BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,73
ALTIN 2.498,39
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Oktay Vural çıldırdı MHP'yi karıştıran ahlaksız teklif

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural partisinden 3 vekile Başbakan Davutoğlu'ndan gelen bakanlık teklifine çok sert tepki verdi. Vural, teklifi MHP iradesine saygısızlık olarak nitelendirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümeti için CHP, MHP ve HDP'den bazı vekillere gönderdiği 'bakanlık teklifi' gündeme bomba gibi düştü. Teklife ilişkin en sert tepkilerden biri ise MHP Grup Başkanvekil Oktay Vural'dan geldi.

Daha önceki açıklamalarında teklifi 'ahlaksızca' bulduğunu söyleyen Vural, teklifin açıklanmasının ardından 'MHP iradesine karşı saygısızlık ve terbiyesizlik' diyerek Başbakan Davutoğlu'na tepki gösterdi.


İŞTE DAVUTOĞLU'NUN TEKLİF GÖNDERDİĞİ MHP'Lİ 3 VEKİL

Davutoğlu, geçici seçim hükümeti için MHP'den Ahmet Kenan Tanrıkulu, Meral Akşener, Tuğrul Türkeş'e teklif gönderdi.

VURAL KÖPÜRDÜ: MEKTUPLA BAKANLIK TEKLİF EDİLİR Mİ?

Teklife MHP kanadından ilk tepki Oktay Vural'dan geldi. Vural, Habertürk'ten Balçiçek İlter'e yaptığı açıklamalarda çok ağır ve sert açıklamalar yaptı. Vural, asıl sorgulanması gereken noktanın Davutoğlu'nun 'bakanlık teklif etme' cüreti olduğunu ifade ederek, "Memurlara giden bir zarf gibi bakanlık teklif ediyor. Mektupla bakanlık teklif edilir mi?" dedi.

oktay-vural.20150826161408.jpg

"SEN KENDİNİ NE ZANNEDİYORSUN?"

Vural, Davutoğlu'nun ve AK Parti'nin amacının MHP iradesini hiçe saymak olduğunu ifade ederek, "Sen hangi hakla böyle bir kararı veriyorsun? Bize talimatı milletimiz verdi? Sen kendini ne zannediyorsun?" diye konuştu.

TEKLİFİN ARDINDAN MHP'DE JET İSTİFA

Teklifin ardından, Tanrıkulu, bakanlık teklifini jet hızıyla reddetti. MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden de isitfa ettiğini söyleyen Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"Tarafıma Ahmet Davutoğlu tarafından bir mektupla teklif edilen Geçici Bakanlar Kurulu üyeliğini 26 Temmuz 2015 tarihinde kabul etmediğime dair yazımı Başbakanlığa iletmiş bulunmaktayım.Türkiye gelinen 13 yılın sonucunda ağır güvenlik ve ekonomik zorluklar içindeyken; 46 yıllık tarihî, köklü ve saygın bir mensubiyeti olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı’na böyle bir teklifin yapılması cürretine tepki olarak, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum."

"BİR YANDAN YOK SAYACAKSIN SONRA TEKLİF GÖTÜRECEKSİN..."

Vural, Balçiçek İlter'in, teklif alan MHP vekillerinden Tanrıkulu'nun istifası üzerine, kendisine yönelttiği, "3 önemli ismi zora mı düşürdü bu mektup?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Bu teklif siyasi partilerin hükmü şahsiyetini yok sayıyor. MHP ile koalisyon kurmak istiyor idiysen 4 ilkeyi kabul ederdin! Bir yandan yok sayacaksın ondan sonra teklif göndereceksin... Böyle bir rezalet olabilir mi? O zaman koalisyon görüşmesini neden partilerle yapıyorsun? Alırsın vekilleri koalisyonu kurarsın öyleyse..."

ANKARA KULİSLERİ 'VURAL'A DA TEKLİF GİDECEK' DİYE YANKILANMIŞTI!

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, teklifin açıklanmasından önce Ankara kulislerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kendisine de teklif getireceği yönündeki söylentilere Habertürk TV'de yanıt vermişti.

