BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,41
HABER /  POLİTİKA

Osman Baydemir beraat etti

Hakkında örgüt üyeliği ile yardım ve yataklık ettiği suçlamasıyla açılan davada yargılanan Osman Baydemir, beraat etti.

Abone ol

Diyarbakır'da 16 yaşındaki D.K.'ya 600 TL'yi vererek dağa gönderdiği iddiasıyla hakkında örgüt üyeliği ile yardım ve yataklık ettiği suçlamasıyla açılan davada yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, beraat etti.

Belediye Başkanı Osman Baydemir'in D.K.'ye, 600 TL verip, terör örgütü PKK'ya katılması için gönderdiği gerekçesiyle hakkında Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkamesi'nde ‘örgüt üyeliği ve yardım yataklık yaptığı’ gerekçesiyle hakkında açılan davada hakim karşısına çıktı. Duruşmada KCK/TM davasında da yargılandığı için adliyede bulunan Osman Baydemir ve avukatları hazır bulundu.

Savunma yapan Baydemir, adı geçen kişiyi tanımadığını, beyanlarının yalan, iftira ve siyasi kişiliğini karalamadan ibaret olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Bu kişi ile hiç bir şekilde bir araya gelmedim. Ne belediye, ne de başka bir ortamda görmedim. Belediye başkanlığım süresince herhangi bir dergi ve mecmua dağıtıcısıyla görüşmedim. 20 yıldan bu yana siyasetin içerisindeyim. Siyasi hayatımda bütün çabam çatışma ve savaştan uzak bir ortamın sağlanmasına yönelik idi. Silaha her zaman karşı çıktım. Her hangi bir şekilde 16 yaşındaki bir kişinin silaha sarılmasına yardımcı olduğum düşünülemez. 16 yaşındaki bir çocuğu kendi namım hesabına dağa göndermek, eline silah vermek, yani ölüme göndermek, düşünce ve inançlarıma aykırıdır. Bu hususu alçaklık olarak görüyorum. Bu bana yapılan siyasi geçmişimdeki en büyük iftiradır. Çabam silahlı çatışma ve savaşın sona ermesine yöneliktir. Beraatimi talep ediyorum.”
Tanık D.K. ise, Osman Baydemir ile ilk kez mahkeme huzurunda bir araya geldiğini ifade ederek, hakkında örgüt üyesi olmak suçundan dolayı yapılan yargılama sırasında Şırnak'ın Silopi İlçesi’nde jandarma ve polisin kendisine yaptığı baskı ile bu ifadeyi verdiğini iddia etti. D.K., “Bana dağa gidişinde ‘Osman Baydemir’in rolü olduğunu söyleyeceksin.' ‘Yoksa bu işin sonunda 6-7 yıl hapis yatmak var' dediler. Ben de korkuya kapılarak polisin yönlendirdiği şekilde Silopi ve Diyarbakır'da da savcı huzurunda Osman Baydemir’in bize dağa gitmek için 600 TL verdiğini belirttim” dedi.

Savcı, sanığın kendisine yöneltilen suçtan cezalandırılmasını gerektiren her türlü kuşkudan uzak, mahkumiyetine yeterli ve açık, kesin delil elde edilemediğini belirterek, Baydemir'in beraatini istedi. Karar için duruşmaya ara veren mahkeme, Osman Baydemir'in PKK’ya isteyerek ve bilerek yardım ve yataklık etmek suretiyle, örgüte üye olmak suçundan beraatine karar verdi.