BIST 9.488
DOLAR 32,50
EURO 34,72
ALTIN 2.499,35
HABER /  GÜNCEL

Ortadoğu ve Gazze bir savaş daha kaldıramaz

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Ortadoğu’ya yayılabilecek diğer bir İsrail-Filistin savaşından kaçınılmasının daha önceden olduğundan daha y...

Abone ol

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Ortadoğu’ya yayılabilecek diğer bir İsrail-Filistin savaşından kaçınılmasının daha önceden olduğundan daha yüksek önem taşıdığına vurgu yaparak, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.
BM Genel Sekreteri Ban, BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısında konuştu. İsrail tarafından gerçekleştirilecek kara operasyonunun ve gerginliğin tavan yapması tehdidinin önüne yalnızca, Hamas’ın İsrail’e havan topları ve roket atmayı durdurmasıyla geçilebileceğini dile getirdi.
Taraflara ateşkes çağrısında bulunan Ban, “Şu an, daha fazla kışkırtma ve intikamın zamanı değil. Kışkırtıcıların galip gelmesine izin vermeyiz. Durumun daha fazla kontrolden çıkmasına engel olmalıyız. Şiddetin daha çok yayılması endişe verici öngörülemeyen sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulundu. BM Genel Sekreteri, uluslararası toplumdan da yaşanan şiddetin sona erdirilmesi için çabalarını arttırmasını istedi.
Başlıca endişesinin sivillerin güvenliği ve sağlığı olduğunun altını çizen BM Genel Sekreteri, pek çoğu sivil olmak üzere 88 Filistinlinin öldürüldüğüne ve 339 kişinin yaralandığına ayrıca İsrail saldırılarının 150 küsur evi telef ettiğine veya hasara uğrattığına ve 900 kişinin evsiz kalmasına sebep olduğuna dikkat çekti. Ban, Hamas’ın İsrail topraklarına çok sayıda roket fırlatmasını kınarken, İsrail’e de açık bir mesaj göndererek, “aşırı güç kullanımının ve sivillerin hayatının tehlikeye atılmasının kabul edilemez olduğunu” söyledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı telefon görüşmelerinde iki lideri “itidal göstermeye ve gerginliğin artmasının risklerini tartmaya çağırdığını” dile getirdi. Ban, “Gazze ve bütün bölge başka bir savaş daha kaldıramaz” ifadelerini kullandı.
(İHA)