BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,99
ALTIN 2.428,64
HABER /  GÜNCEL

Önder'den kritik Demirtaş'a suikast uyarısı

HDP'li Sırrı Süreya Önder, partiye yönelik saldırılar, Demirtaş'a suikast iddiası, çözüm süreci ve 7 Haziran seçimleri hakkında konuştu. Önder, Demirtaş'a suikast iddialarına ilişkin, 'Ciddi kaynaklardan bize uyarılar geliyor' dedi.

Abone ol

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a suikast yapılacağı iddialarının arttığını söyledi.

Önder, "
Ciddi kaynaklardan bize uyarılar geliyor” dedi.
 

Önder ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerinin HDP'nin Adana ve Mersin bürolarına saldırılara zemin hazırladığını ileri sürdü.


önderden-kritik-demirtaşa-suikast-uyarisi.jpg

Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder, partilerine yönelik saldırılar, ‘Çözüm Süreci’ ve 7 Haziran seçimlerini değerlendirdi.

HDP'nin 7 Haziran genel seçimlerine sayılı günler kala barajı geçme olasılığı nedeniyle 'kritik parti' olarak yorumlanması HDP'ye yönelik saldırıların artmasına neden olduğu iddia edildi.

"DEVLET ÖCALAN İLE EN AZ İKİ KERE GÖRÜŞTÜ"

Önder, Abdullah Öcalan ile 5 Nisan’dan beri görüşme izni verilmemesi içinse, “Barajın aşılmasına dönük net bir çağrı yapacağını biz biliyoruz. Biz (Öcalan ile) görüşmedik ama Devlet Heyeti’nin en az iki görüşme gerçekleştirdiğini de biliyoruz. Muhtemelen Cumhurbaşkanı’nın bu sorumsuz değerlendirmelerine karşın bir müsamaha istediler ve Öcalan da bunu reddetti” diye konuştu.

"BU MUDUR DEMOKRASİ"

Öncer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, dünkü değerlendirmesinde, Diyarbakırspor üzerinden Kürt cephesini eleştirdi ve şunları söyledi:

“Sükunet içerisinde, suhulet içerisinde bir seçim kampanyasının yürütülmesi çağrısını ben de, hükümet de yaptı. Güneydoğu’da tepkiler devam ediyor. Diyarbakır’da bir Diyarbakırspor Denizlispor maçı oynanıyor. Denizli penaltı kazanıp gol atıyor. Bundan sonra bütün tribünler sahaya saldırıyor ve Denizli ile hakemler son anda kurtuluyor. Diyarbakırspor ligden çekildiğini açıklıyor ve ‘bölgesel lig kuralım’ çağrısı yapılıyor. Bu mudur demokrasi, barış. Futbola bu iş karıştığı zaman buradan zor çıkılır diye düşünüyorum. Biz suhulet içinde bu seçim kampanyasının sürmesi için çalışacağız.”

ERDOĞAN'IN SÖYLEMİ SALDIRIYA ZEMİN Mİ HAZIRLIYOR?

HDP'li Önder'in soru cevap kısmındaki o açıklamaları:

Önder, Adana ve Mersin’deki bombalı saldırılardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tavrını değerlendirirken, “Zaten bu saldırı ortamına zemin hazırlayan kendisinin geliştirdiği ve sorumluluk alanının bir hayli dışına taşan söylemler ile pratiğidir. Dolayısıyla da kınamasını beklemiyordum, şaşırtmadı” dedi. 

Ankara 1. Bölge adayı olması nedeniyle seçim çalışmalarını burada gerçekleştiren Sırrı Süreyya Önder ise, dün Bala ilçesi ve köylerini gezdi. Sahadaki seçim çalışması sırasında Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Önder’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan tepkisi dikkat çekti. Önder, HDP’ye yönelik saldırılar için “Bu saldırılara, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve bütün bakanlarca HDP’yi kriminalize eden, nefret diline varan söylemlerinin de büyük bir zemin hazırladığını düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

Önder, Erdoğan’ın HDP’yi eleştirmeye devam etmesi noktasında ise, “Kendisi açısından gayet tutarlı davrandığını düşünüyoruz. Zaten bu saldırı ortamına zemin hazırlayan kendisinin geliştirdiği ve kendi sorumluluk alanının bir hayli dışına taşan söylemler ile pratiği. Dolayısıyla da kınamasını beklemiyordum. Şaşırtmadı” dedi.

Erdoğan’ın Diyarbakırspor’a yönelik çıkışına karşılık, Türkiye’de futbolda şiddeti önleme ve nefret suçlarını önleme konusunda yasal düzenleme yapılmasına rağmen uygulanmadığını kaydeden Önder, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde de bu yasaları uygulatma çabasını görmediğini söyledi. Önder, “Diyarbakırspor’un bu ülkede futbol oymamak için gidip küfür ve hakarete uğramadığı stadyum neredeyse kalmadı. Üstelik ulusal kimliği üzerinden bu yapılıyordu. Bu açından da şaşırtmadı bizi” açıklaması yaptı.

