BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Okula gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı?

Eğitim yılının yarısı geride kaldı ancak çocuğum hala okula gitmek istemiyor ve ben ne yapacağımı bilmiyorum diyorsanız bazı sorunların üzerine gitme vakti gelmiş demektir.

Okul çağındaki çocuklar ikiye ayrılır;

- Okulu gitmek isteyenler

- Okula gitmek istemeyenler

Birinci gruptakiler arada bir ikinci gruba kayabilir. İnsanlık hali hepimizin arada kaçamak yapası gelir.

Ancak ikinci grupta kalmak konusunda ısrarlı davranan çocukları birinci gruba sokmak çoğu kez uzun bir araştırma, sorun çözme ve rehabilite gerektirebilir. 

Bugün itibariyle eğitim yılının ikinci döneminin ilk 10 gününü geride bırakmış durumdayız. Bazı okurlarımız özellikle de eğitim hayatının ilk yıllarında çocukları olan okurlarımızdan 'Çocuğum okula gitmek istemiyor. İlk dönemde çok direndi ikinci dönem de de aynı direnci göstermeye devam ediyor. Ne yapabilirim?' soruları almaya başladık. Bu konuyu geçen haftalarda 'de bir videoyla işlemeye çalışmıştık. Bu durumda olan aileler için yapılabilecekleri bir kez de buradan yazmakta fayda olduğunu düşünüyorum. 

Öncelikle çocuğunuzun direnci hiç kırılmıyorsa yani her ne koşulda olursa olsun okula gitmek istemiyorsa sorunu çözmek için araştırma yapmaya başlamanız şart. Çünkü çocuktur alışır evresi bu aşamada pek işe yaramayabilir.

Öncelikle çocuğunuzun güvende hissettiğinden emin olmanız gerekir. Özellikle anaokulu-anasınıfı veya birinci sınıfa başlayan çocukların okula gitmek istememelerinin altında yatan en yaygın neden kendilerini 'güvensiz' hissetmeleridir. Çocuğun okulda da güvende olduğunu sakince ona hissettirmelisiniz. 

Artık okullu olan çocuğun ailesi dışında okulda da öğretmenine karşı güven inşa etmesi gerekir. Eğer çocuk okulda öğretmeniyle doğru bir ilişki geliştirememişse okula gitmek istemeyebilir. Bu durum aile ve öğretmen arasında koordineli bir çalışmayla kısa sürede aşılabilir. 

Gelelim biraz daha zor ihtimallere!

Bazı çocuklar akranlarına göre daha yavaş ve zor öğrenebilirler. Özellikle okuma-yazma aşamasında yavaş öğrenen çocuklar sosyal ilişkilerin inşasında da zorluklar yaşayabilirler. Bu durum çocukların okula karşı soğukluk yaşamalarının en yaygın nedenlerinden biridir. Burada ailenin ve eğitimcilerin dikkat etmesi gereken çocuğun yavaş öğrenmesinin nedeninin doğru analiz edilmesidir. Eğer çocuk sadece daha yavaş öğreniyorsa biraz daha fazla zaman ve ilgi göstererek bu süreç atlatılabilir. Ancak çocukta öğrenme güçlüğü olduğu düşünülüyorsa bu konuda mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır. 

Akran zorbalığına dikkat!

Ailelerin ve eğitimcilerin okul sürecinde gözünden kaçan en yaygın sorun aslında akran zorbalığıdır. Çocukların birbirleriyle dalga geçmesi, fiziken daha gelişkin bir çocuğun zayıf çocuğa kaba kuvvet uygulaması, zeki çocuğun daha yavaş öğrenen çocuklar üzerinde kurduğu baskı vs. okullarda çocuklar için okul hayatını kabusa çevirebilir. Çocuğunuzun okulda akran zorbalığına maruz kalıp kalmadığını mutlaka takip etmek gerekir. Bu konuyla ilgili çocuğu zorlamadan sohbet edilebilir ve öğretmenlerden çocuğun diğer çocuklarla ilişkisini gözlemesini isteyebilirsiniz. 

Çocuğunuzun sağlık durumunun iyi olduğuna emin olun!

Çok basit bir rahatsızlık çocukların akademik başarılarının düşmesine neden olabilir. Örneğin görme bozuklukları, işitme kayıpları çocukların öğrenmesini zorlaştıracağından hem başarılarını hem de sosyal ilişkilerini bozacaktır. Mutlaka çocuğuzun fiziki olarak sorunu olup olmadığını her eğitim yılında tekrar kontrol ettirmekte fayda var. 

twitter.com/obenimannem

/obenimannem