BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.434,94
HABER /  DÜNYA

Okul servisi ücretlerine zam mı geliyor?

İstanbul Umum Servis Araçları ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, yeni öğretim yılında okul servis ücretlerine yüzde 10 zam i...

Abone ol

İstanbul Umum Servis Araçları ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, yeni öğretim yılında okul servis ücretlerine yüzde 10 zam istediklerini söyledi. Öztürk, "Yüzde 10’luk biz zam olursa en kısa mesafe 140 liradan 154 liraya, en uzak mesafe ise 335 liradan 370 liraya çıkacak" dedi.
Yeni öğretim yılı öncesinde İHA’ya konuşan İstanbul Umum Servis Araçları ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Okulların açılmasıyla yaklaşık 14 bin 500 servis aracının trafiğe çıkacağını dile getiren Öztürk, “Trafikte yoğunluğun önüne geçmek için, okulun ilk günü elbette yeni okula başlayan çocuklarımız için veliler okullara akın edecekler. Ama servisçi arkadaşlarımız mümkün olduğu kadar eski öğrencileri toplayarak okula gelirlerse, onlarca arabanın İstanbul trafiğine ve okul önlerinde kalabalık olmasının önüne geçmiş olacağız. Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve diğer tüm yetkililer, bir takım tedbirler almaya çalıştık. Bunlardan biri de, eski öğrencilerin mutlaka servislerle okula gitmesini sağlamak. Bunun haricinde yol yapı işleri, okul önlerinde ve haricindeki çalışmalarını kesecekler ve 1 hafta sonra devam edecekler. Toplu taşım araçları o gün sabah 06.00 ile 14.00 saatleri arasında öğrencileri ücretsiz taşıyacak. Trafik olmaması için herkes elinden geldiğince tedbirler almaya çalışıyor” şeklinde konuştu.
Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklar için servislerde rehber personel yer almasının gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Bu arkadaşlarımıza eğitimleri çocuk psikolojisi, öfke kontrolü, kişisel iletişim ve ilk yardım konularında veriyoruz. Uzmanlarımız oda bünyemize gelerek ya da toplantılar halinde bu eğitimleri veriyor” dedi. Yeni çıkan torba yasa ile kendileri açısından uygulamada çok fazla yenilik olmadığını dile getiren Öztürk, “Daha önce kendi iç bünyemizde uyguladığımız sabıka kaydı mecburiyeti artık yasa çerçevesinde istenecek. Biz bu uygulamayı 2010 yılında medyada yer alan ’363 tane sabıkalı şoför, hostes, çocuklarımız bunlara emanet’ gibi haberler sonrasında dönemin İstanbul valisi, şimdiki İçişleri Bakanı Muammer Güler’in talimatlarıyla İstanbul’da 2010 yılından beri sabıkalı hiç kimseyi bu kuruma kaydetmedik. Sabıkası olan hiç kimseye de okullarda çalışma belgesi almasına da müsaade etmedik. Bu konuyla ilgili çıkan torba yasanın 4 yıl önündeyiz. Şuan da yasal bir zorunluluk olması da bizim elimizi güçlendirdi. Yine Mili Eğitim Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu bir genelgede sayın bakanımız ‘Rehber personel ile şoför kendi arasında tartışmayacak. Çocuklara lakap takılmayacak. Servisler eve çocuk almaya geç kalırsa bunun bedelini, taşıtan veli servis ücretinden kesebilecek’ deniyordu. Bunlar eskiden beri vardı. Şuan da genelge ile sabitleşti” şeklinde konuştu.

"ESNAF OLARAK YÜZDE 10 ZAM TALEP EDİYORUZ"
Servis ücretlerinin önümüzdeki hafta UKOME’de kararlaştırılacağını söyleyen Öztürk, “Biz esnaf olarak, oda olarak yüzde 10 zam talep ediyoruz. Gerekli giderleri masanın üstüne koyarak bu zam talebinde bulunuyoruz. Giderlerimiz belli. Akaryakıta gelen zam oranları aşikar. Lastiğe bakıyorsunuz, motorlu taşıtlar vergisine bakıyorsunuz, bakıma bakıyorsunuz hepsi almış başını gidiyor. Servis araçlarına zam vermemek biraz hayal ürünü bir şey olur. Yetkililerden ricamız şu; makul ölçülerde, hem velimiz, hem esnafımız mağdur olmasın. Belli ölçüde her iki tarafı memnun edecek ölçüde bir zam oranı belirleyip bunu uygulayalım. Yüzde 10’luk biz zam olursa en kısa mesafe 140 liradan 154 liraya, 335 lira olan en uzak dilimimiz 370 lira olacak. Burada kimse mağdur olmayacak” dedi.
Servis araçlarındaki yeniliklerden de bahseden Öztürk, sensörlü kapılar ile öğrencilerin kapıya sıkışma ihtimalinin ortadan kaldırıldığını ifade ederek, “Ayrıca 3 noktalı emniyet kemeri, kör noktalar için yerleştirilen kamera sistemleri ve okula yeni başlayan çocuklar için kapı açıldığında çıkan ek basamak ile öğrencilerimizin daha güvenli seyahat etmeleri sağlanacak” şeklinde konuştu.
Yıllardır servisçilerin belli sıkıntıları olduğunu da sözlerine ekleyen Öztürk, “Bu sıkıntıları yetkililer dinlesin çözüm önerilerini birlikte hazırlayalım diyoruz. Bugüne kadar bir çözüm önerisi yapamadık. 27 ilde uygulanan bir plaka meselesi var. İstanbul’da da bunu uygulayın. Hem denetimi kolay yapalım, hem esnafın eğitimini kolay yapalım. Bu bir çözüm önerisi. Bunu yetkililer dikkate almak zorunda. Alsınlar. Buna karşı bir başka önerileri varsa onu da bize anlatsınlar. ‘Bu uygun değil’ demek çözüm değil” dedi.
(İHA)