Vural, "buna cesaret bile edemezler, siyaseti doğru düzgün yapacaksınız, ahlaklı yapacaksınız. Görevi almadan, görevi almış gibi yapıyor seçim tarihi daha Yüksek Seçim Kurulu belirlemeden 1 Kasım'ı açıklıyorlar. Bu zihniyet millete yalan söyleyen bir zihniyettir." demişti.

Vural'ın açıklamaları şöyle;

Buna cesaret bile edemezler. Böylesine bir tutum olabilir mi? Efendim anayasaya aykırı olurmuş, efendim süreci tıkamasınmış. Süreç tıkanmıyor ki. Zaten Davutoğlu niye görevlendirildi ki? Birisi bana bunu söylesin bakalım. Parlamentodan güven oyu alınmayacağına göre, parlamento çalışmayacağına göre, Davutoğlu her şeyden önce şunun hesabını versin; bugün görevi almadı mı? Siyaseti doğru düzgün yapacaksınız, ahlaklı yapacaksınız. Görevi almadan, görevi almış gibi yapıyor seçim tarihi daha Yüksek Seçim Kurulu belirlemeden 1 Kasım'ı açıklıyorlar. Bu zihniyet millete yalan söyleyen bir zihniyettir.

O bakımdan demokrasinin vazgeçilmez kurumları siyasi partilerdir. Bizler bu açıdan bakıldığında 46 yıllık şerefli bir davanın temsilcisi olanları partimizin ve davamızın bu ilkelerini gözardı ederek teklif edilmesi bu isimleri kuliste dolandırılmasına izin verilmesi bile ahlaksızlıktır. Bu isimler üzerinden siyaset üretmeye yeltenmek partilerin içini karıştırma amacıyla böyle bir fitneyi oluşturmak bugün fitneyle milletimizi karıştırma zihniyetinin kim olduğunu açık ve net ortaya koymaktadır.

Onun için sayın Davutoğlu, partiler girmediğine göre partilerden istemeyeceksin, onun üzerine bağımsızlar vardır, Türkiye her şekilde bir seçim hükümeti olacak, çok istiyorsanız dışarıdan tarafsız Bakan olarak Rıza Sarraf'ı alabilirsiniz. Buna bir diyeceğimiz yok.

Bakanlık teklif edilen isimlerden yanıtlarını yarın yani 27 Ağustos 2015 perşembe günü saat 18.00'a kadar yazılı olarak bildirmeleri istendi. 

MHP BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER

İşte geçici hükümette MHP 'de bakanlık teklifi yapılan isimler; 

Ahmet Kenan TANRIKULU
Meral AKŞENER
Tuğrul TÜRKEŞ

BAHÇELİ'Yİ KIZDIRACAK İSİMLER
Ahmet Davutoğlu 'nun MHP 'den teklif yolladığı isimler Devlet Bahçeli 'yi kızdıracak kişiler oldu. Hatırlanacağı gibi Meral Akşener 'in ismi meclis başkanlığı yarışında gündeme gelince Bahçeli 'Adı çok öne çıkıyor' diyerek buna tepki göstermişti. Nihayetinde de Meral Akşener başkan adayı yapılmamıştı.

Davutoğlu 'nun teklifte bulunduğu isimlerden Tuğrul Türkeş 'in ismi ise Deniz Baykal'ın Saray'a çıkmasının ardından gündeme gelmişti. Türkeş'in Erdoğan ile görüşen MHP'li vekil olduğu öne sürülmüş Türkeş bu iddiayı yalanlamıştı. 

AHMET KENAN TANRIKULU KİMDİR
Ahmet Kenan Tanrıkulu, 17 Mayıs 1958'de İstanbul'da doğdu. Ekonomist olan MHP milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını ABD Western Illinois University'de Matematiksel İktisat alanında tamamladı. ABD University of Pennsylvania Wharton School'da Makro Modelleme, ABD University of Colorado'da Ekonomi Uzmanlığı, İngiltere University of Bradford'da Ulaşım Planlaması, Milli Güvenlik Akademisinde Kamu Diplomasisi eğitimlerini aldı.

ahmet-kenan-tanrikulu-kimdir.jpgBAKANLIK YAPTI
DPT planlama uzmanı olarak görev yaptı. Devlet Bakanlığı Bakan Danışmanı oldu ve Gemlik Gübre Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. Çevre Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Yurt içi ve dışı dergilerde çok sayıda yayını yer aldı.

