BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Okullarda başörtüsü serbest mi olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda kıyafeti serbest bıraktı. Düzenlemenin ayrıntıları kimilerinin kafasını karıştırdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Okullarda kıyafet serbestliği Kur'an dersinde kızların başını örtmesi için mı çıkarıldı? Bu yöndeki iddialara tepki gösteren Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, düzenlemeyle sadece Kur'an dersinde başını örtmek isteyenlere tercih sunulduğunu açıkladı.

"BAŞÖRTÜSÜ ZORUNLU OLUR MU" ENDİŞESİ

Kamuoyu işte bu sorunun cevabını arıyor. Kimi çevreler bu düzenlemenin devlet okullarında başörtülü eğitimin önünü açmak için hazırlandığını düşünüyor. Uygulamanın öğrencilere zamanla bir zorunluluk olarak dayatılacağı ve kalıcı hale geleceği endişesini taşıyanlar da var. 

MEB'İN GÜNDEMİNDEYDİ

Yönetmeliğin dersin içeriğine göre çıkarıldığı söyleniyor. Hatta kıyafet kararının çok daha önce MEB'in ajandasında olduğu bu sene uygulanacağı belirtiliyordu. Ancak bu cevaplar karşıt düşünce de olanları ikna etmiş değil.

Başı açık Kur'an okunur mu?

Peki dini açıdan Kur'an okunurken baş örtülür mü? İslam alimlerine göre başı açık Kuran okumak caizdir. Namaz kılarken ve kendine nikah düşen erkeklerin yanında kadının başını örtmesi farzdır. Bunların dışında ise örtmesi daha iyi olmakla beraber farz değildir. Bu açıdan abdesti yokken ve başı açıkken dua etmek, hadis okumak ve Kurana dokunmadan ayet ve sure okumak caizdir. Ayakta, otururken, yürürken ve yatarken dua ve Kuran okumak da caizdir. Ayrıca çocuk emzirirken de Kuran okunabilir. Kur’an okunacağı zaman ne yapılması gerektiği ile alakalı olarak Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Kur’an okuyacağın zaman; taşlanmış şeytandan Allah’a sığın.” (Nahl, 16/98) Bunun dışında herhangi bir emir bulunmamaktadır.

OKUL İÇİNDE BAŞ AÇIK

Nromal zamanlarda okullarda türbanlı öğrenciye izin verilecek mi? Bu yöndeki soruya ve tartışmalara yönetmeliğin bu maddesi ışık tutuyor: "Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olacak. Öğrenciler makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakamayacak."

HANGİ DURUMDA BAŞLARINI ÖREBİLECEKLER

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, okullarda kıyafet serbestliği getiren düzenlemeyle, imam hatip okullarında sadece meslek derslerinde değil, tüm derslerde, diğer okullarda ise seçmeli Kur'an-ı Kerim dersini seçen kız öğrencilerin ders işlenirken başlarını örtebileceğini belirterek, ''Okulların tamamında başörtüsü serbest bırakıldı anlamında bir düzenleme söz konusu değil'' dedi.

MEB'e bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. 

ZORUNLU DEĞİL AMA

Düzenlemeye göre Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.

KIYAFET SERBESTLİĞİ 1 SENEYİ AŞKIN BAKANLIĞIN GÜNDEMİNDEYDİ

Ancak kıyafet serbestliğini 1 yıl öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nı gündemindeydi. 2011'in son aylarında MEB tarafından yapılan ankette, vatandaşa "Okullarda kıyafetler serbest olsun mu, olmasın mı?" diye sorulmuştu.

İşte o anketten "Kıyafetler serbest olsun" sonucu çıkmıştı Öğrencilerin gelecek yıl okula serbest kıyafetle gidebilecekleri yönündeki haberler medyada yer almıştı. Yine MEB’in daha önce düzenlediği çalıştayda kıyafetlere serbestlik getirilmesi önerisi yer almıştı.kiyafet.jpg

9 AY ÖNCE KONUŞULMUŞTU

Yine 31 Mart 2012 tarihinde kademeli eğitimin Meclis alt komisyonunda görüşmeleri sırasında komisyon başkanı Fikrı Işık, ortaokul ve liselere konulan seçmeli Kuran'ı-Kerim dersinin ayrıntıları konusunda şunları söylemişti: 

"Siz, Kuran okunan yerde başlarınızı örtüyor musunuz? Yanınızda taşıdığınız örtüyü Kuran okunuyorsa takıyor musunuz? O halde derste de aynısı geçerlidir. Kuran okumak için abdest almak gerekiyorsa bu tabii ki öğretilecektir. Zaten kimseye zorla öğretilmiyor. Seçen okuyacak. Abdest, namaz vs bu konuda din okuryazarlığını artırmak lazım."