BIST 9.080
DOLAR 32,41
EURO 35,05
ALTIN 2.328,51
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Operasyonlar ne zaman bitecek en tehlikeli kısım...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Güneydoğu'da devam eden hendek operasyonlarının en tehlikeli kısmının kaldığını açıkladı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Güneydoğu'da devam eden hendek operasyonlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Operasyonlar ne zaman bitecek? sorusuna kesin bir yanıt vermeyen Kurtulmuş, "Çember daraldı ve işin çok az bir kısmı kaldı. Bu aynı zamanda daha tehlikeli kısmı kaldı demek. Terör elemanlarının en elebaşları, en deneyimli olanları kaldılar" dedi. 

Terörle mücadeleye de değinen Kurtulmuş, güvenlik güçlerinin az zaiyatla ve sivillere zarar vermeden çalışma yürüttüğünü söyledi.


KURTULMUŞ: Çember daraldı ve işin çok az bir kısmı kaldı. Bu aynı zamanda daha tehlikeli kısmı kaldı demek.

YABANCI KESKİN NİŞANCI İDDİASI

Operasyonlar sırasında yabancı keskin nişancıların tespit edilmesine de değinen Kurtulmuş, "Güvenlik güçlerimizin sahada yabancı keskin nişancı tespit ettiklerini biliyoruz. Bir kısmının etkisiz hale getirildiğini biliyoruz. Bu mücadele devam ederken birçok güvenlik görevlisi uzaktan vurularak şehit edildi. Bunlarla ilgili detaylı bilgiler güvenlik güçlerimizin elinde var" diye konuştu.

"SADECE PKK DEĞİL"

Bölgede sürecin zorlu ilerlediğini ifade eden Başbakan Yardımcısı, sadece PKK'ya karşı değil, çok sayıda terör örgütüne karşı eş zamanlı bir mücadele verildiğini kaydetti.

Numan Kurtulmuş'un canlı yayında kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar şöyle: 

ŞEHİT SAYISI NEDEN ARTTI?

Özellikle Sur ve Cizre’de geniş çemberden başlayarak güvenlik güçlerimiz büyük bir koordinasyon içinde, sivillere zarar vermeden mümkün olduğu kadar az kayıp vermeye çalışarak çok titiz bir çalışma yürüttüler. Çember daraldı ve işin çok az bir kısmı kaldı. Bu aynı zamanda daha tehlikeli kısmı kaldı demek. Terör elemanlarının en elebaşları, en deneyimli olanları kaldılar. Herhalde son günlerde şehitlerimizin ve yaralımızın bu kadar çok olmasının temel sebeplerinden birisi iyice daraltılmış ve yoğunlaştırılmış bir bölgede çatışmaların sürüyor olmasıdır.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş

CİZRE VE SUR'DAKİ OPERASYONLAR

Ümit ediyorum en kısa sürede Sur ve Cizre’de de terör bitirilmiş olur ve güvenlik kuvvetlerimiz güvenliği sağlamış olurlar. Biteceği tarihle ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değil. Büyük bir tahkimat yapılmış, bombalar yerleştirilmiş evlerde bubi tuzakları kurulmuş. Güvenlik güçlerimiz titizlikle ve mümkün olduğunca az zayiat vererek ve sivillere zarar vermeden sürücü yürüttüler. Hiç bir ülke sürekli böyle bir çatışma ortamı içinde olmak istemez. Çok zor bir mücadele sürdürülüyor. Türkiye büyük bir kararlılıkla 22 Temmuz’dan itibaren başlatılan barış ve demokrasi operasyonların dediğimiz operasyonları sürdürecek ve terör örgütünü tamamen etkisiz hale getirecektir ve bütün silahların bırakıldığı bir sürece doğru inşallah gidilecektir. Silopi’de bu parantez kanadı inşallah Sur ve Cizre’de de kapanacak en kısa zamanda.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Kurtulmuş yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarına da değindi. Türkiye'deki tüm kesimlerin 12 Eylül Anayasası'ndan şikayetçi olduğunu belirten Kurtulmuş, "Kendimizi bildiğimizden beri anayasayı tartışıyoruz. Bu Meclis yeni anayasa yapmazsa hiçbir şey yapmış olmaz" diye konuştu.

Anayasanın bütünüyle değişmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, "Hiçbir önyargımız yok" dedi ve ekledi: 

"Şu olacak diye bir dayatmamız yok. Başkanlık sisteminin Türkiye'de etkin bir yönetim mekanizması olduğuna inanıyoruz. Ama sonuçta bunu bir ön şart olarak ortaya koymuyoruz. "