BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.428,19
HABER /  SAĞLIK

Organ bağışında örnek çağrı

Kızı, böbrek nakli sayesinde hayata dönen New Yorklu bir eyalet meclisi üyesi,öyle bir yasal düzenleme talep ettiki...

Abone ol

Kızı, böbrek nakli sayesinde hayata dönen New Yorklu bir eyalet meclisi üyesi, aksini istediklerini beyan etmedikleri sürece tüm New Yorkluları otomatikman organ bağışçısı konumuna getirecek bir yasal düzenleme talep etti.

AP tarafından yayınlanan habere göre, New Yorklu politikacının girişimi başarıyla sonuçlanırsa, tüm New Yorklular otomatikman organ donörü olacak. New York Eyalet Meclisi üyesi Richard Brodsky, bu şekildeki bir yasal düzenlemenin organ nakli için yıllarca beklemek zorunda kalan hastaların hayatlarını kurtaracağını söyledi. "Benzer yasalar 24 Avrupa ülkesinde uzun zamandır uygulanıyor," diyen Brodsky, amacına ulaşması halinde sevdikleri insanların hastalığına çözüm bulamayan birçok perişan ailenin, en sonunda huzur bulacağını söyledi.

New Yorklu politikacının organ bağışı konusuna olan ilgisi 18 yaşındaki kızı Julianne "Willie" Brodsky'nin böbrek nakli sayesinde hayata dönmesi ile başlamış. Düzenlemeyle birlikte New York hastaneleri, ölümünden önce organ bağışı yapmak istemediğini özellikle beyan etmeyen New Yorkluların, düzgün çalışan organlarını, organ ihtiyacı olan hastalara nakletmek üzere alabilecek. Ülke genelinde organ bağışının oldukça düşük olduğu gerçeğini gözler önüne seren verilere göre, her kategorideki organ için nakil bekleyen hasta listelerine kayıtlı ortalama 106,000 kişi bulunuyor.

Diğer taraftan organ bağışı konusunun duygusal, etik ve tıbbi açılardan aileleri endişelendirdiğini belirten Brodsky, New York'un bu düzenleme için acele etmeyeceğini vurguladı. Bu şekilde bir yasal düzenlemeye karşı olduklarını açıklayan yetkililer ise uygulamanın insanların hür iradesine aykırı olacağını ve insanların doktorlara olan güvenini sarsacağını iddia ediyorlar.

2008 yılında benzer bir düzenleme Delaware'de geçirilmeye çalışılmış fakat yasama komiteye takılmıştı.

İbrahim H. Aydoğan - Turkishny.com