BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.497,16
HABER /  POLİTİKA

Oktay Ekşi'den Meclis'in ilk yemini

Meclis'teki en kritik yemin töreni başladı. Meclis'i en yaşlı üye sıfatıyla CHP'li Oktay Ekşi yönetiyor.

Abone ol

TBMM yeni döneminde yemin töreni ile faaliyetlerine bugün başladı. Bağımsız Milletvekillerinin Meclisi boykotu ve tutuklu vekilleri tahliye edilene kadar yemin etmeyeceklerini açıklayan CHP'nin katılmadığı yemin töreni, Geçici Başkan sıfatıyla en yaşlı milletvekili Oktay Ekşi'nin açılış konuşmasıyla başladı.

YENİ MECLİS'TEN EN RENKLİ GÖRÜNTÜLER... TIKLAYIN

Babasından kalan frakını giyen Oktay Ekşi, heyecandan zaman zaman titreyen sesiyle açılış konuşmasında geçmiş dönemdeki milletvekillerini andı, yeni dönemdeki vekillere çalışmalarında kolaylıklar diledi.

EN KRİTİK YEMİN TÖRENİ
Meclis, BDP'nin boykot, CHP'nin yemin etmeme kararının gölgesinde toplandı. Milletvekilleri şuanda yemin ediyor. Gelişmeleri okumak için TIKLAYIN!..

TARİH ÖNÜNDE KAYDA GEÇİRİYORUM

"Sözlerimin başında 23 Nisan 1920'den bu güne görev yapan tüm Büyük Millet Meclisi üyelerini şükranla anmayı görev sayıyorum. TBMM, Egemenliğin kayıtsız şartsız milletimize ait olduğunu somutlaştıran kurumdur. Vurgulamak isterim ki geçmiş yasama dönemlerinden hiç birinde and içme törenleri milletvekillerin tutukluluk nedeniyle katılamamaları nedeniyle eksik sayıyla yapılmadı.

8 Milletvekili şu an meclise katılamamaktadır. Böyle bir durum hem TBMM'nin şerefli geçmişine, hem de demokrasiye aykırı düşmüştür. Bu durumu tarih önünde kayda geçiriyorum."

AK PARTİYİ TEBRİK ETTİ

ÇELENK KOYMAYI UNUTTU
Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. Dönem açılışında Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi'nin heyecanı kameralara yansıdı.

Meclis bahçesindeki Atatürk anıtına çelenk konulması sırasında Ekşi, askerlerle birlikte çelenk götürmeyi unuttu.
EKŞİ'NİN O ANLARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!..

Ekşi ardından seçim dönemi öncesinde yazdığı yazı yüzünden davalık olduğu AK Parti'yi tebrik etti: "Yoğun, yorucu ve kırıcı bir seçim dönemini geride bıraktık. Başta seçimi kazanan AK Parti olmak üzere tüm partileri ve siz saygıdeğer üyeleri kutluyorum."

EN GENÇ VEKİLDİM ŞİMDİ EN YAŞLI VEKİLİM

"Bundan tam 50 yıl önce bu kutsal çatı altında görev yapan en geç üç üyeden biriydim. Şimdi en yaşlı üye olarak huzurlarınızdayım." diyen Ekşi sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurucu meclis, hukuk ve sityaset tarihinin en demokratik anayasasını yapmıştı. 50 yıl sonra toplanan bu meclis de yeni bir anayasa yapma göreviyle toplanıyor. Yeni anayasanın gerçek bir uzlaşıyla yapılmasını diliyorum."

YENİ ANAYASADA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÇAĞRISI

"Ömrünü gazeteciliğe vermiş bir arkadaşınız sıfatıyla bu anayasanın ifade ve basın özgürlüğü tartışmasına son verimesini talep ediyorum." diyen Ekşi ardından Laikliğin yeni anayasanında temel unsuru olması gerektiğinin altını çizdi.

OKUDUĞU METNİ TEKRAR ETTİ

Ekşi, konuşmasını bitirdiği sırada Cumhurbaşkanı Gül'ün Meclis'e geldiği haberi kendisine ulaştırıldı. Ardından İstiklal Marşı'nın okunması için herkesi ayağa kaldıran Ekşi, yeminlere geçilmesi gerektiği sırada konuşmasının son bölümünü yeniden okudu.

İLK YEMİNİ OKTAY EKŞİ YAPTI

Ardından yemin törenine geçildi ve en yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı olduğu için ilk yemini Oktay Ekşi etti.

Ardından TBMM üyelerinin yemin törenine geçildi. Alfabetik sırayla yapılan yemin töreninde ilk sırada Adana'dan bağımsız milletvekili Murat Bozlak'ın ismi okundu. Ancak Bozlak mecliste olmadığı için yemin etmeye kürsüye gelemedi ve yeni dönemde ilk yemini Ak Parti Adana milletvekili Ömer Çelik yaptı.