BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.307,66
HABER /  RAMAZAN

Osmanlı usulü sultan kebabı nasıl yapılır?

Ramazan'ın bitmesine sayılı günler kaldı. Son iftar sofraları kurulurken çağıracağınız misafirlerinize bir Osmanlı lezzeti sunmak ister misiniz? İşte günün menüsü ve Osmanlı usulü sultan kebabı tarifi... Afiyet olsun

Abone ol

Osmanlı Saraylarında Ramazan da kazan kazan yemekler pişirilir ve tüm halka dağıtılırdı. Zengininden fakirine herkes aynı yemeği yer aynı duyguları paylaşırdı. İşte Saray mutfağından çok özel bir lezzet bu akşam iftar sofralarınıza misafir oluyor. Yufkanın arasında hafif bir kebap ve üzerine beşamel sosu.

Menü

Un Çorbası

Osmanlı Usulu  Sultan Kebabı
Yasemin Pilavı
Ezme
Dondurmalı İrmik Helvası

Osmanlı Kebabı nasıl yapılır?

1 cay bardağı bezelye

2 adet havuç
1 Adet Kuru Soğan
250 Gr Kuşbaşı
1 Adet Patates
1 Tatlı kaşığı Domates Salçası
3 Diş Sarımsak
Yarım Su bardağı Su
1 Yemek kaşığı Tereyağı
2 Adet Yufka
Karabiber, Tuz, Yeni bahar, kimyon, biberiye

Beşamel Sos İçin

1 Tutam Rendelenmiş Muskat
1 Su bardağı Süt
1 Yemek kaşığı Tereyağı
1 Yemek kaşığı Un
    Karabiber, Tuz

Üzeri İçin
    100 Gr Rendelenmiş Kaşar Peyniri

Yapılışı

 Tencerede etleri 2 parmak geçecek kadar su koyup 1 saat haşlayalım. Ayrı bir tencereye tereyağını ekleyip, yemeklik doğranmış soğanları ve haşlanmış etleri ekleyerek renkleri dönene kadar soteliyoruz. Ardından küp küp doğranmış patates, havuç  tenceremize koyuyoruz. Daha sonra bezelye ve ezilmiş sarımsağı ekleyip tüm malzemelerimizle birlikte güzelce harmanlıyoruz. Salçayı suyun içinde eritip tavaya ilave ediyoruz.  İsteğimize ve damak tadımıza göre baharatlarımı da ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirip kenara alıyoruz.

Sıra  Beşamel sosumuzu yapmaya geldi; ayrı bir tavada tereyağını eritip, üzerine unu ekleyip kavuruyoruz. Süt, tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyip sos kıvamı aldığında ateşten alıyoruz. Dilerseniz muskat kullanmaya bilirsiniz. Lakin sosunuza verdiği tadı bir kez denemenizi tavsiye ederim.

Yufkaların her bir yaprağını 4 eşit üçgene bölüyoruz. 2 üçgen parçayı üst üste koyup kenarları dışarı taşacak şekilde çukur bir kâsenin içine oturtuyoruz.  Yufkaların içine hazırladığımız iç harçtan doldurup kenara sarkan parçalarla üzerini kapatın. Kaseleri yağladığımız fırın kabına ters çeviriyoruz. Bu kısı  size zor gelmesin bir kaç denemeden sonra ustalık kazanacağınıza emin olun. Üzerlerine beşamel sos gezdirip rendelenmiş kaşar serperek 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişiriyoruz.