BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,18
HABER /  DÜNYA

Öksürük hangi hastalığı işaret ?

Vücudun bir savunma mekanizması olan öksürüğün altında, sinüzitten tüberküloza, astımdan kansere birçok hastalığın yatabileceği bildirildi. ...

Abone ol

Vücudun bir savunma mekanizması olan öksürüğün altında, sinüzitten tüberküloza, astımdan kansere birçok hastalığın yatabileceği bildirildi.
Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Gazipaşa Semt Polikliniği "Sigarayı Bırakma Merkezi" sorumlusu Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Eylül Bozkurt Yılmaz, yaptığı açıklamada, üzerinde durulması gereken en önemli noktanın öksürüğün bir hastalık olmaktan çok, birçok hastalıkta görülen bir belirti olduğunu söyledi. Yılmaz, “Aslında öksürük, vücudun solunum yollarındaki salgıları ve yabancı cisimleri temizlemeye yarayan bir savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle de sağlıklı kişilerde etkili ve yararlı bir işlevi bulunur. Öksürük, aynı zamanda birçok solunum yolu ve sistemik hastalığının da en sık görülen bulgularından biridir” dedi.
Dr. Yılmaz, soğuk algınlığı veya üst solunum yolları enfeksiyonlarının dışında en sık karşılaşılan öksürük sebeplerini şöyle sıraladı:
“Alerjik burun akıntıları, astım atakları, zatürre (pnömoni) sigara dumanı ve kirli hava gibi dış etkenlere maruz kalmak. Akciğer tüberkülozu, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile gırtlak ve akciğer kanserinin de en sık görülen belirtileridir. Özellikle çocuklar ve yaşlılarda görülen, nefes borusuna yabancı bir cisim kaçması da şiddetli öksürüğe yol açar."
Dr. Eylül Bozkurt Yılmaz, öksürük nedeninin saptanmadığı durumlarda, öksürük şurupları, altta yatan hastalığın tanısında gecikmelere neden olabileceği gibi öksürüğü şiddetlendirerek kanama yapabileceğini sözlerine ekledi.
(İHA)