21. ve 23. Dönemde İzmir Milletvekili seçildi. 57. Hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı. 23. Dönemde AGİTPA ve Türkiye-AB KPK Üyeliği yaptı. 24. Dönemde AB Uyum Komisyonu, Türkiye-AB KPK ve Çevre Komisyonu Üyesidir. İngilizce bilen Tanrıkulu, evli ve 2 çocuk babasıdır.

TUĞRUL TÜRKEŞ KİMDİR?
Yıldırım Tuğrul Türkeş 1 Aralık 1954 İstanbul doğumlu ve MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in büyük oğludur. Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi.

1997'de babası Alparslan Türkeş'in ölümü üstüne MHP genel başkanlığına adaylığını koydu. En güçlü aday olarak gözükürken diğer 6 adayın Devlet Bahçeli lehine çekilmesi üzerine 17 Temmuz 1997 de kurultayi sürpriz şekilde kaybetti.

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde eski rakibi Devlet Bahçeli ile barıştı ve Ankara 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı oldu ve seçilerek meclise girdi. Evli ve 3 çocuk babasıdır. 12 Haziranmeral-akşener-kimdir.jpg 2011 Genel Seçimlerinde Ankara 1. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı olarak TBMM'ye yeniden seçilmiştir. Türkiye-KKTC Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir. 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye yeniden seçilmiştir.

MERAL AKŞENER KİMDİR?
MHP'nin en dikkat çeken kadın milletvekillerinden biri olan Meral Akşener İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu. Meral Akşener, 18 Temmuz 1956'da İzmit Gündoğdu'da doğdu.

Doktorasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı. Yıldız, Kocaeli ve Marmara Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak ders verdi. Kocaeli Üniversitesinde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevinde bulundu. Zübeyde Hanım Şehit Aileleri Vakfı'nın kuruluşunu gerçekleştirdi.

20. Dönemde İstanbul, 21. Dönemde Kocaeli ve 23. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 54. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. 23. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevinde bulundu. 24. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevine yeniden seçildi. Akşener, evli ve 1 çocuk annesidir.

BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER TAM LİSTE- TIKLAYIN


HANGİ PARTİYE KAÇ BAKANLIK DÜŞÜYOR?

Meclis Başkanı bu konudaki çalışmasını tamamladı ve rakamları açıkladı. Buna göre AKP 'ye düşen bakanlık sayısı 11 olurken , CHP 'ye 5 , MHP ve HDP 'ye ise 3'er bakanlık düşüyor. 

BAKANLIK TEKLİFİ KABUL EDİLMEZSE NE OLACAK?
CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını ve bakan vermeyeceklerini duyurmuşlardı. Buna rağmen Ahmet Davutoğlu 'nun her iki partideki isimlere teklif sunacağı söyleniyor. Bunun da anayasal zorunluluk olduğu belirtiliyor. HDP ise seçim hükümetinde yer alma hakkını kullanacağını ilan etmiş ancak isimleri kendilerinin belirlemek istediğini duyurmuşlardı.

Ahmet Davutoğlu belirlediği isimlere teklif mektubu gönderdikten sonra yanıtları bekleyecek. Bakanlık teklifini reddeden isimler için meclis dışından isimler atanacak. Türkiye geçici bakanlar kurulu oluşturulduktan sonra 1 Kasım 2015 tarihinde bir kez daha sandık başına gidecek.   

SEÇİM HÜKÜMETİ NEDİR NASIL KURULUR?
Seçim hükümeti 45 günlük yasal süreçte hükümet kurulamadığı ve Meclis seçim kararı aldığı taktirde oluşturuluyor. Peki ama seçim hükümeti nedir bugüne kadar Türkiye'de hiç seçim hükümeti kuruldu mu?

Seçim hükümeti meclise giren partilerin vekil sayılarına göre bakanlık dağılımı yapılarak oluşturuluyor. Bakanlık teklifini kabul etmeyenlerin yerine dışardan da bakan atanabiliyor.

Anayasa "seçim hükümeti"ni şöyle tanımlıyor:

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.