BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,16

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Osmanlı haremi’nin arkasındaki sır perdesi açılıyor. valide sultanlar, ikballer, kızlar ağası, kalfalar, cariyeler ve diğerleri... padişahın özel alanı olarak kabul edilen harem bir okul muydu yoksa bir bakireler evi mi? harem’e kimler girip çıkabilirdi? cariyeler nasıl seçilirdi? padişaha ihanet...

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Haremi hangi padişah niçin kaldırdı?

Harem’e sadece Gürcü ve Çerkez cariyelerin alınması kuralı son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin’e kadar sürdü.

Sultan Vahdettin çağın artık değişmesiyle beraber haremi dağıtma kararı aldı ve uyguladı.

Haremde kızları olan aileler kızlarını Harem’den alırken, ailesi olmayan kızlar ise kendilerine yetebilecek bir para verilerek çırak edildiler.

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Hangi cariye Şehzade’ye aşık oldu?

Sultan Abdülhamit’in ikinci oğlu Şehzade Abdülkadir Efendi müzik ve edebiyattaki başarılarıyla ünlüydü. Abdülkadir Efendi piyano çalan annesine keman çalarak eşlik ederdi.

Abdülhamit’in ikballerinden biri olan Fatma Pesend Hanım’ın bir cariyesi, Şehzade Abdülkadir Efendi’ye aşık olur ve aşkını bir şiirle ona duyurmaya çalışır.

Şehzadeyle evlenbilirim umuduyla yazdığı bu şiiri şehzadenin görebileceği bir yere bırakır. Ancak şehzadeden önze Zülfet Kalfa bu şiiri görür ve olay padişaha kadar ulaşır.

Padişah cariyenin önce uyarılmasını, şayet ısrarından vazgeçmezse Şehzadenin fikrinin sorulmasını ister. Cariye uyarılır ancak duygularını ele vermez.

Bunun üzerine Padişah, Şehzadeye duyurulmadan kızın saray dışına çıkarılmasını ve orada şiir ve sanatını geliştirilebilmesi için kendisine düzenli olarak para ödenmesini emreder.

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Batılıların yazdığı kitaplardaki harem gerçek mi?

Batılı yazarların Haremle ilgili yazdıkları erotik romanlar gibidir. Haremdeki cariyeler Hareme eğitilmek ve sonra da ya padişahla ya da devlet görevlileri ile evlendirilmek için alınırdı.

Hareme, Hadımağası dışında hiçbir erkek giremezdi. Yabancılardan ise hiçbir erkek ve kadın hareme alınmazdı.

Bu yüzden hiçbir Batılı yazar aslında Haremi hiç görmedi. Batılı yazarların Haremle ilgili fantezileri bir hayal ürünüydü.

Osmanlı hareminin bilinmeyen sırları!

Cariyeler padişahın hanımları mıydı?

Cariyelerin padişahın hanımları değildi. Ancak bu cariyelerden en akıllı ve güzel olanı padişahın karısı olmaya hak kazanırdı.