BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.439,91
HABER /  POLİTİKA

Önce bekletti sonra gösterdi ama elletmedi!

Meclis Genel Kurulu'nun gündemi MİT Yönetmeliği'ndeki değişiklik. İşte bugünkü görüşmede yaşananlar...

Abone ol

MİT yasa teklifinin görüşmelerine Beşir Atalay ile CHP'li Aytuğ Atıcı arasında yaşanan yönetmelik krizi damga vurdu.

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu’nda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, soru cevap kısmında isteyen milletvekiline ‘MİT Yönetmeliğini gösterebilirim’ dedi.

Bunun üzerine CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Atalay’ın yanına gitti. Atalay ise uzak bir mesafeden yönetmeliği sadece gösterdi.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiminde saat 14.00’da toplandı ve gündem dışı görüşmelerin ardından Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine geçildi. Burada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, soru-cevap bölümünde milletvekillerinin sorduğu soruları yanıtladı.

Atalay, dünkü Genel Kurul’da isteyen milletvekillerine MİT Yönetmeliğini gösterebileceğini söyledi. Bunun üzerine CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, bakan Atalay’a yönetmelik sorusu sordu ve yanına giderek yönetmeliği görmek istedi. Bunun üzerine Atalay, Atıcı’ya, "Şu anda yanıtlıyorum. Lütfen, yerinize oturun. Ben müsait olunca gelirsiniz" dedi. Bunun üzerine Atıcı komisyon bölümünde oturan Atalay’ın soruları cevaplamasını, komisyon oturma yerinin hemen kenarında yaklaşık 5 dakika bekledi.

SADECE GÖSTERDİ

Soru cevabın ardından Atıcı, Atalay’ın yanına gitti. Ancak Atalay, sadece elindeki yönetmelik dosyasını uzaktan Atıcı’ya gösterdi, okumasına izin vermedi.

Atalay, yönetmeliğin yanında olduğunu belirterek, "Yanımda, içinin gizliliği var. Bu yönetmeliği göstereyim dedim, gösterdim de. Kürsüde de gösteririm.O bir gizli yönetmeliktir. Yönetmelikte şuanda yürürlüktedir" dedi.

Teklifle ilgili yorumlar olduğunu ve burada bir af mı getiriliyor yönünde sorular sorulduğunu belirten Atalay, "Burada bir af müessesi yok. Bir af maddesi yok. Böyle bir şey söz konusu değil" dedi. Çözüm sürecine değinen Atalay, "Çözüm süreciyle ilgili şuanda hükümetimizi önündeki en önemli projelerden birisidir. Verimli gitmektedir. İnşallah Türkiye için de hayırlı olacağına inandığımız bir çalışma" dedi.

MİT mensuplarının her yerde yargılanabildiğini belirten Atalay, "Yargılama olarak Mit mensupları her yerde yargılanabiliyor. Bugünkü önergeyi de o hale getiriyoruz. Sadece MİT Başkanı bugün valilerde, büyükşehir belediye başkanlarında ve devletteki müsteşarlarda olduğu gibi Yargıtay’da yargılanacak. Sadece o farkı getiriyoruz. Aranan MİT görevlisi ise yok. Görev suçundan dolayı yargıda olan 5 kişi, kişisel suçlardan yargıda olan da 2 kişi, biriside tutukluymuş" dedi.