önderden-kritik-demirtaşa-suikast-uyarisi.png

"CUMHURBAŞKANI'NA MÜSAMAHA'YI ÖCALAN REDDETTİ"

HDP adına İmralı Heyeti’nin üyesi konumundaki Sırrı Süreyya Önder, 5 Nisan’dan bugüne Adalet Bakanlığı, dolayısıyla da AKP hükümetinin kendilerine Abdullah Öcalan’ı ziyaret izni vermemesini de değerlendirdi.

Amerika’nın Sesi’nin, “Öcalan’ın seçime yönelik mesaj açıklaması mı söz konusu olacaktı ve bunu engelleme mi söz konusu?” sorusu üzerine Önder, seçim mesajına engelleme görüşünü paylaştığını vurguladı. Önder, İmralı’ya gidiş izni alamadıkları süreç için şunları dile getirdi:

“Çünkü Öcalan’ın gücünü kestirebiliyorlar, biliyorlar. Barajın aşılmasına dönük net bir çağrı yapacağını biz biliyoruz. Biz (Öcalan ile) görüşmedik ama Devlet Heyeti’nin en az iki görüşme gerçekleştirdiğini de biliyoruz. Muhtemelen kendi arzu ettikleri bir doğrultuda göremedikleri için de bizim görüşmemizi istemiyorlar. Bu spekülasyon yani ben bir bilgi almış değilim ama ben muhataplarımı az çok tanıyorum. Muhtemelen Cumhurbaşkanı’nın bu sorumsuz değerlendirmelerine karşın bir müsamaha istediler ve Öcalan da bunu reddetti. Bu nedenle de bizi görüştürmüyorlar. Zaten bu tecriti görüşmeye hep bir silah gibi kullandılar. Büyük direnişler sonucu, ölüm oruçları sonucu, biz bu tecriti kaldırdık. Seçime kadar kendi potansiyellerini etkileyebilecek binde birlik bir dalgalanmaya bile tahammülleri yok. Dolayısıyla bunu tetikleyecek herşeye karşın büyük bir saldırganlıkla yaklaşıyorlar.”

AMAÇ DEMİRTAŞ - ÖCALAN İKİLİĞİ YARATMAK MI?

Önder, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetince seçim sürecinde Selahattin Demirtaş’ın sert şekilde eleştirilmesiyle Kürt hareketinde Demirtaş-Öcalan ikiliği yaratılıp yaratılmayacağı veya bunun Öcalan ile ilişkileri iyi muhafaza etme amacını taşıyıp taşımadığı yönündeki sorumuzu da yanıtladı. Önder, “Devlet bilir ki Kürt siyasal çizgisi bu şekilde tefrik edilebilecek bir çizgi değildir. Birimize söylenen bir şey hepimize söylenmiş demektir. Birimize bakan da hepimizi görür. Cumhurbaşkanı siyasi gerçeklikle kurduğu ilişkiyi tamamen kaybetmiş durumda. Ne yaptığını bilmiyor. Can havliyle yaptığı hamleler bunlar” dedi.

önderden-kritik-demirtaşa-suikast-uyarisi.20150521154852.jpg

"HDP'DE ENDİŞE VAR AMA..."

HDP’ye yönelik saldırılar nedeniyle can kaybı yaşanmasından endişe duyduklarını da belirten Önder, “(Demirtaş’a yönelik olarak) Çok yaygın şekilde suikast söylentileri dillendiriliyor. Ciddi kaynaklardan bize uyarılar geliyor. Fakat endişemizi sadece daha fazla çalışarak, daha dikkatli olarak aşıyoruz” dedi.

Bu noktada, Ankara’daki seçim çalışmasını, polis koruması olmaksızın Ankara İl Başkanı Lokman Ergün ve araç sürücüsünden oluşan iki kişilik ekip beraberinde özel aracıyla gerçekleştiren Önder, Demirtaş’ın da benzer şekilde hareket ettiğini söyledi. Önder, “Etrafınızdaki insan sayısını çoğaltmanın ya da halkla aranıza güvenlik duvarları örmenin bizim devrimci anlayışımıza yakışmadığını düşünüyoruz. Biz etrafımızı güvenlik duvarlarıyla ördüğümüzde halkla aramıza mesafe koymuş oluruz. Ölüm bizler açısından daha takdire şayandır halkla aramıza kurulacak bariyer yerine” diye konuştu.

HÜKÜMET KANADI, ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN ÖCALAN'A MECBUR MU?

7 Haziran sonrasında eğer yeniden AKP Hükümeti kurulursa çözüm sürecinden ve Öcalan ile müzakereden vazgeçilip vazgeçilmeyeceğini sorduğumuz Önder, iddialı bir açıklamaya imza attı. Önder, “Bütün Kürtler yeryüzünden yok olsa, Öcalan bir tek kişi kendisi kalsa bu hükümet yine gidecek ve barışın imarı için Öcalan ile görüşecek. Ondan yardım dileyecektir. Bunun başka çaresi yoktur. Bütün süreci bilen birisi olarak söylüyorum” dedi.

