BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Osmanlıca dersi verecek öğretmen var mı?

Milli Eğitim Şurası'nda Osmanlıca'nın zorunlu ders olarak okutulması akıllara Osmanlıca öğretecek öğretmen var mı sorusunu getirdi.

Abone ol

Milli Eğitim Şûrası’nda, hâlen seçmeli olan Osmanlıca’nın zorunlu ders olarak okutulması önerisinin benimsenmesi kamuoyunda tartışma yarattı.

Tarihçiler, bu eğitimi verebilecek yeterli kadro bulunmadığına dikkat çekerken, siyasiler ve eğitimciler de karara tepki gösterdiler.

BEN BİLE OKUYAMIYORUM 

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu: Bunu ancak cahil olanlar ister. Osmanlıcayı iyi bilen biri olarak ben bile bazen mezar taşlarını okumakta zorlanıyorum, kitabeleri ise kolay kolay kimse okuyamaz, bunun için öğreteceklerse hiç öğretmesinler. Osmanlıcayı en çok savunacak kişiyim, ama faydası yok, çocukların zamanına yazık. Teknolojiyi, bilimi öğretsinler, adam gibi tarih kitapları yapsınlar. Osmanlıca için Arapça ve Farsça gramer bilgisi de gerekiyor. Osmanlıca Latin harflerine çevrilse bile okuyanlarca anlaşılamaz. Okutacak öğretim elemanı da bulamazlar. Önce Türkçeyi öğretsinler sonra Osmanlıcaya baksınlar. Osmanlı döneminde bile Osmanlıcayı bilenlerin oranı yüzde 10’larda.

TEKNOLOJİ DEVRİNDE NE KATACAK?

Ak Parti Sivas Milletvekili Nursuna Memecan: Devrimiz teknoloji devri. Zorunlu yeni dersler bu konularda olmalı diye beklerim. Osmanlıca bu rekabete nasıl katkıda bulunacak tam tespit edemedim. Seçmeli olsa çok isabetli olur. Öğretmen bulmak da daha kolay olabilir.

TÜRKÇEDE BAŞARISIZKEN...

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Türkçede bile yüzde 50 başarının yakalanamadığı ortada. Türkçe ve İngilizceyi öğretemeyenlerin Osmanlıcayı zorunlu ders olarak koyması tam bir aymazlık. Bu, hükümetin Türkiye’nin yönüyle ilgili gerçek niyetini de ortaya çıkaran bir anlayıştır. Selçuklu, Osmanlı hayranlığı var. Tekrar eski alfabeye dönerlerse daha dürüst ve samimi olurlar.

ESERLER ÇEVRİLSİN

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Kütüphanelerdeki yüz binlerce Osmanlı eserinin günümüz Türkçesine kazandırılmasını destekliyoruz. Ancak bunun için herkesin Osmanlıca öğrenmesi gerekmiyor. Arzu eden seçmeli ders olarak öğrenebilir.

ARAPÇA BİLE ÖĞRETEMİYORLAR

Prof. Dr. İlber Ortaylı:
Ülkede kaç lise, kaç sınıf var ve Osmanlıca okutabilecek kaç adam var? Bana önce bunu söylesinler öyle konuşsunlar. Bu kadar Osmanlıca bilen adam tarihte yoktu. İmam hatiplilere Arapça bile öğretemiyorlar. Tüm öğrencilere Osmanlıcayı nasıl öğretecekler?

NUTUK DAHİ OKUTULAMIYOR

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü: Bir tarihçi olarak Osmanlıcanın öğretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kültür bağımız var. Binlerce Osmanlıca yazılmış eser var. Sonuçta tarih de istismar ediliyor. Direkt okumakta fayda var. Ancak problem şu ki bu çocuklara bu dersi kimler verecek? Bu kadar çok Osmanlıca bilen adam yok ki. Daha Nutuk’un 1927 taş baskısını okuyacak insan yok. Bunları planlamadan işe başlarsanız İngilizcede olduğu gibi çocuklarda bıkkınlık yaratırsınız.

MEVCUT DURUMDA UYGULANMASI ZOR

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Safran: Eğitim fakültelerinde Osmanlıcanın nasıl öğretileceği de anlatılmıyor. Dersi verebilmek için yöntem ve teknikleri çok iyi bilmek gerekiyor. Altyapı sağlanırsa öğretilebilir ancak mevcut durumda mümkün değil.

YAŞAYAN TÜRÇEDEN YANAYIZ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Osmanlıca aslında Türkçe. Biz yaşayan Türkçeden yanayız. Bundan önce yazılmış eserleri anlayabilmek için kelime haznesinin geliştirilmesi gerekir. Bunun için Osmanlıcaya mı ihtiyaç var, yoksa Türkçe derslerinin mi zenginleştirilmesi gerekir. Bu ders, Türkçe’yi zenginleştirecek araç olarak kullanılmalı. Tabelaların ne kadarı Türkçe. Alışveriş merkezlerinin adı ‘mall’ oldu, dönemin Başbakanı ‘tower’lar açtı.