BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,55
HABER /  GÜNCEL

Örnek proje için imzalar atıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bu proje örnek olacaktır. Bu yüzden Kızılay ekibini tebrik ediyorum. Kök hücre bağışçıları için he...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bu proje örnek olacaktır. Bu yüzden Kızılay ekibini tebrik ediyorum. Kök hücre bağışçıları için hesap yapalım. Sayıyı 10 milyon değil biz 15 milyon olarak hesap edelim” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “Bir Kan Bir Fidan” protokolünü imzaladı. Açılış konuşmasını yapan Akar, Türkiye’de Güvenli Kan Projesi’ni 2005 yılında başlattıklarını belirterek, “O günden bu yana bize güvenen sizleri hükümetimizi asla mahcup etmedik. 2005 yılında bu maceraya başladığımız zaman Kızılay olarak 305 bin ünite kan topluyorduk. Her yıl Sağlık Bakanlığı’nın koyduğu hedefleri birer birer aşarak 2013 yılı itibariyle 1 milyon 650 bin ünite kan topladık. Bu yılda 1 milyon 800 bin ünite kan toplayacağız” dedi.
Kök Hücre Bankası’nın çalışmalarının başladığını ifade eden Akar, şunları aktardı:
“Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığımız bir işbirliğine daha imza attı. Türk Kök projesi kapsamında kök hücre ile alakalı da çalışmalara başladık. Bundan böyle artık Türk insanının kök hücreye ihtiyacı kemik iliği ihtiyacı başka memleketlerin veri bankalarından aranmayacak. Kızılay tarafından sağlanan ve Sağlık Bakanlığı tarafından tahlilleri, analizleri yapılan kök hücre bankacılığı vasıtasıyla kendi kök hücremizi, kendi milli bankamızdan elde etmiş olacağız.”
“Bir Kan Bir Fidan” projesini değerlendiren Akar, “Türk Kızılayı’na gelerek donör olan, kan bağışlayan insanlarımızın her biri için kendilerine bir sertifika verilecek ve her biri için de böyle bir ormanlık alanda bir fidan dikilecek. Ne kadar kan bağışı olursa o kadar fidan da ormanlarımızda büyümeye devam edecek. Hem insanımıza sağlık verirken bir yandan da tabiata can vermek açısından çok anlamlı bulduğum ve oluşturulmasında birebir katkı sağladığım bir proje olmasından dolayı son derece mutluyum” şeklinde konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, konuşmasında proje kapsamında 5 yılda 1 milyon fidanın toprakla buluşacağını söyleyerek, “5 yıl süresince özellikle bağışçılar için 10 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. Böyle bir projeyi başlattıkları için Kızılay’ın bütün ekibine teşekkür ederim. Kızılay büyük projelere imza atıyor ve atmaya da devam edeceklerdir. Elemanların eğitim konusunda her türlü işbirliğine hazırız. Birlikte ormanlarımızda istifade ettireceğiz. İnşallah bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Bu proje örnek olacaktır. Bu yüzden Kızılay ekibini tebrik ediyorum. Kök hücre bağışçıları için hesap yapalım. Sayıyı 10 milyon değil biz 15 milyon olarak hesap edelim” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ve Türk Kızılayı Genel Müdürü Akar arasında “Bir Kan Bir Fidan” proje protokolü imzalandı. Türkiye genelinde 5 yılda 15 milyon fidan dikilmesi hedefleniyor. Eroğlu ve Akar, fidan dikerek can suyu verdi. Daha sonra genel misafirlere fidan dağıtımı yapıldı.
(İHA)