BIST 9.007
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,29
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

ORC anket sonucu AK Parti 300 milletvekilini bulabilir!

ORC Araştırma Şirketi'nin sahibi Mehmet Murat Pösteki, AK Parti'nin ucu ucuna kaybettiği 18 ilde yürüttüğü kampanyanın seçim sonuçlarına etkisini değerlendirdi.

Abone ol

AK Parti, tek başına iktidarı 1 Kasım seçimlerinde yeniden elde etmek için stratejisini çizdi.

7 Haziran seçimlerinde çok az oy farkla rakiplerine kaptırdığı illeri geri almak için kolları sıvayan AK Parti, yol haritasını da belirledi. Çalışmasını bu 18 ilde ilde yoğunlaştıracak olan AK Parti, seçmen yapısına göre özel kampanyalar hazırlayacak. "Ucu ucuna kaybedilen illeri kazanma" stratejesinin bir diğer ayağı da, aynı şekilde, rakiplerden az farkla kazanılan illeri muhalefete 'kaptırmamak' olacak. 

Peki bu iller parti için tek başına iktidarın yolunu açacak mı? ORC Araştırma Şirketi Sahibi Mehmet Murat Pösteki'ye göre bu mümkün. Ajanshaber'e konuşan Pösteki'nin en son anket sonuçları ışığında 1 Kasım seçimleri için yaptığı öngörüler şöyle:

“UCU UCUNA KAÇAN İLLER İKTİDARI GETİRİR”

15-16 tane kadar böyle il var. Kırıkkale gibi daha önce 3 milletvekili çıkarıp son seçimde 2 vekil çıkarılan, çok az oyla kaybedilen yerler var. Öncelikli olarak tabi ki Türkiye’nin geneline yönelik bir aday belirleme yönetmi uygulayacaklar ama buralara daha çok hassasiyet gösterecekler. Zaten buraları aldığı zaman iktidara gelmiş oluyor ama Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da da yeni bir aday belirleme yöntemi olabilir.

“AK PARTİ 300 MİLLETVEKİLİNİ BULABİLİR”

Mesela 3 dönemi dolduran ve geçen dönem aday olamayan bazı insanlar vardı, bu insanlardan da AK Parti içerisinde popüler olan bazı isimleri de Doğu ve Güneydoğuya göndererek daha iyi oy alacağını, bu diğer dediğimiz 15 ilde de sıkı bir çalışma yaparak AK Parti’nin 280-285 civarında bir milletvekili çıkaracağını düşünüyorum. Şu anki tabloya göre söylüyorum bunu, bu düşebilir de çıkabilir de, yani 300’ü de bulabilir.

“AK PARTİ ‘KEMİK’ OYLARINI TEKRAR ALACAK”

Öncelikle her partinin yapması gereken şey şudur; bunu mesela CHP hiç yapmaz. Örneğin; burası nasıl olsa bizde, biz burayı rahat kazanıyoruz mantığıyla hareket edildiği zaman muhakkak kayıp yaşanır. AK Parti zaten şu anda vekil çıkarmış olduğu yerleri kontrol altına alacak. Ondan sonra ucu ucuna kaybedilen yerler ve az vekil çıkardığı yerlere dair değişik bir düzenleme yapacak. Demek ki oralarda düzgün aday belirleme yapılamamış ve vekil çıkarılamamış veya az vekil çıkarılmış. Bunları da yaptıktan sonra AK Parti’nin kemikleşen 21-22 milyon oyunu alacağını düşünüyorum.

“EN MUHALİF ŞİRKETİN ANKETİNDE BİLE ARTIŞ VAR”

Araştırmalarda da, en muhalif araştırma şirketlerinde bile bir artış görülüyor. Kimine göre 3 puan artış var, kimine göre 5 puan artış var. Özellikle MHP’den ciddi bir kopma başladı. AK Parti’ye bir kopma başladı. Bunun akabinde şu an Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nin katılma durumu var. Bu partilerin 1’er puan oyu var. Hiçbir yerden oy gelmese bu iki partiyi yanınıza aldığınız zaman istediğiniz sayıya ulaşabiliyorsunuz. AK Parti’nin önünde çok formül var. Bu partileri yanına alabilir, sadece o 16 ile yoğunlaşabilir. Çok fazla bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum iktidar anlamında,276 rahat bir şekilde yakalayacaktır.