BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,48
HABER /  SAĞLIK

Okul başlıyor hastalıklara dikkat

Okul çağına kadar çok fazla hastalanmayan çocuğunuz anaokulu ya da ilkokula başladığı zaman hastalıktan kurtulamaz

Abone ol

Bunun neden böyle olduğunu hiç düşündünüz mü? Peki onları sınıfta hastalıklara karşı korumanın en iyi yolları neler?

Mayo Clinic'te yer alan habere göre, okulun ilk yıllarında çocuğunuzun bağışıklık sistemi testten geçiyor. Unutulmamalı ki geniş gruplar halinde bulunan küçük çocuklar hastalık yapan organizmalar için zemin hazırlıyorlar. İşte bulaşıcı hastalıkların niçin yaygın olduğu ve okulda sağlıklı kalmanın yolları:

Enfeksiyonlar nasıl yayılır?

Okul çağındaki birçok hastalık virüsler nedeniyle oluşuyor. Çocuklardan biri okula bir virüs getiriyor, bu tüm sınıfa yayılıyor. Sınıfta öksüren ya da burnu akan bir çocuk olabileceği senaryosunu göz önünde tutun. Çocuklar yan yana oturduğu için ağızlarından çıkan damlalar diğerlerine bulaşıyor ve soğuk algınlığı yayılıyor. Ya da belki ishal olan bir çocuk tuvaleti kullanıyor ve ellerini yıkamadan sınıfa dönüyor. Hastalık oluşturan mikroplar çocuğun dokunduğu eşyalardan diğer çocuklara bulaşıyor.

Eller sık sık yıkanmalı: Hastalıklardan korunmak için evde ve okulda sık sık ellerinizi yıkamak en kolay ve etkili yöntemdir. Çocuğunuza yemekten önce ve sonra, burnunu sümkürdükten ve tuvalete girip çıktıktan sonra ya da dışarıda oyun oynayıp geldikten sonra mutlaka ellerini yıkamasını hatırlatın. Ellerini bir şarkıyı tamamen bitirene kadar uzun sabunlamasını söyleyin.

Diğer tavsiyeler:

- El temizleyicisi kullanın: Çantasında bulundurması için eczanelerden bir el dezenfektanı alın. Bir şeyler atıştırmadan, öğle yemeği yemeden önce ve diğer arkadaşlarıyla ortak kullandığı araç-gereçlerle işi bittikten sonra ellerini temizlemesini hatırlatın.

- Öksürüyor ya da hapşırıyorsanız ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Çocuğunuza bir paket mendil verin ve bu mendile hapşırıp öksürdükten sonra çöpe atmasını ve ellerini temizleyici ile silmesini hatırlatın.

- Ellerinizi gözünüzden ve ağzınızdan uzak tutun. Ellerinin mikroplarla dolu olduğunu çocuğunuza hatırlatın.

- Başkasına ait su şişesini, yiyeceği ya da diğer kişisel eşyaları kullanmayın. Aynı kural şapkalar ve diğer başlıklar için de geçerli.

- Hasta olanlardan uzak durun. Hasta bir çocuğun yanında oturursa ve onunla oyun oynarsa kendisinin de hastalanabileceğini açıklayın.

Tüm bunların yanında çocuğunuzun sağlıklı beslenmesine, uyku saatlerine ve aşılarına dikkat edin.