BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.411,84
HABER /  GÜNCEL

One minute dedi dünya geri adım attı

Filistin-İsrail meselesi dünyanın gündemine oturdu. Başbakan Erdoğan'ın one minute çıkışı Filistin'i görünür kıldı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ocak 2009 tarihinde Davos Zirvesi'nde yaptığı çıkış birçok ülkenin Filistin sorunu konusundaki diplomatik tavrını yeniden gözden geçirmesine neden oldu.

Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'le bütün dünyanın gözü önünde yaşadığı "One Minute" diyaloğu ve ardından "Daha da gelmem Davos'a" sözleriyle yeniden dünya kamuoyunun gündemine oturan Filistin'e, bu tarihten itibaren tam 12 ülkeden diplomatik vize geldi.

Habertürk'ün haberine göre, Erdoğan'ın yaşadığı diyaloğun biri G-7 diğer ikisi ise G-20'ye üye 3 dev ülkenin de aralarında bulunduğu 12 ülkenin aldığı "Filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıma" kararında ne kadar etkili olduğu bilinmez. Fakat 30 Ocak 2009 tarihindeki "One minute" diyaloğunun ardından bugün Rusya'nın da SSCB döneminde Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıma kararıyla gözler, Filistin'i halen tanımamış olan ülkelere çevrildi.

116 ÜLKE TANIYOR

Veriler net olmamakla birlikte çeşitli medya kuruluşlarında yer alan bilgilere göre şu ana kadar bağımsız Filistin Devleti'ni diplomatik olarak tanıyan ülke sayısı tahmini olarak 116'yı buluyor.
İsrail, ABD ve AB ülkelerinin birçoğunun aralarında bulunduğu 40 ülke ise henüz Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanımış değil. Ayrıca Filistin Birleşmiş Milletler tarafından da bir devlet olarak tanınmıyor.

FİLİSTİN'İ TANIMAYAN 40 ÜLKE

Finlandiya, Kolombiya, Gürcistan, İsrail,Moldova, Vatikan, Avrupa Birliği, Estonya, Peru , Uruguay, Eritrea, Avustralya,Avusturya,Belçika, Belize, Kanada, Hırvatistan, Danimarka,Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zellanda, Norveç, Papua Yeni Gine, Portekiz, Slovenya, Güney Kore, İspanya, İsveç ,İsviçre Doğu Timor, Birleşik Krallık, ABD.