BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.294,65
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Orhan Atalay'dan o sözlere açıklama!

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, dershaneleri olmazsa olmaz haline getirmenin psikolojik bir şartlanmışlık olduğunu belirterek, "Bu anormal yapı düzeltilmezse, dershanelerin gittikçe okullara alternatif, okullara para bir yapıya dönüşürler" ded

Abone ol

Atalay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, dershaneler ile ilgili sözlerinin, bugün bir gazetede çarpıtılarak yayımlandığını söyledi.

Dershane ile ilgili görüşünü aktarırken, "dershanelerin mevcut eğitim sisteminin eksikliklerinden kaynaklı anormal bir sonuç olduğunu, bununla ilgili aksaklık ya da yanlışlıklar düzeltildikten sonra kendiliğinden zaten dershanelere ihtiyaç kalmayacağını" söylediğini belirten Atalay, "Bir veli, baba, eğitimci olarak çocuklarımızın 7/24 saat çalıştıklarını görüyoruz. Bu bir angaryadır, bunu hiç birimiz tasvip edemeyiz. Hiçbir iş kolunda insanlar 7/24 çalışmaz ama çocuklarımız 6 yaşından neredeyse 22 yaşına kadar angarya ile karşı karşıyalar" dedi.

Atalay, son 11 yılda eğitim sistemindeki aksaklıkları, çarpıklıkları düzeltmek için ciddi bir çaba içerisinde olduklarını kaydetti. Atalay, şöyle konuştu:

DERSHANEYE GİTMEDEN DE ÜNİVERSİTEYİ KAZANABİLİRLER

"Dershane esas itibariyle psikolojik bir şartlanmışlıktan ibarettir. Fen ve sosyal bilimler lisesindeki öğrencilerin büyük bir kısmı dershaneye gidiyor. Bu çocuklar dershaneye gitmeden de üniversiteyi kazanabilirler. Dershaneleri olmazsa olmaz haline getirmek psikolojik bir şartlanmışlıktır. Bu anormal yapı düzeltilmezse, dershanelerin gittikçe okullara alternatif, okullara paralel bir yapıya dönüşürler. Bir devlet kendi resmi kurumlarının paralellerinin ya da alternatiflerinin ortaya çıkmasına müsaade etmez. Hükümetin esas itibariyle yapmaya çalıştığı budur. Bunu çok abartmaya, yanlış yere çekmeye, birtakım farklı kesimler arasında geriye dönük hesaplaşmak olarak yorumlamak doğru değildir. Hiçbir devlet kendi kurumlarının paralel ve alternatif yapılarına müsaade etmez.


ÖRNEK MAKSADINI AŞMIŞ OLABİLİR 

Dershaneler bugün ne yazık ki adeta okullarımızın paralel ve alternatifi haline geliyor; bir alternatif ötekisini zaten anlamsız ve itibarsız kılıyor. Ben görüşlerimi yine savunuyorum. KPSS'den 95 almış bir öğretmenin yerine koyun kendinizi, siz okula gidiyorsunuz ama öğrenci size itibar etmiyor, üniversite için mutlaka dershaneye gidiyor. Bu da okulu da müfredatı da öğretmeni de işe yaramaz konuma getiriyor. Bunu arkadaşlara anlatırken, 'hiçbir kurum kendi paraleline izin vermez derken, farazi demişim; mesela siz adliyenin, emniyetin, yasamanın ya da yargının alternatifini kabul edebilir misiniz? Veremez. Eğitim de bir kurumdur. Resmi legal yöntemlerle yapılan bu kurumun da alternatifi ve paraleli olamaz. Bunun bir sürece ihtiyacı olduğunu da söyledim. Bu süreç zaten ilgili paydaşlarla da müzakere ediliyor. Bunu bir restleşmenin aracı haline getirmenin anlamı yok."

Atalay, "KCK ifadesini kullandınız mı?" sorusuna, "Örnek verirken, belki maksadını aşmış bir örnek olabilir ama örnekleme kabilinden bir sözdür. Bundan ötesi haşa değildir" yanıtını verdi.

"Eğitim kurumlarını terör örgütlerine benzetmek doğru mu?" sorusu üzerine ise Atalay, "Asla değil. Bu haber, cımbızlama yöntemiyle yapılan bir haberdir" dedi. "Dershanelerden özür dilemeyi düşünüyor musunuz?" sorusunu, "Yok" diye yanıtlayan Atalay, haberle ilgili tekzip ya da dava açma konusundaki yasal haklarını koruduğunu belirtti.

Atalay, "Ölçme ve değerlendirme sınav sistemini değiştirmedikçe dershaneler varlığını sürdürür, yasaklasanız da kapatsanız da sürdürür" dedi.

"Devlet hastaneleri var, özel hastaneler var. Özel hastaneleri onlara paralel olarak görüyor musunuz, kapatılmalı mı?" sorusu üzerine Atalay, "Hastaneler ile eğitimi mukayese etmek doğru olur mu bilmiyorum ama... Sizin devlet olarak göreviniz en iyi düzeyde sağlık hizmeti vermek. Bunu temin ettikten sonra vatandaş gider mi gitmez mi o vatandaşın bileceği bir şey. Bugün hastaneler ile ilgili böyle bir tartışma yok. Cumartesi günü duraklarda dershaneye giden çocukların yüzündeki ifadeleri fotoğraflayın bakalım" dedi.