BIST 9.563
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.486,36
HABER /  GÜNCEL

Orhan Şen istanbul'a ceviz büyüklüğünde dolu yağacak diyor mu?

İSTANBUL'u geçen yıl vuran süper hücreli ceviz büyüklüğünde dolu yağışı bugün yine görülecek mi? Meteoroloji ve ünlü profesör Orhan Şen farklı görüşte. Bugün dolu yağışı bekleniyor ancak ceviz değil en fazla fındık gibi...

Abone ol

Samsun Üniversitesi'rden Abdullah Kahraman'ın İstanbul'a ceviz büyüklüğünde dolu yağacak kehaneti herkesi alarma geçirdi. Meteoroloji de saat 18.00 için uyarı geçti ve çok kuvvetli yağmur ile dolu uyarısında bulundu. Peki gerçekten İstanbul'da geçen seferki gibi arabaların ve evlerin camların kıran dolu gibi bir yağışı görülecek mi?

Bu konuda Meteoroloji profesörü Orhan Şen farklı düşünüyor. Twitter hesabından açıklama yapan Orhan Şen 'İstanbul'da ceviz büyüklüğünde dolu yağacak' görüşüne katılmıyor. Şu mesajı attı:

-Bugün İstanbul'da abartıldığı gibi cevizdi yumurtaydı gibi dolu yağışı olmaz. Öğleden sonra kuvvetli yağış olur. Bu da m2 ye 30-40 kg mi geçmez fakat kısa sürede olacağı için su baskınlarına neden olabilir hafta sonuna kadar bu tahmin geçerli perşembeden sonra hafifler.

-Ceviz değil fındık gibi dolu : Trakya'da ise yani Kırklareli-Tekirdağ-Edirne birazda İstanbul'un batı ilçelerinde Yağış daha kuvvetli gökgürültülü ara sıra fındık büyüklüğünde dolu da görülebilir Yarın buralarda gök gürültüsüde kesiliyor İstanbulda da gök gürültülü yağış var.

-Saat kaçta yağacak : Yağışlar öğleden sonra 14-15 gibi başlar gece de devam eder yarın biraz daha kuvvetlenir (sabah). Ege bölgesinin kuzey kıyısında da yağışlar görülür Yarın akşamdan sonra hafifler.

-Arabayı değil kendinizi düşünün : Herkes arabasını düşünüyor Mal canın yongasıdır ama birazda kendimizi düşünelim Su baskınları canımızı acıtabilir. Trakyalılar biraz endişelenebilirler.

İstanbul'da ceviz büyüklüğünde dolu uyarısı nereden çıktı: Dün akşam sosyal medya ve whatsapp üzerinden yayılan mesaj Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Abdullah Kahraman'a aitti. İstanbul'da Süper hücreli fırtına olasılığının ihtimal dahilinde olduğunu ve bunun da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ceviz büyüklüğünde dolu yağışına neden olabileceğini söyleyen Kahraman, hortum ihtimalinin ise zayıf olduğunu kaydetti.

İstanbul'a ceviz büyüklüğünde dolu ne zaman yağmıştı? : İstanbul'da geçen yıl 27 Temmuz'da meydana gelen ve yaklaşık 20-25 dakika süren şiddetli dolu yağışı nedeniyle megakentte trafik durma noktasına gelmiş, binlerce araçta ve binalarda ciddi hasarlar oluşmuş, hava trafiğinde de aksamalar meydana gelmişti.

Süper hücre nedir?
Süper hücre (İngilizce: Supercell), atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgar yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgarların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir.

Dolu kehaneti olay olan Abdullah Kahraman şimdi de diyor ki...

İstanbul hava durumu meteorolojiden saatlik dolu uyarısı

Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.

Süper hücre "Az Yağışlı" (Low-precipitation: LP), "Klasik" (Classic), "Bol Yağışlı" (High-precipitation: HP) olmak üzere üç çeşittir.