BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.240,74
HABER /  GÜNCEL

Osman Pamukoğlu'dan Afyon yorumu!

Cephanelikteki patlamayla ilgili sorumluları istifaya çağıran Pamukoğlu, sert konuştu.

Abone ol

Halk ve Eşitlik Partisi (HEPAR) Genel Başkanı Osman Pamukoğlu, Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunun patlamasıyla ilgili, "İdari ve hukuki araştırma yapılıyor' denilmesi yetmez. Bunun sorumluları başından kuyruğuna kadar doğal bir hukuk devletiysek kesinlikle istifa etmesi gerekir" dedi.

Partisinin ilçe teşkilatlarının açılışı ve partiye yeni katılan üyelere rozetlerini takmak için Antalya'ya gelen Pamukoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasına ilişkin konuşan Pamukoğlu, şunları söyledi:

"TAM BİR FİYASKO"

"Afyon olayı büyük bir facia, izah edilemez. Bahanesi yok, gerekçesi yok. Tam bir fiyasko. Tek kelimeyle vahim. Bu ülkede adet değil ama kesinlikle istifa edilmelidir. Derece derece istifa edilmelidir. Bu konular öyle zaman içinde unutulacak olaylar değil."

"EL BOMBALARININ PARÇALARI AYRI TAŞINIR"

"Cumhuriyet tarihinde böyle bir olay meydana geliyor. Hiçbir şekilde kabul edilemez. Bir de klasik bir şey var herkesin bildiği. El bombaları mühimmatının gövdesi ayrı depoda, ayrı sandıklardadır. Fünye ayrı sandıklarda, ayrı depodadır. Ayrı sandık, ayrı depolardadır. Siz şimdi şunu yapmalısınız. Gövde olan sandıktan el bombasını gövde olarak çıkaracaksınız, öbür sandıktan cephanelikten de fünyeyi çıkartacaksınız, vidalayacaksınız. Gene hala taş gibidir. İstediğin yere at. Mesela biz normal çarpışmalarda el bombasının üzerine düşeriz, çarparız hiçbir şey olmaz. Taş gibidir. Ta ki üçüncü işlem, yani pimini çekeceksin. Pimini çekmek için de 2-3 kilogramlık bir güç gerekir. Öyle çocuk falan çıkaramaz, basit bir iş değildir. Güçlü bir bilek lazım. Bu üç işlemin ardından el bombası yine de mandalına basıyorsan faaliyete geçmez. Ateşleme zinciri çalışmaz. Mandaldan elini çektiğin andan itibaren hızla atmalısın. Yoksa 6 ile 10 saniye arasında patlayacaktır."

"O KADAR İNSAN CEPHANELİĞE NASIL GİRER?"

"Yansıyan haberlere bakıyorsunuz. Bu el bombaları 1933-34-35-36-37 yıllarında daha İkinci Dünya Harbi başlamadan imal edilmiş bombalar. Neymiş; bu bombaların fünyeleri gövdeye baştan takılıymış. 30'lu yıllarda Amerika vermiş. Eğer böyleyse durum daha da vahim. Çünkü askerler normal asker değil. Hepsi zaten kısa dönem eğitimleri belli. Bir de o iglo cephaneliklerin iki tarafı, üç tarafı, dört tarafı istiflidir. Sandıklar üst üste, araları dar bir yoldur. 25 kişi oraya nasıl girer. Tabi yaralıları da düşünürsek 30-35 kişi oraya nasıl girer. Hiçbir sebep ve gerekçe, mazeret anlatılmaz. Konuşulamaz. Zaten konuştukça da batar insan. Sıradan bir erin cahilce bir hareketi, bilgisizlikten kaynaklanan bir şey de olabilir. Başka şeyler de olabilir. Çıkartılması lazım. Ama bunun idari ve hukuki araştırma yapılıyor denilmesi yetmez. Bunun sorumluları başından kuyruğuna kadar doğal bir hukuk devletiyse kesinlikle istifa edilmesi gerekir."