BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  GÜNCEL

Osman Kavala ve Metin Topuz aynı dosyanın şüphelisi

İstanbul Başsavcılığı, Gezi ve 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişiminde talimatları kimlerin verdiğini soruşturuyor. Osman Kavala ile casusluktan tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz dosyanın iki şüphelisi olarak yer aldı.

Abone ol

İSTANBUL'da geçtiğimiz hafta gözaltına alınan 'Londra Şeytanı' lakaplı George Soros'a Türkiye'deki en yakın isim olan işadamı Osman Kavala'nın, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan ve ABD ile vize krizine neden olan ABD konsolosluk görevlisi Metin Topuz ile aynı soruşturmada şüpheli olduğu ortaya çıktı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 17/25 Aralık kumpasını gerçekleştiren Fetullahçı militanlara talimatı kim ya da kimlerin verdiğine ilişkin bir soruşturmada ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda irtibat görevlisi olarak çalışan Metin Topuz'un 17/25 Aralık kumpasını tezgahlayan polis müdürleri ve kaçak savcı Zekeriya Öz ile irtibatı belirlenmişti. Zekeriya Öz'e gizli tanık ayarladığı da iddia edilen Topuz tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

ARANAN KONSOLOSLUK ÇALIŞANI CANTÜRK DE DAHİL EDİLDİ

Aynı dosyada Metin Topuz'un adını verdiği ve ABD Konsolosluğu'nda çalışıp FETÖ'cü olabileceğini söylediği Mete Cantürk de dahil edildi. Cantürk ifadeye davet edilse de halen İstanbul Başsavcılığı'nın ifade davetine icabet etmedi. Eşi Sevil Cantürk ve kızı Kevser İrem Cantürk adli kontrol kararı ile serbest kaldı.

GEZİ VE 15 TEMMUZ DA 17-25 ARALIK'A DAHİL EDİLDİ

Başsavcılık 17/25 Aralık girişimi için kimlerin talimat verdiğine ilişkin soruşturmaya Gezi ve 15 Temmuz girişimlerini de dahil etti. Bu çerçevede de geçtiğimiz hafta İstanbul Atatürk Havalimanı'nda işadamı Osman Kavala gözaltına alındı. Hemen Kavala'ya hem de Metin Topuz'a 'Anayasal Düzeni Cebir ve Şiddet Kullanarak Değiştirmeye Teşebbüs Etmek' ve 'Cebir Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Kısmen veya Tamamen Engellemeye Teşebbüs' suçlamalarının yöneltildiği öğrenildi.

İşadamı Kavala'nın Şişli'deki iş yerinde ve Şile'deki ikâmetinde arama yapıldı ve ele geçen çok sayıda dijital malzeme incelemeye alındı.

İMRALI TUTANAKLARI VE OSMAN KAVALA

Gezi olaylarında adı sıkça duyulan iş adamı Osman Kavala, F-16 uçaklarını modernize eden kişi olarak da tanınıyordu. Kavala, HDP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan için kullandığı 'Seni Başkan yaptırmayacağız' sloganını üreten kişi... Kavala'nın adı Birgün gazetesini finanse eden işadamı olarak ve İmralı tutanaklarının sızdırılması olayında da gündeme gelmişti.

ORSAM Başkanı Şaban Kardaş da aynı soruşturmada gözaltında bulunuyor...

ÜÇ İSİM DAHA DOSYADA

Metin Topuz'un tutuklandığı, Kavala'nın ise gözaltına alındığı soruşturma kapsamında Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Şaban Kardaş ile MİT TIR'ları kumpasında ABD Büyükelçiliği irtibatları belirlenen FETÖ imamları Bayram Andaç ve Muharrem Gözüküçük'ün de şüpheli olduğu ortaya çıktı. Öğretmen olan sivil imam Bayram Andaç'ın ABD Büyükelçiliği'ni 20 Ocak'ta arayıp 48 saniye, yine aynı gün 46 saniye, aynı akşam ABD İstanbul Konsolosluğu'nu arayarak 36 saniye görüştüğü saptandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışanı sivil imam Muharrem Gözüküçük'ün ise ABD elçiliğini 2 kez arayıp 155 saniye ve 33 saniye konuştuğu saptanmıştı.