BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.426,50

Oscar ödüllerine yaklaşırken…

 Oscar ödüllerinin sahiplerini bulmasına çok az kaldı. 5 Mart’ta sinema dünyasının en popüler ödülleri sahiplerini bulacak. Desteklesek de eleştirsek de gerçek şu ki , Oscar ödülleri 16 Mayıs 1929'dan bu yana  dünyanın en bilinen, en çok takip edilen ödüllerinden biri.

 

Oscar tarihinin önemli anları mı?

 

İlk Oscar ödülü 16 Mayıs 1929’da verildi. Tabi bu kadar şaşalı bir organizasyonla değil,  sadece 250 kişini katıldığı mütevazi bir törenle. Ödüllerin, büyülü kutuyla takipçilerine ulaşması ise biraz zaman aldı. Ödül töreni ilk olarak  1966 yılında renkli olarak televizyonda yayınlandı. 1971 ile 1975 yılları arasında Oscar ödüllerinin yayın hakkını NBC satın aldı. Ve 1972’de de ilk kez bir Oscar töreni canlı olarak dünyaya ulaştı.

 

Her saniyesi aylar öncesinde planlanan, olası aksaklıklara karşı büyük önlemler alınan tören hiç mi ertelenmedi?

 

Ertelendi… Üç kere…

 

1938 yılında Los Angeles'taki sel dolayısıyla bir hafta gecikmeli olarak yapıldı.

1968 yılında Martin Luther King'e saygı dolayısıyla ertelendi.

Son olarak da 1981'de  Ronald Reagan'a suikast girişimi nedeniyle 24 saat sonra tören gerçekleşti.

 

Bugüne kadar sadece iki film, 24 dalda verilen ödüllerin 11’ini alarak Oscar tarihine adını yazdırdı:  ‘Ben Hur’ ve ‘Titanic’…

 

Oscar adaylığı için aranan şartlarsa, filmin 40 dakikadan uzun olması, Los Angeles ili sınırları içinde en az bir sinemada paralı gösteriminin gerçekleşmiş olması ve gösterimin en az bir hafta sürmüş olması. ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo’ ödülleri ise Oscar’ın en büyük ödülleri sayılmakta.

 

Bu yılın adaylarına gelince, yönetmenliğini Ang Lee’nin yaptığı ‘Brokeback Mountain’ 8 dalda aday.  “Eşcinsel kovboyların hikayesi” vurgusuyla medyada epeyce yer alan film Oscar ödüllerinin sinyallerini veren Altın Küre ödüllerini toplayarak güçlü bir işaret verdi.

 ‘Çarpışma’, ‘İyi geceler, iyi şanslar’,  ‘Bir Geyşa’nın Anıları ve  ‘Münih’ ‘de oldukça iddialı yapımlar.

Son yıllarda Oscar ödüllerinin dağıtım kriterleri de değişiyor sanki. Önceki yıllardan alışkın olduğumuz büyük bütçeli, görkemli filmler yerlerini daha küçük bütçeli ama temasal olarak güçlü filmlere bırakıyor. Gerçek yaşam öyküleri de epeyce ilgi görüyor.

Ben, bir filmin başarısının temasal gücüne, kullandığı sinema diline, sinemasal okumalarındaki çeşitliliğine bağlı olduğuna inananlardanım. Sinema tarihi ödüllerle süslenmemiş ama kalbimizde yer edinmiş nice filmi almıştır kucağına. Dolayısıyla bu yılki adayların daha heyecan verici olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bakalım, kimler kaldıracak ödülleri havaya, pazar gününe az kaldı.

Bu arada bu büyük organizasyonun resmi web sitesi

İlgilenenlerin dikkatine…