BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.425,95
HABER /  GÜNCEL

Oprah Winfrey'e ırkçı ima iddiası: Bu size pahalı gelir

Amerika'nın dünyaca ünlü talk-show sunucusu Oprah Winfrey'e Zürih kentindeki bir lüks mağazada 'bu çanta size fazla pahalı gelir' denildiğini ve ırkçı tavırların hala devam ettiğini söyledi.

Abone ol

Amerika'nın dünyaca ünlü talk-show sunucusu Oprah Winfrey, yakınlarda İsviçre'nin Zürih kentine ziyareti sırasında ırkçı davranışa hedef olduğunu açıkladı.

Dünyanın en zengin kadınlarınların biri olan Winfrey, Zürih'teki lüks ürünler satan bir mağazada, fiyatını sorduğu bir çantanın, "kendisi için çok pahalı olduğunun söylendiğini" anlattı.

Lee Daniels'ın yeni filmi The Butler'da rol alan Oprah Winfrey, geçen ay ünlü şarkıcı Tina Turner'ın düğününe katılmak üzere Zürih'e gitmişti.

Winfrey, aldığı cevap üzerine tartışmaya girmeden mağazadan ayrıldığını, ama yaşadığı bu olayın "ırkçılığın sorun yaratmaya devam ettiğini gösterdiğini" anlattı.

Söz konusu mağazanın sahibi Trudy Gotz, BBC'ye yaptığı açıklamada mağazadaki tezgahtarın Winfrey'e çeşitli ürünler gösterdiğini, daha sonra camekan arkasında tutulan 35 bin dolarlık etiket taşıyan bir çanta yüzünden "yanlış anlama yaşandığını" söyledi.

Trois Pommes mağazası yetkilisi, satış elemanının bir kaç yıldır firmada görevli olduğunu ve dünyanın her tarafından en kaprisli müşterilerle bile ilgilendiğini, 'doğru bir satış elemanı' olduğunu söylüyor.

Oprah Winfrey Show İsviçre'de yayınlanmıyor.

BBC Bern muhabiri Imogen Foulkes, Winfrey'nin açıklamasının İsviçre açısından, büyük bir halkla ilişkiler felaketi olduğunu kaydediyor.

Winfrey'nin bir Amerikan televizyon programında yaptığı açıklama, kimi İsviçre kentlerinin, sığınmacıları kamu alanlarına girmekten menedilmesi planları yüzünden doğan siyasi tartışmaları izliyor.

BBC muhabiri , insan hakları gruplarının, sığınma talebinde bulunan yabancıların yüzme havuzlarına, spor sahalarına ve kütüphanelere girmekten menedilmesine ilişkin planları, ırk ayrımcılığına benzettiğini kaydediyor.

Halen İsviçre'den sığınma hakkı isteyenlerin sayısı 48 bin dolayında. Bu sayı, Avrupa ortalamasının iki katı.

İsviçre yetkilileri, sığınma talep edenlerin özel merkezlerede alıkonmasını da öngören tedbirlerin, "yerel halkla aralarında gerginlik doğmasını engellemeyi amaçladığını" aktarıyor.

İsviçre'de göçmenlik yasaları Haziran ayında sıkılaştırılmıştı.