BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.438,99
HABER /  POLİTİKA

ORC MHP Kurultayı anket sonucu kim kazanır?

ORC Araştırma'nın MHP kurultayı öncesi yaptığı saha araştırmaları sonucuna göre MHP kurultayını Devlet Bahçeli kazanacak. ORC araştırma sonuçlarına göre Devlet Bahçeli delegelerin yüzde 60'ının desteğini alacak.

Abone ol

ORC Araştırma Sahibi Mehmet Murat Pösteki, siyasi gündeme ilişkin yapılan en son kamuoyu yoklamalarına ilişkin sonuçları açıkladı.

Pösteki'nin aktardığı verilere göre, Başkanlık Sistemi referanduma giderse vatandaşların yüzde 58.4'ü sistemin değişmesi yönünde oy kullanacak.

Olası bir erken seçim partilerin oy oranlarını da değerlendiren Pösteki'ye göre erken seçim de kritik nokta MHP seçmeni. Pösteki, erken seçim sürecinde MHP seçmeni Başkanlık Sistemi'ne destek verirse AK Parti'nin 400 milletvekiliyle seçimleri birinci parti olarak kazanacağını söyledi. 

DEVLET BAHÇELİ KURULTAYI KAZANIR

Anket sonuçlarının en dikkat çekici bölümü ise MHP Kurultayı bölümü oldu. Pösteki'ye göre MHP delegeleri Devlet Bahçeli'den vazgeçmeyecek. Pösteki'nin aktardığı verilere göre, Bahçeli, kurultaydan yüzde 60 oyla yeniden genel başkan çıkacak. 

Mehmet Murat Pösteki
Mehmet Murat Pösteki

Ajanshaber'in haberine göre, Mehmet Murat Pösteki'nin açıklamalarının detayları şöyle:

BAŞKANLIK SİSTEMİ'NE DESTEK YÜZDE 58.4

Gelinen noktada yüzde 58,4 oranında 'Türk Tipi Başkanlık Sistemi'nin hayata geçirilmesini isteyen bir vatandaş kitlesi var.

Siz bakmayın bazı araştırma şirketlerinin başkanlığa destek oranlarını düşük açıklayıp, muhalefetin bu oranları sahiplenmesine. Muhalefet partileri o sonuçlara itibar etse ve başkanlığa desteğin yüzde 30-40' lar da olduğuna inansa koşa koşa referanduma götürülmesine destek olurlar. Destek olurlar ki bu mesele halk tarafından reddedilsin ve gündemden çıksın. Muhalefet çok iyi biliyor ki, Başkanlık Sistemi referanduma giderse, halk bu sisteme 'evet' diyecek ve yapılacak seçimde de Recep Tayyip Erdoğan’ı Başkan seçecek.

MHP SEÇMENİNE MUTLAKA KULAK VERİLMELİ

Burada MHP’nin üzerinde ciddi bir sorumluluk var ve seçmenine kulak vermeli. Çünkü MHP seçmeninin yarısına yakını Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy verdi ve başkanlık sistemine de destek veriyor.

yeni kabine kimler var

VATANDAŞ YENİ KABİNE İÇİN NE DİYOR?

AK Parti seçmeni yeni kabineyi kendilerinin tabiriyle “Reisi” başkanlığa taşıyacak, PKK'nın ve Paralel Yapı'nın kökünü kazıyacak bir kabine olarak tanımlıyor. Hem Binali Yıldırım hem de bakanların bu konuda ki sadakatinden de, liyakatinden de şüphe duymuyorlar. O yüzden Sayın Binali Yıldırım’ın isminin açıklandığı ilk günlerde, kopma ve küskünlük olmadığını yaptığımız araştırmada ifade ederek AK Parti’nin yüzde 53 oy oranına sahip olduğunu ortaya koydular. 

ERKEN SEÇİM OLURSA SONUÇ NE OLUR?

Erken seçim tamamen referanduma bağlı. Halk parlamenter sistemin artık Türkiye’ye dar geldiğinin ve sistem değişikliğine gidilmesi gerektiğinin farkında ve mutlaka başkanlık sistemine geçilmesini sağlayacaktır. Halka rağmen siyaset yapmak muhalefeti hep küçülttü, Ak Parti’yi de sürekli büyüttü. O yüzden muhalefet partileri halkı artık anlamalı. Halk Recep Tayyip Erdoğan’ı sevdiği için destekliyor, korktuğu için değil.  Bu yıl sonuna kadar halkın önüne mutlaka bir sandık gelecektir. Bu sandık referandum sandığı olursa halk sistemi direk kendisi değiştirir. Eğer seçim sandığı olursa 400 vekil vererek AK Parti’nin değiştirmesini sağlar.   

Devlet Bahçeli

MHP KURULTAYI'NI DEVLET BAHÇELİ KAZANACAK

MHP’de ki kurultay süreci yanlış şekilde ilerliyor. Muhalif adaylar işine gelen konularda MHP tüzüğünü, işine gelmeyen konularda ise siyasi partiler kanununu baz alarak ilerlemeye çalışıyor.  Örneğin MHP tüzüğüne göre isterseniz bütün delegelerin imzasını toplayarak olağanüstü kurultay talebinde bulunun, genel başkan ve yönetim onaylamadığı sürece kurultayı toplayamazsınız. Burada hemen bir manevra yapılarak, mahkemenin Mhp tüzüğüne göre değil, siyasi partiler kanununa göre karar verilmesi sağlandı. Yeni yaşanan gelişmede ise, siyasi partiler kanununa göre olağanüstü kurultayda genel başkan seçilmesinde herhangi bir sakınca olmamasına rağmen, Devlet Bahçeli’nin genel başkan seçimi yapılacak kurultay çağrısına karşı, hayır bunu yapamazsın bu durum tüzüğe aykırı diye tüzük öne sürülüyor.  Tüzüğe göre de, siyasi partiler kanununa göre de Sayın Bahçeli haklıdır. Çünkü tüzük baz alınacaksa delegelerin imzası kurultay toplamak için yeterli değil, siyasi partiler kanunu baz alınacaksa olağanüstü kurultayda genel başkan seçilmesinde bir sakınca yok. Kurultayda adayların seçilme şansına gelince, Bahçeli bu kurultayı delegelerin en az yüzde 60’ının oyunu alarak kazanacak. Hep birlikte tablonun böyle olacağını göreceğiz, elimizdeki veriler bize bu işareti veriyor.