BIST 9.142
DOLAR 32,40
EURO 35,04
ALTIN 2.327,74
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Onlar da artık ulaşım problem olmayacak!

Görme engelliler için artık ulaşım problem olmayacak. Birçok durak ve otobüslerde de olacak olan bu cihaz çok işe yarayacağa benziyor

Abone ol

Görme engelliler,'Gören Göz' cihazı ile herhangi bir dış destek almadan yollarını bulabilecek,varacakları yere kazasız belasız ulaşabilecek

3 yıldır üzerinde çalışılan,"Gören Göz Projesi"nin son aşamalarına geldiği söyleniyor.

Ulaşımlarında büyük bir kolaylık sağlayacak,bir çeşit Navigasyon cihazı olan 'Gören Göz' cihazı hazır hale getirilmiş.Bu cihazla ilgili ihale sona ermiş.

Pilot uygulamayı Ankara ve İstanbul'da gerçekleştireceklermiş.Devlet İlk etapta 5 bin sipariş verilecekmiş.Görme engelliler,'Gören Göz' cihazı ile herhangi bir dış destek almadan yollarını bulabilecek,varacakları yere kazasız,belasız ulaşabilecek;sosyal devlet olmanın da gereği budur.

DURAKLARA VE OTOBÜSLERE DE KONULACAK

Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik ise söz konusu cihazların cep telefonu büyüklüğünde olacağını,GSM operatörleriyle cihazların cep telefonu gibi kullanılmasına yönelik görüşmelerinin de sürdüğünü bildirdi.

Bu tür cihazların dünyada bulunduğunu ancak 'Gören Göz' cihazının özellikleri bakımından bir ilk olacağını vurgulayan Çelik,cihazda bulunacak bluetooth özelliği ile görme engelli iki kişinin belirleyecekleri noktada buluşmalarının sağlanacağını söyledi.

Belediyelerle de görüşmelerinin sürdüğünü anlatan Çelik,daha sonra bu cihazların duraklara ve otobüslere konulacağını,böylece görme engellilerin ulaşımı konusunda büyük kolaylık sağlanacağını kaydetti.