BIST 9.545
DOLAR 32,49
EURO 34,78
ALTIN 2.490,19
HABER /  GÜNCEL

Olay istifanın perde arkasından inceleme çıktı

KOSGEB'de Mustafa Kaplan'ın istifasının perde arkasından inceleme çıktığı iddia edildi. Kuruma Başbakanlık talimatıyla paralel yapı incelemesi başlatılmış.

Abone ol

Mustafa Kaplan'ın istifasının ardından gözler Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi'nin (KOSGEB) icraatlerine çevrildi. Paralel yapıya yakın işyerlerine kredi ayrımcılığı yaptığı iddialarıyla gündeme gelen KOSGEB'le ilgili Başbakanlık talimatıyla geniş kapsamlı soruşturmanın tamamlanmak üzere olduğu, Kaplan'ın da görevden alınmadan önce istifa ettiği konuşuluyor.

İddiaları yazan Sabah Gazetesinin haberine göre krediler mercek altına alındı.

KREDİLER MERCEK ALTINDA

81 ilde müdürlükleri bulunan KOSGEB'in 500 milyon liralık bir bütçesi bulunuyor. Bin 500 dolayında personelin çalıştığı KOSGEB'in kullandırdığı kredilerin ve hibe desteklerin kime gittiği tek tek inceleniyor.

6.5 YIL GÖREVDE KALDI

6.5 yıl görevde kalan Mustafa Kaplan'dan boşalan göreve Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt'un getirileceği konuşuluyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a istifasını sunan Kaplan'ın yakın çevresine, gerekçe olarak "Kan değişimine gitmek, kurumun önünü açmak" dediği belirtiliyor. Kaplan, KOSGEB internet sitesindeki mesajında da bu tür görevlerin bir bayrak yarışı olduğunu söyledi.

HİBELER KİME GİTTİ?

Türkiye ekonomisini hedef alan 17 Aralık operasyonunun ardından paralel yapının emniyet, yargı, TÜBİTAK gibi KOSGEB'de de örgütlendiği ortaya çıkmıştı. Operasyon sonrası yapılan görevden almaların perde arkasında paralel yapıya yakın şirketlere milyonlarca lirayı bulan teşviklerin verildiği ortaya çıkmıştı. Bazı kuruluşların KOSGEB'e sahte fatura vererek hibe desteklerinden yararlandıkları iddiaları gündeme gelmişti. Bu dönemde üç genel müdür yardımcısının da aralarında bulunduğu 30'a yakın isim görevden alınmıştı.

MÜDÜRLERE BASKI

Daha önce KOSGEB Başkanlığı'ndan istifa eden Mustafa Kaplan'ın paralel yapıya yakın şirketlere para aktarmaları için müdürlere baskı yaptığı iddiaları da gündeme gelmişti.