BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.428,39
HABER /  SEÇİM

Seçim sonuçlarına göre OHAL kararı alınabilir

17 Aralık soruşturması nedeniyle baskı altına alınan hükümetin bundan sonraki kararlarını 30 Mart seçimlerine göre alacağı öne sürüldü.

Abone ol

17 Aralık soruşturması nedeniyle baskı altında olan hükümetin, 30 Mart seçimleri sonrasında sonuçlara karşı olası toplumsal hareketlere karşı güvenlik hazırlığına başladığı ve senaryolar arasında Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının bile bulunduğu öne sürüldü.

GEZİ VE KÜRT PARANOYASI

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre, istihbarat birimlerinin ‘Kalkışma‘ başlığıyla hazırladığı senaryolar ve önlemler, Başbakan Tayyip Erdoğan’a geçtiğimiz günlerde iki ayrı toplantıda sunuldu. Söz konusu raporların dikkat çeken yanı, Gezi eylemleri ve Kürt sorununa yönelik paranoya.

ÖZERKLİK İÇİN GÖSTERİLER YAPILABİLİR

Habere göre, Güneydoğu illerinde yerel seçim sonuçlarının özerklik ilanı talebiyle eylemlere yol açacağı düşünülüyor; eylemlerin şiddetine ve katılımcılara göre kademeli tedbir alınması öngörülüyor. Genelkurmay, emniyet ve MİT, eylemleri büyümeden önlemeyi planlıyor. Ancak kötümser senaryoda, eylemlerin bastırılamaması halinde olağanüstü hal ilan edilmesi bile düşünülüyor.

ERDOĞAN MAHKEME KARARINA MEYDAN OKUMUŞTU

Üzerinde durulan diğer ihtimalse, ikinci bir Gezi süreci. Buna göre istihbarat birimleri, Atatürk Orman Çiftliği’nin arazisine yapılan yeni Başbakanlık Sarayı’nın yanı sıra 3. Havalimanı ve 3. Köprü projelerinin yeni eylemlere yol açabileceğini düşünüyor. Raporlarda, Gezi türü eylemler’n fitilinin Ankara ve İstanbul’dan ateşlenebileceği, sonra da Türkiye genelinde yayılacağı tahmin ediliyor. Erdoğan, 10 bin ağacın kesilmesiyle inşa edilen ‘Başbakanlık Sarayı’ projesi hakkındaki mahkeme kararını tanımayacağını söylemişti.