BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.427,58
HABER /  GÜNCEL

Ölüm yıldönümünde yargıdan karar!

Şişli'de bir kaldırımda uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Hrant Dink için binler bugün adalet için yürüyecek.

Abone ol

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülüşünün üzerinden tam 4 yıl geçti. Bu süreçte Dink'i öldüren Ogün Samast ve cinayeti azmettirdikleri iddia edilen Yasin Hayal ile Erhan Tuncel yargılanmaya başladı. Ancak gelinen nokta hala kamuoyunu tatmin edebilmiş değil.

Dink'in ölüm yıldönümü olan 19 Ocak'ta Rize'den gelen bir karar ise 'acaba bu kez şuçlular bulunur mu?' umudunu yeniden yeşertti.

Her 19 Ocak'ta olduğu gibi yine on binlerce kişi 'Hrant İçin, Adalet İçin' diyerek bugün bir araya gelecek. İstanbul'da 13.30'da Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi önünde ve Taksim tramvay durağında buluşup Agos Gazetesi binasına yürüyüş yapılacak. Anma etkinliği Hrant Dink'in yaşamını yitirdiği saat olan 15.00'de Agos Gazetesi'nin önünde başlayacak. Ayrıca Türkiye Ermeni toplumunun gençlerinin oluşturduğu Nor Zartonk'un çağrısıyla saat 19.00'da Taksim tramvay durağından, Galatasaray Lisesi'ne doğru meşaleli yürüyüş gerçekleştirilecek.

2012'DE SERBEST KALABİLİRLER

Yargılanma sürecinde ise kritik dönemece giriliyor. Çünkü Samast, Hayal ve Tuncel Hizbullah sanıklarının da tahliye edilmelerini sağlayan CMK'nın 102'nci maddesi uyarınca, haklarında bir hüküm kurulmadığı takdirde önümüzdeki yıl cezaevinden çıkacak.

Temyize gitmesi halinde dava Yargıtay'da görüşülecek. Bu tarihe kadar Yargıtay'dan karar çıkmaması durumunda bu üç kişi yine tahliye edilecek.

Samast, Hayal ve Tuncel hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi bulunuyor. Cinayette sorumlulukları olduğu gerekçesiyle birçok isim daha gündeme geldi, ancak o davalar da bir türlü bitmedi.

ÖNEMLİ KARAR BUGÜN GELDİ

Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen Trabzon'daki emniyet ve jandarma görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen karar yapılan itirazı kabul etti.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ve polis memurları ile jandarma personeli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararına, Dink ailesinin avukatları itiraz etti.Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Dink Ailesi'nin avukatlarının yaptığı başvuruyu kabul etti.

Mahkeme, adı geçen kişiler hakkında yargılama kararı verilip verilmemesini ise, eski Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın ayrıntılı ifadesinin alınması ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı raporları inceledikten sonra karara bağlayacak.

Rize Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararı, cinayette ihmali olduğu öne sürülen kamu görevlilerine yargı yolunun göründüğü şeklinde yorumlanıyor.