BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,73
ALTIN 2.487,91
HABER /  GÜNCEL

Önümüzdeki tehlikeyi Ali Bulaç yazdı

Türkiye'ye yerleştirilmek istenen füzelerin yönü Suriye ve İran olunca, kamuoyunda yükselen itiraz sesleri giderek yükseliyor.

Abone ol

Türkiye yine arada kaldı. Biur yanda NATO, diğer yanda İslam ülkeleri. Füze kalkanı projesi gündemin en sıcak başlıkları arasında. Çünkü hükümetin komşularla sıfır problem ilkesini rafa kaldıracak.

Bu durumdan rahatsız olan Ankara, NATO zirvesi öncesi "Füze Kalkanı’nın komutası bize verilsin" ısrarına Washington, rest çekti: "Önce kalkana onay verin, düğmeye kimin basacağı konusu daha sonra tartışılır."

"İSLAM DÜNYASINA DÜŞMAN"

İslam ülkelerine karşı dönen füzeler medya dünyasında ve kamuoyunda tartışılıyor. Hükümet net bir karar vermedi. Orta yol arayan hükümete Zaman yazarı Ali Bulaç'tan uyarı geldi. Bulaç, Önümüzdeki badire başlıklı yazısında bizleri bekleyen tehlikelere işaret etti:

"(...)Eğer Türkiye, ABD ve NATO'nun isteklerine boyun eğecek olursa, sadece sekiz senedir büyük bir emekle geliştirip ancak şimdilerde semeresini almaya başladığı "komşularla sıfır ihtilaf ve Ortadoğu'ya açılma" politikaları suya düşmüş olmakla kalmayacak, Cumhuriyet dönemi boyunca özenle kaçındığımız bir duruma, "İslam dünyasına düşman" bir konuma düşmüş olacak. "

"UMARIM BU BADİREYİ ATLATIRIZ"

Tarihten örnekler veren yazar, Atatürk'ün Müslümanlara ve Araplara karşı muharip bir pozisyona girmekten kaçındığına dikkat çekti. Yazar hükümete bu oyuna gelme mesajı veriyor:

"(...)Benim kanaatime göre, 1 Mart 2003 tezkeresinin TBMM'de reddini sağlayan da aynı "refleks"ti.

Evet, siyasetçiler tezkerenin geçmesini çok istediler, ikinci tezkereden sonra Amerikan uçakları Türkiye üzerinden binlerce sefer yapıp Irak'ta yüz binlerce masum Müslüman'ı öldürdüler, Afganistan'da Türk askeri sokaklarda babaları kendi ülkelerinin bağımsızlığı için hayatını kaybeden Afganlıların yetim çocuklarına şeker dağıtıyor... Evet, bunların hepsi doğru. Ama hâlâ Türkiye'de bir "iç irade, tarihî bir akıl, Yavuz'un ve Mustafa Kemal'in endişelerini taşıyan bir kuvvet" bizi Müslümanlarla ve Araplarla sıcak çatışma ortamından uzak tutmaya çalışıyor.

Türkiye'nin ağır bir baskı altında olduğu doğrudur. İran ve Suriye'ye ve bu iki Müslüman ülke üzerinden İslam dünyasına karşı konuşlandırılmak istenen füze savunma sistemi bizi bir kere daha çok zor bir duruma sokmuş bulunmaktadır. Umarım bu badireyi de atlatırız."