BIST 9.548
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.484,34
HABER /  GÜNCEL

Osmanlı'da Türk'e 'eşek Türk' denirdi

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Camelattin Taşkıran'dan şaşırtan sözler.

Abone ol
Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, "Osmanlı’da Türk aşağılanırdı. Osmanlı’da Türk'e ’Eşek Türk’ denirdi. Biz şimdi ’Türküz’ diye övünüyorsak bunu Atatürk’le kazandık. Dün bir akademisyen ’Türk ırkı yoktur’ gibi bir laf etmiş, hiç ciddiye alınacak bir tarafı yok bunun" dedi.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Türk Ocakları Antalya Şubesi tarafından düzenlenen ’Olmasaydı Neler Olurdu?’ konferanslar dizisinin ilki, Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. ’Lider Atatürk’le Kazandıklarımız’ konulu konferansa, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran konuşmacı olarak katıldı.
 
TÜRK HALKI ATATÜRK’Ü BENİMSEDİ
 
Konuşmasında, Osmanlı döneminde yaşananlardan örnekler vererek Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne kazandırdıklarını anlatan Prof. Dr. Taşkıran, Türk halkının Atatürk’e bağlılığından bahsetti. Türk halkının Atatürk’ü benimsediğini örneklerle ifade eden Prof. Dr. Taşkıran, 90’lı yıllarda Boğaziçi Üniversitesi tarafından yapılan bir ankete göre halkın İslamiyet’ten sonra en büyük manevi değer olarak Atatürk’ü gördüğünü dile getirdi.
 
ÇOK CİDDİ BİR SİYASİ KAVGA VAR

Bugün Atatürk’ün halkın gözünde itibarsızlaştırılmak istendiğini savunan Prof. Dr. Taşkıran, bunun beyhude bir çaba olduğunu kaydetti. Türkiye’de marjinal sayılabilecek küçük gruplar dışında Atatürk ve Cumhuriyetle kimsenin derdi olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Taşkıran, "O zaman bugünkü siyasi kavganın sebebi nedir? Kavganın aslı şudur; bu kavganın sebebi daha çok demokrasi, daha çok insan hakları, daha çok açılım ve barış söylemleriyle devletin temel niteliklerini değiştirmeye çalışanlarla, bir de buna ’evet bunlar gereklidir ama bunlar bireysel temelde olmalı, etnik temelde bunları yaparsanız ülkeyi böler, parçalarsınız’ diyenlerin mücadelesidir. Bu çok ciddi bir siyasi kavgadır" dedi.

"EŞEK TÜRK DENİRDİ" 
 
Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay’ın, bir panelde "Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yoktur" sözlerine de tepki gösteren Prof. Dr. Taşkıran, "Osmanlı’da Türk çok iyi anlamda değildi. ’İdraksiz Türkler’ tabiri Osmanlı’da en çok kullanılan tabirdi. Osmanlı’da Türk aşağılanırdı. Osmanlı’da Türk’e ’Eşek Türk’ denirdi. Biz şimdi ’Türküz’ diye övünüyorsak bunu Atatürk’le kazandık. Biz milli devlet olmayı ve milliyetimizi, Türklüğümüzü korkmadan, cesurca söylemeyi de yine Atatürk ve arkadaşlarıyla kazandık. Dün bir akademisyen ’Türk ırkı yoktur’ gibi bir laf etmiş, hiç ciddiye alınacak bir tarafı yok bunun. Atatürk ve arkadaşları bize Türklüğümüzle gurur duymayı sağladı" diye konuştu.