BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,72
HABER /  GÜNCEL

Ordu'da beş yıl bozulmayan ekmek

Karadenizli kadınların bir araya gelerek fırında pişirip kuruttuğu ekmek, 5 yıl bozulmadan saklanabiliyor.

Abone ol

Ordu'nun Mesudiye ilçesine bağlı Yeşilce beldesinde kadınlar, imece usulüyle hem kendilerinin hem de gurbetteki yakınlarının kış mevsiminde tüketeceği ekmeği hazırlıyor.

Belediye tarafından inşa edilen fırında pişirilen ekmek, belde sakinleri arasında da dayanışmayı sağlıyor. "Kuru ekmek" olarak adlandırılan ürün, uzun ömürlü olmasıyla dikkati çekiyor.

Ekmek yapan vatandaşlardan Nurdahan Yıldırım, fırında "kuru ekmek" pişirme geleneklerinin her yıl yaz mevsiminde sürdürüldüğünü vurguladı.

Ekmeği 1 yılda tükettiklerini ifade eden Yıldırım, "Bozulma olmuyor. Bozulmamasının sebebi de ekmeği kurutuyor olmamız. Halka hitap eden bu fırında geleneği yaşatıyoruz. Herkes bu fırın için sıra alır. Bugün de benim nöbetimdi ve sırası olan kişiye yardım edilir. İmece usulüyle ekmeği hazırlıyoruz" dedi.

Yıldırım, yaptıkları ekmeğin uzun ömürlü olduğunu kaydederek, "Bu ekmek yaklaşık 5 sene boyunca tüketilebilir ve hiç bozulmaz. Ekmeğe buğday unu da ekliyoruz, daha sağlıklı oluyor. Burada yaptığım iki çuval ekmeği İstanbul'a götüreceğim, bir kısmını da burada bırakacağım" diye konuştu.

Edeviye Yıldırım ise imece usulüyle yaptıkları ekmeleri kış boyunca tükettiklerini dile getirerek, "Arkadaşlarımızla bir araya gelerek kuru ekmek yapıyoruz. Ben İstanbul'da yaşıyorum ve ekmeği oraya götürüyorum. Orada kış boyunca ekmeği tüketiyoruz ve daha sonra yazın buraya geldiğimizde ekmeği tekrar yapıyoruz" diye konuştu.

"Küflenme oluşmayan ürün rahat bir şekilde kullanılabilir"

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zekai Tarakçı, söz konusu ekmeğin 5 yıl bozulmadan kalmasıyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nem oranı düşük bölgelerde ürünlerin uzun süre muhafa edilebileceğini söyledi.

Tarakçı, şunları kaydetti:

"Ürün nem almadığı ve güzel bir şekilde paketlendiğinde uzun süre korunabilir ancak saklama koşullarında naylon poşet tercih edilmemelidir. Çünkü bu poşetler de nem almaktadır. Küflenme oluşmayan ürün rahat bir şekilde kullanılabilir. Tüketilecek ürün kullanım esnasında ıslatma yöntemiyle yumuşatılır."

ekmek.jpg