BIST 8.988
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.277,21
HABER /  GÜNCEL

Ölümler neden hep Ocak ayında?

2013'e girmemizle birlikte acı haberlerinin ardı arkası kesilmedi. Bu ölümler akıllara 'ocak ayı ölüm ayı mı?' sorusunu getirdi...

Abone ol

2013 yılının gelmesi ile birlikte kamuoyunun tanıdığı birçok isim ne yazık ki aramızdan ayrıldı. Ocak ayında birbiri ardına yaşanan kayıplar akıllara "ocak ölüm ayı mı" sorusunu getirdi. 

Bu soru henüz bilimsel bir açıklama ile cevaplanmasa da geçmişten gelen bir açıklaması var. Eski kültürümüze göre bu toplu yolculuğun sırrı 'Erbain'de gizli...

Rotahaber.com'un derlediği habere göre Erbain Arapça bir kelime olup anlamı ise 40... 21 Aralık'tan 31 Ocak'a kadar geçen kırk günlük süreye verilen Erbain ismi veriliyor. Bu hayat açısından yılın zor ve en soğuk 40 günü olarak görülüyor.

İşte bu zor günleri atlatanlar ve sağ kalanlara, “erbain çıkardı” denir. “40 günlük süreyi geçtim, seneyi atlattım” diye düşünürler.

Bu açıklama doğrultusunda bu dönemde hayatını kaybeden isimlere Erbain'i çıkaramadı diyebiliriz. İşte o ünlüler;

*Metin Kaçan

*Asım Kocabıyık

*Burhan Doğançay

*Mehmet Ali Birand

*Toktamış Ateş

*Ahmet Mete Işıkara

slide(1).20130122165536.jpg

ERBAİNİ ÇIKARMAK

Tarikat mensuplarının 40 gün halvete kapanıp ibadet ve perhizle vakit geçirmeleri. Tarikatlarda kırk gün çilehanede bir hücreye kapanarak zühd hayatı yaşamak için kullanılır.

Erbain kelimesinin bir de yılın belli günleri gösteren bir anlamı var. Karakış denilen, yılın en soğuk 40 gününü ifade eder. Erbain, 21 Aralık’tan 31 Ocak’a kadar geçen 40 günlük süreye de denir.

ÖLÜM ZAMANI

Erbain’in bir de hayata bakan yüzü var. Hayat açısından da yılın en zor 40 gününü ifade eder. Eskiler erbain günlerini “ölüm zamanı” olarak bilirler. İnsanlar bu erbain günlerinde, sağ kalmayı ve Şubat ayına ulaşmayı umarlar.