BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.512,01
HABER /  GÜNCEL

Okul alışverişinde bunları sakın almayın!

Veliler dikkat! Yeni eğitim öğretim dönemi için çocuğuna yapacağız alışveriş onun sağlığınızı bozmasın

Abone ol

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi çocukları için okul ve kırtasiye malzemeleri temin etmek amacıyla çarşı pazar dolaşmaya başlayan öğrenci velilerinin, Uzak Doğu'dan gelen kalitesiz ve kanserojen madde içeren ürünlerden uzak durması gerektiği uyarısında bulunuldu.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, yaptığı açıklamada, piyasadaki su matarası, beslenme ve okul çantası, kalem, kokulu silgi gibi ürünlerin kalitesi ve sağlığıyla ilgili Tüketiciler Birliği olarak kapsamlı bir araştırma yaptıklarını belirtti.

Dinç, araştırma sonucunda, düşük fiyatlardan satılan okul gereçlerinin özellikle küçük yaştaki çocukların sağlığını ciddi şekilde etkileyebileceğini tespit ettiklerini söyledi.

FİTİLAT VE AZO BOYAR ZARARLI 

Çin malları başta olmak üzere, okul malzemeleri imalatında yoğunlukla yararlanılan plastik ürünlerde, atık plastiklerin kullanıldığını ifade eden Dinç, plastiklerin yumuşatılması için kullanılan 'fitalat' maddesinin kanser, böbrek ve karaciğer bozukluğu, hormon yapısı, büyüme ve metabolizma bozuklukluklarına yol açtığını vurguladı.

Dinç, özellikle boya kalemlerinde kullanılan 'azo boyar' maddesinin kullanımının Türkiye'de yasak olduğunu, Uzak Doğu'dan gelen ürünlerde bu maddeye rastlandığını dile getirdi.

Plastiğin zararlarının uzmanlarca ortaya konulduğuna dikkati çeken Dinç, şunları kaydetti:

'Türkiye'de kısırlık oranı geçmiş yıllara göre arttı. Uzmanlar, bu durumun baş aktörünün plastik katkı maddeleri ve diğer kanserojen maddelerin hayatımıza girmesi olduğunu belirtiyor. Plastiği hayatımızdan tümüyle çıkarmamız belki olanaksız. Ancak en azından anaokulu ve ilköğretim çağında bulunan, bu tür zararlı maddelerden yoğun şekilde etkilenen çocuklarımızı kaliteli ürün alarak bu etkiden kurtarabiliriz.'

-Kaliteli alın, şubatta kırtasiyenin yolunu tutmayın!-

Kalitesiz ürünlerin uzun süre kullanılamayacağını, sağlık sorunlarının yanında ekonomik olarak da aileye ekstra külfet getireceğini aktaran Dinç, ürünlerin az miktarda ama kaliteli alınması gerektiğine işaret etti.

Türkiye'de alım gücünün yükseldiğini ve bazı ürünlerin tüketiciye çok pahalı gelmediğini aktaran Dinç, 'Gidip ucuz ürünleri alarak hem çocukların sağlığını tehlikeye atmayın hem de paranızı boş yere harcamayın. Kalitesiz ürün alan, şubat tatilinde tekrar kırtasiyenin yolunu tutacaktır. Az alın ama iyi alın. Öğretmenler tarafından çocuklara verilen malzeme listeleri aileler tarafından eksiksiz alınıyor. Tüm ürünleri bir arada gören çocukta tasarruf kültürü gelişmiyor. Çocukların alınan bütün ürünleri düzenli kullanması mümkün değil' diye konuştu.