BIST 9.447
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.497,92
HABER /  GÜNCEL

Online askerlik yoklaması

Yoklama ve terhis işlemlerini yaptırmayanlara ceza artırıldı.

Abone ol

Yoklama ve terhis işlemlerini yaptırmayanlara verilecek para cezalarını artıran tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Askerlik Kanunu ile Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, askerlik çağına girdiği halde, her ne sebeple olursa olsun ilan edilen listelerde ismi olmayan veya kimlik bilgilerinde yanlışlık bulunanlardan düzeltme yaptırmayan veya ilk yoklamasını yaptırmayanlara verilen ceza, günün koşullarına uygun hale getirilecek.

Buna göre, ilk yoklamasını yaptırmayan, yoklama defterine ismini yazdırmayanlardan, son yoklamasının devam ettiği günler bitinceye kadar başvuran veya ele geçenlere verilen bin kuruşluk cezalar, 20 YTL'ye yükseltilecek.

İlk yoklamasını yaptırdığı halde, son yoklamanın devam ettiği günler içinde bulunduğu yerin askerlik meclisine veya elçiliklere gelmemiş ve mazeret göndermemiş olanlardan, arkadaşlarının ilk tertibinin sevklerinden önce ele geçen veya kendiliğinden gelenlere 20 YTL ceza uygulanacak.

İlk yoklama defterlerine ismini yazdırmamış olmakla beraber son yoklamada da bulundukları yerin askerlik meclislerine veya şubelerine gelmemiş ve mazeret göndermemiş de bulunanlardan, ele geçen veya kendiliklerinden gelenlerden, 30 YTL alınacak.

Son yoklama sırasında ertesi yıla kalacak okullarda okuyanlardan askerlik şubelerine tahsil derecesi hakkında belge göndermemiş olanlar, 20 YTL cezaya tabi tutulacak.

Askerliklerini bitirip terhis edilen erbaş ve erden 3 ay içinde terhis belgelerini şubelerine kaydettirmeyenlerden 20 YTL ceza alınacak.
İlk veya son yoklama zamanlarında yapılan ilan üzerine yoklama memurlarına veya askerlik şubelerine, elçilik ve konsolosluklara bizzat başvurarak veya bir başkasıyla nüfus cüzdanını göndererek kanuni yoklamasını yaptırmayan yedek erbaş ve er, 20 YTL ile cezalandırılacak.

Yoklama sırasında istenilen bilgileri sözlü olarak veya mektupla bildirmemiş, kaydını yaptırmamış ya da şubeleri, mıntıkası dışına giderek yerlerini değiştirdiklerine dair 1 ay içinde şubelerine haber vermemiş olan yedek subay ve memurlara, şube başkanlarının teklifi üzerine askerlik dairesi başkanlarınca 20 YTL ceza uygulanacak. Herhangi bir askerlik şubesi kütüğüne kaydını hiç yaptırmamış olanlar için bu ceza 30 YTL olarak uygulanacak.

Seferde görev alacak yedek subay ve yedek askeri memurlara bu görevleri, barışta tebliğ edilecek. Tebliğ şekli, yükümlülerin görevleri ve tebliğle görevli makamlar, yönetmelikte belirtilecek. Tebliğden sonra adreslerinde meydana gelen değişiklikleri 1 ay içinde bağlı bulundukları askerlik şubesine bildirmemiş yükümlülere, 20 YTL ceza verilecek.

''YOKLAMALAR ON-LINE YAPILACAK''
Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖnül, tasarının görüşmelerinde yaptığı konuşmada, konu hakkında bilgi verdi. Genel uygulamanın, cezanın tahsili yönünde olmaması nedeniyle 9 milyon 305 bin olan mükelleften cezaya muhatap olanların sayısının 7 milyon 175 bin olduğunu belirterek, ''Seferberlik halinde ulaşılacak sayının 2 milyon olması, bir zafiyettir. Bu düzenlemeyle bundan kurtulmuş olacağız'' dedi.

Gönül, yoklamaların elektronik ortamda yapılmasına büyük gayret sarfedildiğini, bu konuda bir ihale yapıldığını, bunun 2008 yılı sonunda tamamlanmasıyla, yoklamaların on-line olarak yapılacağını bildirdi.

Yapılan bazı konuşmalarda ''askerlikten muaf'' raporlarının bazı imkanlı kişilerce kolayca alındığı, zengin ve nüfuzlu insanların askerlik yapmadığı sonucunun çıkartıldığını kaydeden Gönül, ''Askerlik elbette kutsal bir görevdir ve herkese yapılan uygulama da eşittir. Bu suistimaller, gerek bakanlığımız gerekse de askerlik yapan vatandaşlarımız için bir ithamı içermektedir'' diye konuştu. Konuşmaların ardından tasarı kabul edildi.