BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,52

Ortalık karışacak! İşte Putin'in ABD'deki 'trol fabrikası'..

Ortalık karışacak! İşte Putin'in ABD'deki 'trol fabrikası'..

ABD Adalet Bakanı Yardımcısı Rosenstein, Rusların 2016’daki ABD seçimlerine müdahale ettiğine dair yürütülen soruşturmayla ilgili ilk iddianameyi açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Putin’in aşçısı olarak ünlenen işadamı Yevgeny Prigozhin, St. Petersburg’daki ‘trol fabrikası’nı finanse etmekle suçlandı.

Ortalık karışacak! İşte Putin'in ABD'deki 'trol fabrikası'..

RUSYA’nın 2016’daki ABD Başkanlık seçimlerine dönemin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump’ın lehine, Demokrat aday Hillary Clinton’ın ise aleyhine müdahil olduğu iddialarına dair süren soruşturmanın ilk iddianamesini ABD Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein açıkladı. Bu kapsamda 13 Rus vatandaşına ve 3 Rus şirketine suçlamalar yöneltildi. Suçlamalar arasında elektronik sahtecilik ve kimlik hırsızlığı var. Soruşturmadaki suçlamada “Amerikalı gibi gözüken ve sahte Amerikan kimlikleri oluşturan zanlılar, sosyal medyada Amerikalı kitleleri hedefleyen sayfalar ve grupları yönetti. Zanlılar ve suç ortakları ayrıca, Amerikalı şahıslar veya gruplar yönetiyor gibi gösterdikleri sayısız Twitter hesabı açtı” denildi.

Ortalık karışacak! İşte Putin'in ABD'deki 'trol fabrikası'..

KÖTÜLEME KAMPANYASI: İddianameye göre zanlılar, 2016 seçimlerini daha 2014’te konuşmaya başladı. Kampanyanın merkezi St.Petersburg’ta Prigozhin’in finanse ettiği ‘trol fabrikası’ydı. İddiaya göre Rus troller, çalışma saatlerini de Amerikan saatine göre ayarlayarak tweetler attı. 2016 itibariyle zanlılar ve suç ortakları internetteki sahte kimliklerini 2016 seçimlerini etkilemek için kullandı. Hillary Clinton’ı alçaltıcı bilgiler vermek, Trump’ın parti içindeki rakipleri Ted Cruz ve Marco Rubio gibi diğer adayları kötü göstermek için faaliyet yürüttüler. Önce Hillary’ye karşı parti içindeki rakibi Bernie Sanders’a, sonra ise Donald Trump’a destek operasyonlarına giriştiler. Trump seçildikten sonra hem lehte, hem aleyhte yapılan gösterilere destek verdiler.

Ortalık karışacak! İşte Putin'in ABD'deki 'trol fabrikası'..

ABD’YE DE GİTTİLER: Ruslara yönelik bir diğer suçlama da Demokrat parti başkan adayı Hillary Clinton karşıtı gösterilerin organizasyonunda yer almaları. Buna göre Rus trol ordusunun elemanları, sadece Rusya’da kalmayıp ABD’ye de giderek, Clinton’ı protesto eden eylemlere katıldı. West Palm Beach’te düzenlenen bir eylemde Rusların bir kişiye bir kafes yapması ve bir başkasına da mahkûm elbisesi giymiş Hillary Clinton rolünü oynaması için para ödediği tespit edildi. Daha sonra eylemde kafes içindeki Hillary Clinton karakteri, kamyonetle dolaştırıldı.

Ortalık karışacak! İşte Putin'in ABD'deki 'trol fabrikası'..

‘SEÇİM SONUCU ETKİLENMEDİ’ Adalet Bakanı Yardımcısı Rosenstein, “İddianamede, herhangi bir Amerikalının buna bilerek katıldığına dair suçlama yok” dedi. Bu açıklama, Trump’ın kampanyasındaki kişilerin de Ruslarla işbirliği yaptığı iddialarını da şu an için yalanlamış oldu. Ancak soruşturmanın sürmesi nedeniyle ileriki dönemlerde Trump’ın kampanya yetkililerine yönelik suçlamalar gelip gelmeyeceği konusunda netlik yok. Rosenstein, ayrıca, 2016’daki başkanlık seçiminin sonucunun Rusların etkisiyle değiştiğine dair bir iddiada bulunmadıklarını belirtti. Soruşturmada gelinen noktada Rusların komplo hazırlığına 2014 yılında başladığı tespitinin yer alması ABD Başkanı Donald Trump’a da kendisini savunmak için fırsat verdi. Trump, Twitter’dan “Rusya, ABD karşıtı kampanyaya 2014’te başladı. Yani başkanlık için yarışacağımı açıklamamdan çok uzun süre önce. Seçim sonuçları etkilenmedi. Trump kampanyası hiçbir yanlış yapmadı - işbirliği yok” diye yazdı.