BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,01
ALTIN 2.323,40
HABER /  DÜNYA

Operasyon seçeneği hâlâ masada

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahlar konusunda Rusya’nın diplomatik çözüm teklifini değerlendirdiklerini fa...

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahlar konusunda Rusya’nın diplomatik çözüm teklifini değerlendirdiklerini fakat askeri operasyon seçeneğinin hâlâ masada olduğunu belirtti.
Ulusa sesleniş konuşmasında Suriye konusuna değinen Obama, “Esed rejiminin kimyasal silah kullanımına bir askeri harekatla karşılık vermek ABD’nin ulusal çıkarları için gereklidir. Bu operasyonun amacı, Esed’ı kimyasal silah kullanımından caydırmak, kimyasal silah kapasitesini azaltmak ve ABD’nin kimyasal silah kullanımını hoş görmeyeceğini dünyaya göstermektir. Başkomutan olarak, görüşüm budur.”
Obama, Suriye’de kimyasal silahların kullanımıyla ilgili deliller hakkında bölgedeki insanlardan alınan kan ve saç örneklerinin sarin gazı kullanıldığını ispatladığını söyledi. Esed askerlerinin kimyasal saldırı için yaptığı hazırlıklar konusunda bilgi sahibi olduklarını belirten Obama, şöyle konuştu: “Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı tartışılmaz. Binlerce video ve fotoğraf gördük. Sosyal medyada tanıkların yazdıkları var. İnsani yardım kuruluşları, hastanelerin, zehirli gazdan etkilenen insanlarla dolduğunu söylüyor” dedi.

“KARA HAREKATI YOK”
Başkan Obama, Suriye’ye kara harekatı olmayacağı yönündeki söylemlerini de yineledi. “Amerikan askerlerinin botları Suriye toprağına değmeyecek” diyen Obama, Irak ya da Afganistan’daki gibi açık uçlu bir harekat ya da Libya ve Kosova’daki gibi uzun bir hava operasyonu düzenlenmeyeceğini belirtti.
Obama, operasyonun Esed rejimini devirmeyeceği bu yüzden de Suriye’deki savaşı bitirmek için faydalı olmayacağı yönündeki eleştirilere de şöyle cevap verdi: “Sınırlı bir operasyon bile Esed’a bir mesaj verecektir.” Obama, konuşmasında, başka bir diktatörü daha devirmeyeceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Irak’ta bunu yaptık ve sonrasında neler olduğunu gördük. Fakat Esed ya da başka bir diktatöre karşı, belli hedefleri olan bir operasyon, kimyasal silah kullanmayı planlayanların iki kez düşünmesini sağlayacak.”

“TAAHHÜTLER YERİNE GETİRİLMELİ”
Obama, "Esed rejimine karşı operasyonun ABD’yi, isyancıların yanında savaşan El-Kaide üyeleri ile aynı safa koyacağı" yönündeki eleştirilere şöyle karşılık verdi:
“Esed muhaliflerin bazılarının aşırıcı gruplar olduğu doğrudur. Fakat, daha büyük bir kaos ortamına sürüklenecek bir Suriye, El-Kaide’nin de güç kazanmasını sağlar. Suriye halkının, muhaliflerin çoğunluğu barış içinde, özgür ve onurlu bir biçimde yaşamak istiyor. Bir askeri harekat yapılırsa, sonrasında siyasi bir çözüm üretmek için çabalarımızı ikiye katlayacağız. Bu siyasi çözüm, diktatörlük ve aşırıcılığa karşı duranların elini güçlendirecek bir çözüm olacak.”
Rusya’nın kimyasal silahların devri konusundaki teklifinin başarılı olup olmayacağını söylemek için erken olduğunu belirten Obama, Esed rejiminin taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Obama, Rusya’nın önerisinin kimyasal silah tehdidini güç kullanmadan ortadan kaldırma potansiyeli olduğunu söyledi.

“ABD, DÜNYANIN POLİSİ DEĞİLDİR”
Fransa ve İngiltere’nin liderleriyle görüştüğünü belirten Obama, Rusya ve Çin’le de istişare ederek, Esed’ın kimyasal silahları teslimi ve bu silahların imhasını ön gören bir karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’ndan geçirmek için çalışacaklarını ifade etti. Obama, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:
“ABD, dünyanın polisi değildir. Dünyada korkunç şeyler oluyor ve bütün yanlışları düzeltme gücümüz yok. Fakat az bir çaba ve riskle, çocukların zehirli gazdan ölmesini engelleyebiliriz. Böyle durumlarda harekete geçmemiz gerekiyor. Amerika’yı diğer ülkelerden ayıran bu harekete geçme özelliğidir.”
(İHA)