme dönemidir. Daha farklı bir ifade ile bu dönem, bilgileri bilinçaltına atma dönemidir. Buna öğrenmede bilinçsiz yeterlilik dönemi denir.

Konuların genel resmini görebilmek, netleştirmek, daha oturmuş hale getirmek, bilgileri cilalamak bu dönemde gerçekleşir. Bu nedenle, bu süreye kadar bütün konuları bitirmiş ve soruları çözmüş olmalısınız yani noktayı koymuş olmanız gerekir. Bu süreye, çalışılmadık hiçbir konu bırakmamalısınız.

Bu dönemde, yeni konu öğrenmeye çalışırsanız panikleme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü, "Bu konuyu da çalışmalıyım, bu konuyu da öğrenmeliyim" diye konuların hücumuna uğrarsınız.

Son bir aylık dönemi, çok iyi değerlendirerek, denemelerde ve gerçek sınavda beklenin üzerinde artışlar sağlayan çok sayıda insanın mutluluğuna şahit oldum.

Son bir ayda yapılan bir günlük çalışmanın daha önce yapılan 10 günlük çalışmaya bedel olduğunu belirtmek isterim. Bu nedenle, son bir aydan önceki denemeleriniz düşük olsa da, kalan bu zamanda en üstün performansa çıkın ve son vuruşu iyi yapın, tam bir kamp düzenine girin.

Çalışma performansı ile ilgili önerimiz günde (okul veya dersane dahil) toplam 10 veya12 saattir. Öğleden önce 4, öğleden sonra 4, akşam 4 saat şeklinde çalışılabilir.

Örneğin, 8-12, 13-17, 19-23 saatleri rahatlıkla uygulanabilecek bir programdır.

Eğer dersanede ya da okulda 6 saat ders gördüyseniz üzerine 4-6 saat eklemelisiniz.

Tabii her 45 dakikada 15 dakika ara vermeyi unutmayın.

Gördüğünüz gibi önerdiğim program gayet uygulanabilir bir program. Hiç programımızda gece yarısı ya da sabah çok erken saatler ders çalışma yok. Çünkü bu dönemde hem enerjinizi hem de psikolojik  dengenizi korumalısınız.

Bu dönemde çalışmanızı engelleyen her şeye ara verin.

Televizyon dizilerine, facebook"a, chat yapmaya, arkadaş muhabbetlerine, telefon muhabbetlerine, bilgisayar oyunlarına ara verin.

Çünkü sınav sonucunda en çok bunları yaptığınıza sevinirsiniz ve “iyi ki yaptım” dersiniz.  Başarısız insanlar ise “hep keşke yapsaydım” derler.

Bu sınav sadece sizin sınavınız ve bu sınava sadece siz gireceksiniz. Sınavda size sizden başka kimse yardım etmeyecek.

Onun için motivasyon programlarımda hep televizyon dizilerine gönderme yaparak; “Sınavda size Polat Alemdar bir net bile yaptıramaz.” derim.

Başarısızlık ateşten gömlektir, sevgili doslarım.

Ve yarın şimdidir.

Yarınımızı şimdiden yaparız.

Şimdi yaptıklarınız yarın alacaklarınız belirler.

Sonuçta sınavdan sonra kendi kendinize şöyle düşünürsünüz:

Evet uykusuz kaldım, gecemi gündüzüme kattım çalıştım, en yakın, en çok sevdiğim arkadaşlarımdan ayrı kaldım. Çok büyük zorluklar, çok büyük engeller aştım, çalıştım. Çok yoğun stresler yaşadım, hayattan tamamen koptum, çalıştım. Televizyondan, bilgisayardan her şeyden koptum, çalıştım....

Ve bunların hepsine değdi. Bunların hepsine değdi. İyi ki yaptım.

Bütün bunları düşünür, söyler ve hissedersiniz ve sevdiklerinizle başarınızı paylaştıkça kendinizi daha fazla değerli, başarılı, mutlu hissetmeye başlarsınız.

Bu sizin başarınız olacak. Bu uyumadığınız gecelerin, yapamadığınız tatillerin, bayramların, muhabbetlerin, gezemediğiniz zamanların, seyredemediğiniz dizilerin, maçların, eğlenemediğiniz saatlerin karşılığı olacak.

Kesinlikle ve asla ertelemeyin ve vazgeçmeyin.

Umudunuzu koruyun ve sadece yapabileceklerinize odaklanın. Sadece yapacağınız çalışmaya odaklanın. Sizin üzerinize düşen görev, elinizden gelinin en iyisini yapmaktır. Elinizden gelinin en iyisini yapın ve gerisini boş verin...

Son bir haftanızı özellikle yakın hafıza-ezber bilgiler içeren derslere ayırın. Bu derslerden iyi net çıkarmanın püf noktası, son bir haftada bu derslere bir defa daha çalışmaktır. Bu dersleri yakın hafızanıza yüklersiniz ve sınavda da tıkır tıkır kullanırsınız. Bu size önemli bir fark kazandıracaktır.

Muhammet Ali"nin bir sözü ile noktalıyorum:

Antrenmanlarım çok yoğun ve yorucu geçer. Buna rağmen hep rakiplerimden daha fazla antrenman yaparım. Zaman zaman içimden bir ses :"Tamam yeter artık vazgeç" der. Ama “Asla vazgeçme, devam et ve şimdi sıkıntı çek hayatın boyunca bir şampiyon olarak yaşa” derim.