BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.426,66
HABER /  POLİTİKA

Olay çıkaracak DTP kararı!

Mahkeme DTP'li vekilleri ifade vermek için çağırdı. Vekiller yine gitmedi, mahkemenin kararı merakla bekleniyordu. İşte o karar

Abone ol

Bugün kritik bir gündü. Gözler yine terör örgütünün propagandasını yaptıkları gerekçesiyle yargılanmaları talep edilen DTP'li vekillere çevrilmişti.

Mahkemeye çağrılan 5 DTP'li vekillin duruşmalara katılması bekleniyordu. Ancak başta Aysel Tuğluk olmak üzere DTP'li vekiller yine duruşmaya katılmadı.

Mahkeme yine çözümü ertelemekte buldu; yeni duruşma tarihi 29 Aralık.

AYNA VE DEMİRTAŞ POLİS ZORUYLA GETİRİLECEK

Mahkemede ayrıca 29 Aralık'ta Emine Ayna ve Selahattin Demirtaş duruşmaya polis zoruyla getirilmesi kararlaştırıldı.

Ahmet Türk'e ise yeniden tebligat yapılacak! Yarınki duruşmada da Aysel Tuğluk ve Sabahat Tuncel hakkında karar verilecek.

29 ARALIK'TA DA GİTMEYECEĞİZ

Polis zoruyla mahkemeye getirilmesi kararlaştırılan DTP'li Emine Ayna ise kararı "Skandal" olarak niteledi. Emine Ayna "29 Aralık'ta da gitmeyeceğiz, Polis zoruyla götürülelim, çarpıklığı yansıtsın" dedi. Ayna şöyle konuştu: "Biz cezaevinde yatmamış kişiler değiliz. Orada alınacak kararlardan da çekinmiyoruz cezaevine girmekten de. Biz çarpık bir işleyişi teşhir etmek için ısrarla bu tavrımızı sürdürüyoruz. Dokunulmazlık zırhına da sığınmıyoruz. Tebligatımı aldım. Ama 29 Aralık'ta da gitmeyeceğiz. Öyle götürüleceksek öeyle götürülelim. Daha da çarpık olsun."

Aysel Tuğluk ise kararı "Devletin Kürt sorununa çözümsüz yaklaşımı" olarak yorumladı. Tuğluk şöyle konuştu: "Yargının siyasallaşması söz konusu. Bizim açımızdan ifade vermek mesele değil. bu konuda bir kaygımız yok. Geçmişte verdik. Meclis'te herkes dokunulmazken aynı haklara sahip olan bizlere niye dokunuluyor. Bizim meselemiz bu. Legal siyasette DTP'nin unsuru olduğu görülmeli. Hala DTP'ye illlegal bir parti gibi yaklaşılıyor."

Haklarında açılan davalar nedeniyle ifade vermeye çağrılan 5 DTP'li milletvekili bugün ve yarınki duruşmalara katılmayacağını açıkladı. DTP'lilerin mahkeme tebligatlarını almadıkları öğrenildi. Mahkemeler DTP’li milletvekillerinin ifadelerinin talimatla alınması için Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine müzekkere yazmıştı.

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de arasında bulunduğu DTP Kadın Meclisi Üyesi 23 kişi ile DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ''suçu ve suçluyu övdükleri'' iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 ayrı dava daha açılmıştı.

TEBLİGAT MİLLETVEKİLLERİNE ULAŞMADI

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, davaların önceki celselerinde TBMM Başkanlığına yazı yazarak milletvekillerini ifade vermeye çağırmıştı.

TBMM'nin mahkemeye verdiği cevaplarda ise ''milletvekillerinin sekreterlerine yazının ulaştırıldığı, ancak milletvekillerinin çalışmaları dolayısıyla sık sık Ankara dışında bulunduğundan yazının kendilerine ulaştırılamadığı'' belirtilmiş, gerekli işlemler tamamlandığında mahkemeye bilgi verileceği kaydedilmişti.

Mahkeme, son celsede TBMM Başkanlığına bir kez daha yazı göndererek, müzekkerelerin akıbetini sormuştu.

Mahkeme, yazıya, yeni duruşma günü ve saatini de ekleyerek, duruşmaları ertelemişti.

SADECE EMİNE AYNA'YA TEBLİĞ EDİLDİ

Edinilen bilgiye göre, TBMM Başkanlığı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine, Emine Ayna'nın sekreterine çağrı kağıdının tebliğ edildiğini, diğer milletvekillerine ise tebliğ edilemediğini bildirdi.

YAZILI AÇIKLAMAYLA GİTMEYECEĞİZ DEDİLER

DTP'den, konuya ilişkin olarak 17 Mayıs 2009'da yapılan yazılı açıklamada, ''milletvekillerinin ifade vermeye gitmeyecekleri'' belirtilmişti.

TBMM çatısı altında, adli suçlarından dolayı vekil seçilmeden önce hakkında dava açılan çok sayıda milletvekili bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, ''Adli suçlardan dolayı fezlekesi bulunan vekillere yapılmayan bir uygulamanın, sadece açıklamalarından dolayı yargılanan DTP'lilere karşı hayata geçirilmek istenilmesi düşündürücüdür'' görüşüne yer verilmişti.

Açıklamada, ''yasama dokunulmazlığı'' başlıklı Anayasa'nın 83. maddesi ile ''temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması'' başlıklı 14. maddelerin değiştirilmesi istenmişti.

MAHKEMENİN KARARI NE OLACAK?

Milletvekillerinin duruşmalara katılmamaları halinde nasıl bir yol izleneceğine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek.


DTP Genel Başkanı Türk ile milletvekilleri Ayna ve Demirtaş'ın talimatla ifadesinin alınması yönündeki duruşma bugün görülecek.

Tuğluk hakkında, ''suçu ve suçluyu övdüğü'' iddiasıyla açılan davanın görülmesine de yarın devam edilecek.

Tuğluk hakkında, İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde açılan davalarla ilgili talimat duruşmaları ise yarın görülecek.

Mahkeme, DTP İstanbul Milletvekili Tuncel'in de arasında bulunduğu DTP Kadın Meclisi üyesi 23 kişinin yargılandığı davanın görülmesi de aynı gün devam edecek.