"HDP'YE SALDIRILARDA HEDEF KAOS VE SEÇİM Mİ?

HDP’ye bugüne değin seçim sürecinde 62 saldırı gerçekleştirildiğini kaydeden Önder, “Bunun yüzde 80’i silahlı saldırı. Kitlesel saldırılara baktığımızda da tamamı linç etmeye dönük saldırılar. Bunun diğer öne çıkan bir başka yanı, kolluk kuvvetlerinin bu meselede o linç güruhunu destekleyeceği tavrı ve desteklemediği yerlerde de son derece toleranslı davranma hali. Yani devletin kontrollü bir gerginlik politikası olarak yol verdiği ve hatta zaman zaman teşvik ettiği bir durum ile karşı karşıyayız” yorumunu yaptı.

MHP’nin HDP’ye saldırılarda parti olarak kesinlikle rolü olmadığı görüşüne sahip olan Önder, ülkücü siyasi kimlik yaklaşımıyla, özellikle seçim bürolarına taşlı, sopalı yürüyüş gibi olayları şöyle değerlendirdi:

önderden-kritik-demirtaşa-suikast-uyarisi.20150521154951.png“Yer yer ülkücü insanlar bu saldırılar içerisinde yer almış olabilir. Ancak MHP kaynaklı partimize, stantlarımıza örgütlü ve sistematik bir eylem planlandığını hiç düşünmedim, hiç düşünmüyorum. Sistem şöyle çalışıyor: Bir, MHP’nin hassasiyeti bilindiği için genellikle MHP bayrakları ön plana çıkartılıyor. Bundan murat edilen birşey var: Bizim kitlemizin de MHP’ye yönelmesi ve bir kaos doğması. İki, MHP bayrağını gören başka ülkücülerin bu olaya dahil olması. Üç, bu olayın esas faillerinin gizlenmesi. MHP’den bir takım kişiler zaman zaman bu güruh içerisinde yer alabilir ama MHP’den doğrudan partimize sistematik ve iradi saldırı geliştiğini düşünmüyorum. Buradaki beklenti, Kobani meselesinde olduğu gibi bizim kitlemizin kendisine dönük saldırılara bir tepki vermesi. Onlar tepki verince de devletin kolluk güçlerinin devreye girmesi ve belki de seçimlerin iptaline kadar gidebilecek bir kaosu tetiklemek. Biz bu oyuna düşmedikçe bu saldırıları arttırıyorlar. Bu alanda da birşey alınmadı ve bari şunu deneyelim diyorlar.”

Ayrıca ‘Gladyo’ çıkışını devam ettiren Önder, “Barışçıl bir noktada durdukça ve bunda ısrar ettikçe ve bunu talep ettikçe HDP’nin çok genişlediğini gördüler. Bu nedenle de provokasyon geliştirmeye çalışan odaklar, HDP’nin öngörülen açık uçlarına tek tek dokunuyorlar. Bu Gladyo’nun en eski yöntemleri olan kargoyla bomba gönderme, paket bomba gönderme usullerini bile devreye aldıklarına göre gözlerini hayli karartmış olduklarını söyleyebiliriz” görüşünü yineledi.

MİT’in olası rolü içinse “Haberdar olmadığını düşünemiyorum” diyen Önder’in, MİT’i övgü dolu ifadeler ile değerlendirmesi dikkat çekti. Önder, “Çünkü istihbarat örgütü, bu ülkenin uçan kuştan haber aldığı bir yetkinlikte. Elindeki maddi imkanlar ve olanaklar sadece (MİT’e) ayrılan bütçeye baktığımızda, uluslararası yayınlardan izlediğimizde bölgenin en güçlü istihbarat örgütlerinden birisi. Yapılan işler de böyle amatör işler değil. Biz de biliyoruz ki amatör olmayan her türden faaliyet, mutlaka istihbarat örgütlerinin ağına takılır. Dolayısıyla da haberdar olduklarını düşünüyorum” dedi.

DAVUTOĞLU'NA 'ÇAĞDIŞI VE DEMOKRASİ DIŞI' YANITI

Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan değil Başbakan Ahmet Davutoğlu da HDP’ye yönelik saldırılar nedeniyle Önder’in eleştiri okları hedefindeydi. Önder, Erdoğan ve Davutoğlu’nun açıklamalarını anımsatarak, “Bunların barajın altında kalması süper olur” gibi çağdışı ve demokrasi dışı gibi bir cümleyi sarf eden zihniyetin HDP’ye yönelik saldırıları da kınaması beklenemez. Eş genel başkanımıza ‘vatan haini’ diyen bir zihniyetin bize dönük bu tarz işlere tepki göstermesi beklenemez çünkü vatan hainliği dediğinizde, dünyanın bütün literatüründe cezası ölüm olan bir şeyden bahsediyoruz. Hem bunları söylemek hem de bize yapılanları kınamak mümkün değil tam tersine söylemleriyle buna zemin hazırlayan insanlar” diye konuştu.