BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,45
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Orhan Pamuk'tan İzdivaç programları sürprizi

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk İzdivaç programlarına arada bir takıldığını söyledi.

Abone ol

Ünlü edebiyatçı Orhan Pamuk, izdivaç programlarını arada bir izlediğini açıkladı.

Sayısız şikayet almasına rağmen evlendirme programları yine de çok izleniyor. Tartışılan ama hep gündemde olan izdivaç programları, ünlü romancı Orhan Pamuk'un da dikkatini çekmiş.

Nobel ödülü yazar, yayın hayatına yeni başlayan Karar gazetesine röportaj verdi. Ali Değermenci'nin "televizyonla aranız nasıl?" sorusuna Pamuk, böyle yanıt verdi:

SON İKİ YILDIR TELEVİZYONA DÖNDÜM

"BBC World, Al Jazeraa, CNN Türk, Habertürk gibi haber kanallarını izliyorum. Dizi izlemiyorum. İzdivaç programlarından haberim var, arada takılıyorum. Bilmece programlarına bakarım. Masa kurulurken onlar güzeldir. Son iki yıldır televizyona döndüm. Evim yoktu doğru dürüst anlatabiliyor muyum.

İYİ-KÖTÜ AYRIMI YOK

Bu sene Türk İstatistik Kurumu Türkiye’deki evliliklerin yüzde 54’ünün hala görücü usulü olduğunu ilan etti. Romanımı dünyaya anlatırken Mevlüt ile Rahiya sisteme karşı çıkarlar. Gerçi yine görücü usulü evlenirler. Görücü usulü ile evlenip bundan utanç duyup sonra biz tanışarak evlendik diyebilmek için bir kere sinema bir kere pastaneye gitmelerini severim. İnsanların muhafazakar davranış yapıp bundan utanmalarını severim. Nişantaşılıların kendilerini geleneğe bağlama çabalarını da severim. 

ROMANLARIMDA MUHAFAZAKARLIĞI İLE MODERNLİĞİ AYNI KALPTE KAFADA GÖRDÜM

Dışarıdan bakınca yabancı gazeteciler muhafazakarlar bir yanda modernler bir yanda zannediyor. Romanlarımda muhafazakarlığı ile modernliği aynı kalpte kafada görürüm. Solculuk, sağcılık, muhafazakarlık modernlik; herkesten çok geleneğe bağlı olma isteği, herkesten çok modern olma isteği hepimizde var. İyi muhafazakarlar kötü modernler, kötü modernler iyi muhafazakarlar gibi bakmıyorum."

Suriyeli göçmenler konusunda Avrupa'nın tutumunu değerlendiren Pamuk, şunları söyledi:

MERKEL'E ÖVGÜ DİGER AB LİDERLERİ VE SUUDİ ARABİSTAN'A ELEŞTİRİ

"Söyleyeceğim çok şey var. Geçen Ağustos’tan Türkiye’de 2 milyon göçmen var. Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışan 2 bini kişi vardı. İngiliz basını iki bin kişi alacak beş yüz bin alacaklarmış. Bizim binde birimiz için gazeteler sayfaları dolduruyordu. Bu beni öfkelendirdi. Merkel 900 bin kişi alıyoruz dedi. Çok saygı duydum kendisine. Elini vicdanına koyarak yaptı. Alman Anayasası ve kültüründe bunun yeri olduğu için yaptı. Fakat göçmen akını durmak bilmiyor. Merkel sözünü tutmakta zorlanıyor Türkiye’den yardım bekliyor. Merkel demecine kadar Avrupa tutumu skandal düzeyde kötü idi.

Şunu da ekleyelim Avrupa göçmen alıyor, Suudi Arabistan almıyor, kendisi de Arap ve kimsenin eleştirdiği yok. Bu yüzden göçmen krizi yüzünden de Avrupa düşmanlığı yapmaya el vermiyor. Ama Arabistan’da vicdan azabı çekmeyen insanlar da var. Hintli işçileri de paspas olarak çalıştırıyor Arabistan. Bizim yapmamız gereken siz Avrupalılar diyerek değil, bizim inandığımız Avrupa bu değil diyerek içerden eleştirmek. Tüm Avrupa seçkinleri bu göçmen krizlerinin Avrupa’nın değerlerini erittiğinin farkında. AB tepesindeki adamlar bu rezalet karşısında saçlarını başlarını yoluyor. Biri 10 bin alıyor biri bin tane almıyor. Bunların nasıl birliği olacak. Aralarında siyaset kararlaştıramıyorlar."