BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.438,69
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ölen asker başkalarına can olacak

Kahramanmaraş'ta vatani görevini yaparken rahatsızlanan ve yaşamını yitiren askerin organları başka bedenlere can olacak.

Abone ol

Kahramanmaraş'ta, vatani görevini yaparken aniden rahatsızlanan ve beyin ölümü gerçekleşen 8 aylık asker Onbaşı Cemal Adak'ın organları ailesi tarafından bağışlandı.

Kahramanmaraş 5. Zırhlı Tugayı Komutan Yardımcılığında vatani görevini yapan Celal Adak, 10 gün önce aniden rahatsızlanınca Kahramanmaraş Devlet Hastanesine kaldırıldı. Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Cemal Adak, 10 gün boyunca yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Adak'ın, yapılan tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşti.

Bunun üzerine İngiltere'de yaşayan babası Osman Adak ile annesi Emine Adak, Kahramanmaraş'a gelerek oğullarının organlarını bağışlama kararı aldı. Organların bağışlanması kararı üzerine özel bir ekip tarafından Cemal Adak'ın 2 böbreği ve karaciğeri alındı.

Baba Osman Adak yaptığı açıklamada, bir haftadır hastanede olduklarını ifade ederek, ''Yoğun bakım ünitesinde yapılan müdahaleye rağmen oğlumu kurtaramadık. Çok üzgünüm. Bir tek oğlum vardı. Acımız büyük. Doktorlar ve askerler benimle organ bağışında bulunmam konusunda görüştüler. Ben de hiç tereddüt etmeden bu kararı verdim. Acı bir karar, ama bir yandan da sevinçliyim. Canlar kurtulacak, üç kişi hayat bulacak'' dedi.

Şapkasını taktı

Anne Emine Adak da oğlunun şapkasını başına takarak, ''Oğlumu kaybettim, acımız çok büyük. Ancak organlarını bağışlıyoruz. Bu organları alacak olan kişilere helal hoş olsun'' diye konuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Organ Nakli Birim Yöneticisi Dr. Mehmet Ali Düzkale yaptığı açıklamada, organ nakli konusunda duyarlılık gösteren Adak ailesinin örnek davranış sergilediğini söyledi.

Düzkale, ''Karaciğer ile bir böbreği Gaziantep'e gönderiyoruz. Diğer böbrekle ilgili de çalışmalar sürüyor. Uygun bir hasta tespit edildiğinde bunu da zaman geçirmeden göndereceğiz'' dedi.