BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,93
HABER /  GÜNCEL

Onarayım derken cayır cayır yaktılar

İstanbul'un tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında yangın çıktı. Garın bir katı tamamen kül oldu.

Abone ol

İstanbul Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında yangın çıktı. Yangın kontrol altına alındı ancak binanın çatı katı tamamen yandı. Katta yer yer çökmeler olduğu da belirtilirken , soğutma çalışmaları sürüyor.

İstanbul Kadıköy'de bulunan tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında 15.30 sularında yangın çıktı. Yangın yaklaşık 1,5 saat sonra kontrol altına alındığınken, 17.00 sularında soğutma çalışmaları başladı.

Büyük alevlerle devam eden yangına Anadolu Yakasındaki bütün itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangın sırasında gar binası da tamamen tahliye edildi ve patlama riskine karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Yangın nedeniyle trafik tamamen kilitlendi.

"ÇATIDAKİ YANGIN ÇALIŞMAYLA BAŞLADI"

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yangının bir anda başladığını belirterek, ''Karadan gelen

MİMARLAR ODASI: "HAVADAN MÜDAHALE EDİLMELİYDİ"

Türkiye Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, konuyla ilgili olarak HABERTÜRK TV'ye konuştu:

"Şimdi bu tadilatların düzensiz bir şekilde devam ettiği yönünde bir takım bilgiler var. Yangın başladığında İstanbul Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nü aradım. Helikopterle havadan müdahale gerektiğini, aksi takdirde sönmeyeceğini, taşıyıcı temellerin ahşap direkler üzerinde oturduğunu belirttim. Fakat helikopterle havadan müdahele edilmemesi çok risklidir ve düşündürücüdür.

Mutlaka havadan müdahale olanağını kullanması gerekiyordu Orman Bakanlığı'nın. İstanbul'da normalde çıkan yangınlarda 15 dakika içinde havadan müdahale edilebiliyorken, 1 saatlik süre içerisinde neden helikopterle havadan müdahale yapılamadığını anlamak mümkün değil.

itfaiye yetersiz kalınca denizden müdahale başladı. Denizden de şu anda müdahale ediliyor. Çatı katından sonra dördüncü kat da yanmış durumda'' diye konuştu.

"SEFERLERİN BAŞLAMASI ZAMAN ALMAYACAK"

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Haydarpaşa Garı'ndaki yangın sebebiyle durdurulan tren seferlerinin yeniden başlamasının çok zaman alacağını tahmin etmediğini söyledi.

Ekiplerin etkin bir şekilde yangına müdahale ettiğinin altını çizen Aydın, saat 15.30'da başlayan yangının saat 16.10'da rekor denebilecek sürede kontrol altına alındığını kaydetti.

Müsteşar Yardımcısı Aydın, yangın nedeniyle Haydarpaşa'da tren seferlerinin, yangın tamamen söndürülene kadar durdurulduğunu bildirdi. Aydın, bir soru üzerine, ''Seferlerin yeniden başlamasının çok zaman alacağını tahmin etmiyorum'' dedi.

"KISA SÜREDE SÖNDÜRÜLMESİ BAŞARIDIR"

Haydarpaşa Garı'nın çatısında hizmet alımı suretiyle izolasyon çalışması yaptıklarını anlatan Aydın, yangının bu çalışmalar nedeniyle çıkmış olabileceğini söyledi. Yangının alt katlara inmediğini ve çatının çökmediğini belirten Aydın, tahribatın sınırlı olduğunu düşündüklerini ifade etti. Aydın, ''Büyük bir tehlike atlatıldı. Milletimize geçmiş olsun. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Hızlı bir şekilde oraya intikal edip büyük bir felaketin önlenmesini başardılar'' dedi.

Yangının çıkış nedenini kendilerinin söylemesinin mümkün olmadığını belirten Aydın, İstanbul itfaiyesinin raporu çıkmadan görüş açıklamanın yanlış olacağını, aksi yöndeki değerlendirmelerin de spekülasyon olacağını söyledi.

Aydın, başka bir soru üzerine de kundaklama şüphesini mümkün görmediklerini ifade etti.

Bir soru üzerine yangınla ilgili inceleme, araştırma ve gerekmesi halinde soruşturmanın yapılacağını açıklayan Aydın, ''Ortada bir ihmal, kusur varsa gereken yapılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.

DAHA ÖNCE DE YANMIŞTI

Haydarpaşa Garı, 1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Bağdat Demiryolu yanında İstanbul-Şam-Medine seferleri de yapılmaya başlandı.

I. Dünya Savaşı sırasında gar deposunda bulunan cephanelere 1917'de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu tarihi garın büyük bir bölümü hasar görmüştü.

1979'da ise Haydarpaşa'nın açıklarında Independenta adlı tankerin bir gemiyle çarpışması sonu meydana gelen patlamadan ve sıcaktan dolayı binanın O Linneman adlı ustanın yaptığı kurşun vitrayları hasara uğramıştı.

YOLCULAR OTOBÜSLE İSTANBUL'A GÖNDERİLİYOR

 Yangında Haydarpaşa Tren Garının kumanda merkezinin hasar görmesi sonucu Sakarya'dan İstanbul'a kadar olan sinyalizasyon sistemi çalışmıyor. Bu yüzden Sakarya'dan İstanbul'a tren seferlerinin geçişine izin verilmiyor. Anadolu'dan kalkan trenler Sakaya'nın Arifiye ilçesinde bulunan tren garında durdurularak yolcular otobüslerle İstanbul'a gönderiliyor. İlk olarak Eşkişehir'den kalkan Cuhuriyet Ekspresi 400 yolcusu ile Arifiye Garına geldi. Yolcular otobüslerle İstanbul'a gönderildi.

Daha sonra İran'ın başkenti Tahran'dan hareket eden Trans Asya Ekspresi, Arifiye Tren Garında durmak zorunda kaldı. İçende İranlı, Alman, Kanadalı ve Polonyalı yaklaşık 100 turistin bulunduğu tren, 20.30 sıralarında Arifiye'ye geldi. Trenden indirilen yolcular otobüslere bindirildi.

Trende bulunan turistler büyük şaşkınlık yaşadılar. Tahran'dan yola çıktıklarını ifade eden turistler, Haydarpaşa Garında çıkan yangın sonucu yolculuklarına otobüsle devam edeceklerini öğrendiklerini kaydettiler. Sinyalizasyon sistemindeki arazının giderilmesine kadar tren yolcularının Sakarya'dan İstanbul'a otobüslerle gönderileceği öğrenildi.