BIST 9.711
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,88
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Osmanlıca neden zorunlu ders olmuyor?

Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri TBMM Başkanlığı'na bir Kanun Teklifi sunarak "Osmanlıca"nın ortaöğretimde zorunlu ders olmasını istedi.

Abone ol

MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri'nin Kanun Teklifi şu şekilde:

MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Ortaokul ve liselerde,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Osmanlıca zorunlu ders olarak,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
GEREKCE

Osmanlı Türk Cihan İmparatorluğu Dünyanın en büyük imparatorluklarından birisidir. 622 yıllık zaman dilimi içinde tarihin akışına damgasını vurmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun dili Osmanlı Türkçesiydi. 622 yıllık süre içinde yapılan anıtlar, köprüler, kervansaraylar, hanlar, hamamlar, kitaplar, günlükler ve kayıtlar Osmanlı Türkçesiyle tutulmuştur. 
Türk evlatları iki nesil öncesindeki eba ecdadından kalan mirasının üzerindeki yazıları okuyamaz haldedir. Bu toprakların çocuklarının kentlerinde, sokaklarında ve saraylarında ya da evlerinde ata mirası kalıntılar üzerindeki yazıları okuyamaması kabul edilemez.
Osmanlı arşiv ve kütüphanelerinin bulunduğu binaları tuğla yığını olmaktan çıkarmak şarttır. Türk evladının geçmişiyle daha doğrusu ecdadıyla buluşmasının yolu onların yazı dilini okuyup anlamalarından geçmektedir. Türk tarihinin en büyük eserleri Osmanlı Türkçesi olarak kaydedilmiştir. Geçmişi anlamanın ve ondan yeterli bir biçimde yararlanmanın ve ders çıkarmanın yolu bu eserleri okuyup ve anlamadan geçmektedir.
Türk milleti için Osmanlıca, meraklılara ya da uzmanlara bırakılamayacak kadar önemli bir hazinedir. Her Türk insanının sokağının, mahallesinin, köprüsünün, çeşmesinin, sarayının, müzesinin, kümbetinin, imaretinin ya da tapu senedinin üstünde bulunan yazıları okumak hakkı vardır. Bu sebepten Osmanlı Türkçesi okullarda öncelikli ve temel dersler arasına alınmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın şuandaki uygulamasında, ilköğretim ve liselerde zorunlu olarak İngilizce, Almanca ve Fransızca dilleri öğretilmektedir. Hatta okullarımızda Çince, Japonca, İtalyanca, Rusça ve İspanyolca gibi yabancı diller de seçmeli dersler arasında yer almaktadır.

Artık dünyanın hiç bir ülkesinde dedelerinin mezar taşlarını okuyamayan insan kalmamıştır. Türkiye’deki mevcut eğitim sistemi ile elli yıl önce yazılmış el yazması ve diğer telif eserleri okuyup anlayamayan nesiller yetiştirilmektedir.
Nesilleri atalarıyla buluşturmak, onların bıraktıkları mirasları anlamalarını sağlayabilmek için Osmanlı Türkçesi, seçmeli ders olarak değil, zorunlu ders olarak Orta Okullardan başlamak üzere öğretilmelidir.