BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  GÜNCEL

Oruçluyken ağız kokusu çekmeyin

Ramazan döneminde oruçluyken ağız kokusunu önleyebilirsiniz. İşte uzmanından bir kaç küçük öneri...

Abone ol

Ramazan'da tüm gün süren açlık ve sıvı tüketimi olmamasının ağız kokusuna neden olduğunu anlatan Dentaluna Diş Kliniği'nden Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, orucu bozmadan bu olumsuz durumdan kurtulabilmenin en pratik yolunun sıvıyı yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamak olduğunu söyledi.

Zogun, "Ramazan'da da dişlerinizi fırçalayarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Gün içinde de macunsuz rahatlıkla fırçalama yapıp ağzınızı çalkalayabilirsiniz."

Kötü ağız kokusunun hem oruç tutan kişiyi hem de çevresini rahatsız ettiğini ifade eden Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu meydana geldiğini kaydediyor. Zogun, "Ağız kokusunun yüzde 87'si dilden ve diş eti iltihabından kaynaklanır. Bu tip vakalar hekim tarafından yapılan ilk muayenede kolayca belirlenebilmektedir. Diğer taraftan ağız kokusu, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların, şeker, böbrek yetmezliği ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıkların habercisi de olabilmektedir" diyor.

Zogun, orucu bozmadan ağız kokusu gidermenin yollarını da şöyle anlatıyor:

"Önemli olan tükürüğü nötralize edecek gıdalar almak. Bu gıdaların başında bol su tüketmek geliyor. Sahurda çok fazla çay ve kahve tüketmeyin. İftar ve sahurda bol bol su içerek tükürük yapısını daha akışkan hale getirebilirsiniz. Sahurda yemeğin ardından ağızda bir süre oruç vakti başlayana kadar karanfil veya taze nane taşınabilir. İftar ve sahurda uygun yiyeceklere ve içeceklere tarçın katılabilir. Ayrıca diş aralarında kalan yiyecek artıklarından kurtulmak için diş ipi kullanmaya özen gösterin."

AĞIZ KOKUSUNU GİDEREN YİYECEKLER

Limon: Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz. Eğer bunu yapmak istemediğiniz bir ortamdaysanız, bir sodanın içine dilimlerini atabilir. Sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz. Daha da pratik olması için, limon aromalı şekerlerden tüketebilirsiniz. Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir.

Maydanoz ve biberiye: Maydanozun nefesi tazeleme özelliği bulunur. Bunun yanında taze olmak kaydıyla, biberiye de etkili olabilir.

Elma, armut, havuç, turp: Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakırlar.

Nane ve tarçın: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı birebir etkildir. Tarçın da özellikle kabuklarında bulunan özel bir yağ ile ağızda bulunan bakterileri yok etmede etkili olmaktadır. Tarçın veya nane aromalı sakız da benzer etkiye sahiptir.

Yoğurt: Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sulfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur. Genelde ağzımızın içini çürük yumurta gibi kokutan da işte hidrojen sülfüttür. Yoğurdunuzu C vitamini açısından yüksek meyvelerle tatlandırabilirsiniz.